Actualitate

FOTO I Buzoienii, în număr mare la ceremonia de dezvelire a Monumentului Aviației și Parașutismului Românesc

Zi deosebită pentru parașutiștii militari și piloți, fie ei în rezervă sau în activitate, dar și pentru municipiul Buzău. Sute de buzoieni au asistat astăzi la ceremonia prilejuită de dezvelirea, cu prilejul Zilei Aviației și a Forețelor Aeriene, a Monumentului Aviației și Parașutismului Românesc, construit în rondul amplasat în pro­xi­mitatea centrelor comerciale de la intrarea în oraș dinspre Focșani, care va reprezenta un simbol al tradiției aviatice a orașului Buzău, prin amplasarea pe un soclu a unui avion L-39 ZA “Albatros”, în semn de recunoștință pentru marii piloți ai României, instruiți la Școala de Aviație de la Boboc. Alături de oficialitățile locale și militare din Garnizoana Buzău, la ceremonie au participat oficialități de rang înalt din administrația centrală, precum și reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale – președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene general maior Constantin Dobre, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite din cadrul Statului major al Apărării, general maior Dorin Ioniță.

Evenimentul a debutat la ora 10.00 cu primirea oficialităților de rang înalt, urmată de discursurile organizatorilor și a invitaților la eveniment – Generalul de flotilă aeriană în rezervă Aurel Stan care a prezentat istoricul aeronauticii militare și a avionului în garnizoana Buzău, președintele Camerei Deputaților, deputatul Marcel Ciolacu, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, locțiitorul șefului Statului major al Forțelor Aeriene, general maior Constantin Dobre. Apoi, comandorul Ovidiu Bălan, comandatul Bazei Aeriene de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic (BAIFPA), a înmânat plachete de prezentare mai multor oficialități drept apreciere pentru sprijinul acordat în desfășurarea activităților aeronautice pe aerodromul Boboc. Ceremonia a culminat cu dezvelirea monumentului simbol pentru Buzău de către președintele Camerei Deputaților, șeful Comandamentului Forțelor Întrunite, pe de o parte a giratoriului, și de primarul Constantin Toma și locțiitorul Șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, de cealaltă parte, urmată de un regal de parașutism oferit de militari ai Centrului de instruire pentru ISR, parașutiști, operații speciale și JTAC ”General-maior Grigore Baștan” din Buzău care au executat un salt demonstrativ cu o parașută din categoria aripă dintr-o aeronavă cu viteză mare, de la înălțimea de 2000 m și aterizare la punct fix.
Evenimentul s-a încheiat cu defilarea militarilor din Buzău și de la Boboc, și survolul elicopterelor și aeronavelor de la Boboc, IAK 52 și IAR 99 Șoim, surpriza fiind o aeronavă C 27 Spartan care a zburat la o înălțime foarte joasă, salutând mulțimea.

Buzăul este un oraș al aviației și parașutismului iar simbolul inaugurat astăzi trebuie să devină inspirație pentru generațiile tinere care trebuie să-și dorească mult mai mult. Avem nevoie de modele iar unul dintre modele de urmat este cel al pilotului și parașutistului militar român”, a spus primarul orașului Constantin Toma.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, deputatul Marcel Ciolacu, a anunțat în discursul său că vor fi începute demersurile pentru contruirea unui aeroport civil la Boboc. „Sunt foarte mândru, sunt fiu de comandor, e normal, spiritul Buzăului să fie curajul și să dăm cât mai multe generații. Domnul primar a aruncat astăzi o provocare. Începem demersurile pentru un aeroport civil, lângă aeroportul militar, întâi de marfă cargo. O să începem demersurile, o să vorbim și cu doamna premier, și cu ministrul apărării. Erau începute anumite discuții și o să le continuăm”, a declarat deputatul Marcel Ciolacu.

Aparatul de zbor L-39 ZA, denumit și Albatros, este un avion de antrenament avansat, cu reacție, dezvoltat în Cehoslovacia, care a fost și în înzestrarea Forțelor Aeriene Române din anul 1981 până în anul 2008, pentru antrenamentul de bază al piloților militari pe avi­onul cu reacție. Ae­ronava amplasată în rondul de la Carrefour a fost recondiționată în ca­drul Bazei Aeriene de Instruire și Formare a Per­sonalului Aeronautic de la Boboc și amplasată în rondul de la intrare în municipiul Buzău, dinspre Focșani, cu colaborarea Primăriei Buzău.

 

 

 

 

 

5 Comentarii

  1. Un monument fantastic, de bun gust, care adauga o nota de frumusete la acest oras minunat plin de opere de arta si care inca o data dovedeste faptul ca poporul roman este dotat de un gust estetic iesit din comun.

  2. Așa este, vor să pună și o bărcuță lângă el, pentru că Buzăul este orașul kacurilor de agrement. Iar în bărcuță va sta un polițist care va dirija circulația.

  3. Laudabil gestul cu avionul dela rond micro3.
    Pcat ca nu sa gasit un avion romanesc IAR 93, IAR 99 , sau este simbolul prieteniei romano- cehe din 1968?

    1. Cel mai bine era un IAR-822, ce sa mai zic , ar fi fost tare fericit Manicatidi acolo in ceruri, dar nici ala nu era complet romanesc. Doar celula era , facuta acolo la Ghimbav , dar daca stau si ma gandesc si aia era plagiata, ca doctorantele politicienilor nostri.

  4. Toate bune si la locul lor, dar nu cumva monumentul trebuia asezat in centrul rondului ? Pare destul de nelalocul lui colo und a fost asezat, este ilogic, parca s-a lasat loc ptr. inca un monument.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker