Cultură

FOTO | Buzoianul Eduard Antochi despre duetul cu vocalistul „Phoenix”: „E foarte posibil să facem un proiect pe termen lung”

Echipa Buzău International Arts Festival (BIAF) a organizat un program special de Ziua Culturii Naționale, împreună cu partenerul său de proiect, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghi­­loman”, care s-a derulat pe parcursul zilelor de 15 și 16 ianuarie. Astfel, timp de două zile, copiii – de la vârstă preșcolară până la vârsta  adolescenței – și tinerii au putut lua parte la programe educaționale de teatru, recital de poezie și muzică, toate de foarte bună calitate.

Unul dintre invitații echipei BIAF a fost interpretul Eduard Antochi care, împreună cu vocalistul trupei Phoenix, Costin Adam, a creat un spectacol de muzică românească autentică, cu piese de folk-rock, aflate în repertoriul celor mai cunoscute și îndrăgite trupe din țară. Eduard Antochi a povestit, într-un interviu pentru OPINIA, despre această frumoasă experiență, care s-a dovedit a fi una de bun augur  din punct de vedere al reîntâlnirii și al super-recitalului acustic reușit cu prietenul său Costin Adam, din punct de vedere al proiectelor viitoare cu echipa BIAF și, nu în ultimul rând, al reîntâlnirii cu publicul, chiar dacă acest concert a însemnat evoluția în fața buzoienilor răsfirați pe 30 la sută din capacitatea sălii de la „Alexandru Marghiloman”, astfel încât să fie respectate regulile sanitare pentru prevenirea infectării cu Covid 19.

Reporter: Cum a fost concertul alături de Costin Adam, vocalistul trupei Phoenix? Cum l-ați pus la cale?

Eduard Antochi: Colaborarea mea cu echipa BIAF a început în toamna anului trecut. Am evoluat pe scena festivalului împreună cu trupa mea, trupa „Hangar 6”. Pe 15 ianuarie am fost cu un nume important lângă mine. Este vorba despre vocalistul trupei Phoenix. Ne știm de mai mult timp, însă ne-am cunoscut mai bine în septembrie, când a fost Buzău Art International Festival. În toamnă, înainte de concert, am reușit să ne întâlnim într-o seară cu cei de la BIAF, acolo am vorbit cu Costin Adam despre muzică. Ne știam, dar până atunci nu rezonasem niciodată. În urmă cu trei-patru săptămâni, echipa BIAF s-a gândit să ne așeze pe amândoi pe aceeași scenă și să cântăm câteva piese importante din folk-rockul românesc, pentru a pune în evidență faptul că marcam Ziua Culturii Române.

Muzica este un limbaj comun pentru oricine. Atât timp cât există aceeași dorință, aceeași pasiune, oameni care gândesc în același sens, pot ieși lucruri frumoase. Eu, împreună cu Costin Adam, am rezonat foarte bine, iar ideea de a cânta împreună a fost ușor de realizat pentru că, înainte de concert ne-am văzut practic de două ori. O dată la o repetiție, la mine, la studioul trupei „Hangar 6”, două ore. Am stabilit aici ce piese putem cânta. Ne-am mai văzut, apoi, înainte de concert când am făcut probe de sunet și am mai repetat părțile pe care am vrut să le evidențiem ieri, după care a fost concertul. A fost o sumă de experiențe. 

Au fost 12 piese, dintre care, patru din repertoriul trupei „Phoenix”, o piesă a trupei „Iris”, două piese ale trupei „Holograf”, o piesă a lui Valeriu Sterian și o piesă „Semnal M”. Am încheiat cu piesa „Soldier of Fortune” a trupei Deep Purple, care ne place amân­durora și am simțit așa, că poate fi un mesaj de final. Aceasta a fost singura piesă pe care am interpretat-o din repertoriul internațional. La acest concert, ­pu­blicul a dorit încă o piesă, un bis, și am încheiat cântând împreună „Andrii Popa”, piesa trupei „Phoenix”. Colaborarea cu Costin Adam de la Phoenix a fost de bun augur, pentru că am lăsat loc pentru expresiile „mai facem” și „o să mai fie”. E foarte posibil să deschidem un proiect pe tema asta, să facem un proiect pe termen lung.

Rep.: Cum a fost acest concert în pandemie? Cum a fost în pandemie?

E.A.: Am avut suficient public chiar și în condiții de pandemie, cu toate restricțiile. Am avut și ­vo­luntarii festivalului, au fost și copiii care au recitat înainte de momentul nostru. Înaintea concertului, actorul Cristi Martin a prezentat un recital de poezie românească, din creația celor mai buni poeți români – Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu -, cele mai frumoase poezii românești. La final, copiii, părinții și toți cei care au susținut acel moment au rămas în sală la concertul nostru. Concerte de genul acesta reprezintă o variantă, pentru că trupele mari nu mai pot cânta așa cum o făceau înainte de pandemie și este destul de greu să monteze acum spectacol cu trupă completă și cu public numeros.

Rep.: Povestește-ne ­des­pre proiectul „Hangar 6”!

E.A.: „Hangar 6” este proiectul ultimilor ani. De 35 de ani am proiecte de trupă în oraș, care s-au numit ,,Demos”, ,,Bluemotors” sau ,,Undercover”. Am făcut parte din trupele fanion ale orașului. Am concurat și la ,,Vocea Româ­niei”, în urmă cu câțiva ani. Am multe lucruri frumoase în spate. Trupa ,,Hangar 6” este proiectul ultimilor trei ani, iar perioada de pandemie a fost destul de dificilă pentru că atunci când lucrurile s-au stopat dintr-odată, în 15 martie, trupa a făcut o pauză de un an de zile, timp în care am povestit pe telefoane ce ne place, ce mai facem, ce gânduri avem. Am înțeles că nu este momentul să repetăm atunci, pentru că repetițiile nu ar fi avut nicio finalitate, nu puteam cânta live. Anul trecut, în 2021, în vară, ne-am reîntâlnit după un an și patru luni și am reușit să reluăm lucrurile. Am  făcut câteva repetiții și prima provocare a fost recitalul de la Buzău International Art Festival, apoi lucrurile au început să funcționeze. Ne-am reluat starea de bine. Acum suntem iar pe loc, pentru că nu poți aduce în sala de spectacol mai mult de 30 la sută din capacitatea ei. Este frustrant pentru un artist să nu poată să se exprime muzical.

Eu am găsit resurse de a fi implicat în diferite activități și mă mai exterio­rizez la activitățile mele de la ,,Supersonic radio”. De asemenea, mai sunt crainic la Gloria Buzău la meciurile de handbal, la meciu­rile de fotbal ale FC Buzău și mi-am alinat dorul de scenă cu fel și fel de acti­vități.

Cu toate acestea, ­mu­zica nu a fost niciodată activitatea principală a vieții mele, pentru că eu am lucrat în Baza Aeriană de la Boboc. Am fost 30 de ani în aviația militară până acum câteva săptămâni când cariera de militar s-a încheiat și am ieșit din sistem, gândindu-mă că, din 2022 încolo, o să mă ocup de muzică și de proiectele mele muzicale, fie că sunt de radio, că sunt de coaching vocal, pentru că cele mai multe proiecte sunt cele muzicale.

Rep.: Unde faceți repe­tițiile și cum creați piesele? Ce planuri aveți?

E.A.: Avem o sală de repetiție închiriată în in­cinta Casei de Cultură a Sindicatelor din Buzău, la subsol. Am amenajat-o; este izolată și fonic. Ne-am propus să lucrăm la un album. Sper să reușim. Ar fi primul album al trupei ,,Hangar 6”. Nu ar fi primul din viața mea. Eu am mai scos albume împreună cu trupa ,,Demos”.

Dacă o piesă pleacă de la ideea unuia dintre noi, toată trupa lucrează și asamblează frumos ideea respectivă. Sau există și varianta ca unul dintre noi să spună că are o piesă, cap-coadă, și ceilalți o înva­ță și o cântăm. În general lucrăm împreună la toate piesele.

Piese vor fi maxim zece, minim opt, depinde de durata lor. Vor fi piese noi în totalitate, vor fi în prima audiție. Noi concepem textele, noi le orchestrăm, noi le înregistrăm. Masterizarea întregului album va fi făcută la un studio de master profesionist. Am mai masterizat în Statele Unite. Două dintre piese vor avea și videoclipuri și sper să reușim să le realizăm până în toamnă, cel târziu. Echipa Buzău International Art Festival ne-a promis un clip la una din piese. În această echipă sunt niște oameni care fac de mult activități culturale. Mă refer la Cristi Martin, un actor cunoscut în România, care joacă în sitcomul Las Fierbinți, la Pro TV. Este căsătorit cu o buzoiancă. Și ea face parte din echipa BIAF și, împreună cu sora ei, Mihaela Constantinescu, sunt creierele care lucrează. S-a adăugat lor și Teodor Tudose, cameraman și fotograf, un  tânăr de 23 de ani talentat, pe care eu îl cunosc de când avea 16 ani. L-am jurizat la „Talentul din liceu se ARaTĂ”, concursul care se ținea în Cafeneaua Artiștilor în urmă cu câțiva ani. I-am prevăzut de atu­nci un viitor frumos, pentru că i-am văzut talentul. Iar acum am ajuns să lucrăm împreună, pentru că el ne va face clipul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker