Educație

FOTO | Buzoianca Gabriela Moise, șefa de promoție care a rupt tradiția Facultății de Jandarmi

Jandarmeria buzoiană are din toamna anului trecut o colegă nouă de mare valoare. Este vorba despre locotenentul Gabriela Moise, o tânără buzoiancă din Cartierul Mihai Viteazu, foarte ambițioasă, absolventă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, în 2014, și a Facultății de Jandarmerie  din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, ca șefă de promoție în anul 2018.

Ideea de a se îndrepta profesional către o carieră în Ministerul Afacerilor Interne i-a venit după ce profesoara sa de istorie din liceu, Elena Năstăsoiu, le-a povestit, în clasa a XI-a, din experiența de student a  foștilor săi elevi, care atunci erau la Academie.

„La liceu am avut-o profesoară de Istorie pe doamna Năstăsoiu, care ne-a întrebat pe fiecare, în clasa a XI-a, unde vrem să mergem mai departe. În acel moment nu eram în temă cu ce presupune să fii student la Academie (de Poliție, n.r.). Dumneaei mi-a propus să mă orientez spre Academie. Astfel, știam oarecum ce înseamnă Academia, pentru că ne povestea doamna Năstăsoiu, dumneaei având foarte mulți elevi care au fost admiși acolo. De aici a pornit dorința de a deveni studentă la Academie. În clasa a XII-a m-am axat pe ceea ce înseamnă pregătire pentru facultate, inclusiv pe pregătirea fizică”, își amintește Gabriela Moise.

Din păcate, în acel an, două secunde au despărțit-o de visul său de a deveni studentă la Academia de Poliție. Pentru că își dorea atât de mult, nu a renunțat la acest vis, nici măcar atunci când părinții săi o încurajau să se orienteze către altă facultate.

„La vremea aceea, erau bareme de admitere pentru proba sportivă, care se bazau pe performanță. Acum s-au mai schimbat lucrurile. Eu, atunci, am avut trei probe sportive. Aveam proba de viteză, mingea medicinală și rezistența. Le-am luat pe primele două, iar proba de rezistență am picat-o pentru două secunde. Mai aveam 200 de metri până la final și o fată m-a lovit din alergare cu cotul în stomac. S-a văzut pe înregistrare, pentru  că era totul filmat, dar nu aveam dreptul la contestație pentru proba sportivă, care era eliminatorie. Se putea depune contestație doar la proba scrisă. Au zis că trebuia să anticipez că ea, trecând în față, va da din coate”, povestește Gabriela Moise.

A intrat cu a doua medie la Academie

Tânăra buzoiancă nu s-a lăsat descurajată de această situație, ci, dimpotrivă, a continuat pregătirea,  astfel încât, în  anul următor s-a aflat în fruntea listei de admitere la Academie, fiind pe poziția a doua. Era foarte determinată să realizeze o carieră în acest domeniu. De fapt, încă de la bun început s-a orientat către Jandarmerie. Exemplul pe care i l-a oferit un văr al său, care i-a povestit din experiența profesională proprie, acesta aflându-se deja în structurile instituției, a fost hotărâtor pentru decizia luată. Vărul său a terminat Facultatea de Jandarmerie, în 2006, și, în prezent, este comandantul Detașamentului mobil la Inspectoratul Județean de Jandarmi.

„Cu toate că la Facultatea de Poliție erau mai multe locuri, vărul meu mi-a recomandat să urmez Facultatea de Jandarmi. Erau 12 candidați pe un loc atunci la Jandarmi. Nu regret niciun moment alegerea făcută. Era o probă sportivă, exista o fișă medicală și restricția legată de înălțimea minimă 1,65 m – care ulterior a fost scoasă -, și o probă psihologică, toate eliminatorii, înainte de examenul propriu-zis. Eu am făcut liceul pe Filologie și am parcurs Logica cu doamna Anca Florea.  Mi-a plăcut foarte mult materia, astfel încât am dat-o și la Bacalaureat. Asta m-a ajutat foarte mult la examenul psihologic. Logica era ceea ce îmi plăcea mie”, spune Gabriela Moise, fă­când referire la primii pași și deciziile care au purtat-o către o carieră în Jandarmerie.

Prima fată care a devenit comandant de grupă

Gabriela Moise a dat dovadă de tărie de caracter și mă gândesc, de fapt, la puterea mentală de care a dat dovadă, încă din primele zile de studenție la Jandarmerie. O întâmplare care ar fi putut să o descurajeze a fost, de fapt, un pas înainte pentru ea, pentru că a dovedit că este un caracter puternic. Ea a devenit  prima fată comandant de grupă, deși „tradiția” era ca băieții să  ocupe asemenea posturi.

„În anul I aveam perioadă de instrucție. Obi­șnuită cu mâncarea de acasă făcută de mama, eu nu prea puteam să mănânc la început. A doua zi am avut ins­trucție toată ziua. Pe la ora 12.00, când soarele era arzător, și eram cu arma după noi, am leșinat. Am ajuns la doctorul cabinetului din Academie și mi-a prescris să stau două zile în cameră. După intervenția medicului, mi-am revenit imediat și nu am vrut să stau în cameră, m-am întors la colegii care făceau instrucție… Eu am zis să nu pierd pregătirea, pentru că urma să depunem jurământul. Comandantul de Batalion a observat că m-am întors și atunci când a ales comandanții de grupă – șase grupe în total pentru tot anul I-am fost singura fată pe care a numit-o. Atunci m-a numit comandant de grupă. Mai departe, în fiecare semestru, s-a ales comandantul de grupă după medie, iar eu, având prima medie, am rămas până în anul III”, își amintește Gabriela Moise.

„Nu am vrut să-i las pe băieți”

Competiția între Gabriela și… băieți a fost tranșată în favoarea ei pentru că a încheiat studenția ca șefă de promoție la Academia de Poliție, Facultatea de Jandarmi.

„Nu am vrut să-i las pe băieți să mi-o ia înainte și nu a fost deloc ușor. Îmi făcusem un alt program decât ceilalți. Încercam să dorm ziua, când lumea învăța, și învățam mai mult seara, pentru că era liniște; nu a fost ușor, pentru că au fost și materiile de Drept. Eram obișnuită din liceu cu Istoria, cu Geografia, cu ce era <pe limba noastră>; dar, acolo, dând de materiile de Drept, la început a fost greu și cu limbajul juridic, și cu termenii militari, aveam și materii specifice facultății. Apoi mi-am intrat în ritm”, mărturisește Gabriela.

S-a angajat în Capitală să-și continue studiile

După terminarea Facultății de Jandarmi a rămas în București cât să-și continue studiile. „Am făcut în paralel Facultatea de Drept  <Nicolae Titulescu> și m-am înscris, tot în 2018, și la master, la Academie, cu tema <Managementul activităților de ordine publică și siguranță națională>. În 2019 am terminat Facultatea de Drept și în 2020 am terminat masterul. Fiind și familia din Buzău, am zis să am un echilibru în viață”, a relatat Gabriela planul pe care l-a urmat și care a adus-o acasă, la Buzău.

De fapt, la Buzău a venit mai întâi în practică și apoi s-a mutat definitiv cu locul de muncă. Practica de la IJJ Buzău a ajutat-o să cunoască mai bine colectivul, ceea ce i-a permis să se integreze foarte rapid în structură.

„Eu am făcut practica și în 2016, și în 2017, aici, la IJJ. Acum mi-a venit ușor să mă integrez. De când am venit, din septembrie, orice facem trebuie să luăm legătura unii cu alții. Am venit la Buzău la Detașamentul mobil. Am avut o funcție de comandant pluton și, între timp, am ajuns la ofițer specialist pe misiuni. Acum aș vrea să mă obișnuiesc cu noua funcție. Este practic tot cam ceea ce am făcut eu la București. Am fost focusată pe funcția de acum, ca să fac să fie totul bine. Colectivul este OK. În viață contează și să ai noroc la oameni. Am avut noroc și în București, și aici. M-am acomodat foarte bine. Mă duc de drag la muncă. Mediul profesional este cel care ajută. Mă ocup de organizarea și coordonarea misiunilor. Mai mult partea de documente.  Trebuie să iau legătura cu organizatorii adunărilor publice, evenimentelor sportive, cu tot ceea ce se întâmplă în Buzău. De exemplu, dacă  urmează să aibă loc un meci Gloria-Suceava, trebuie să iau legătura cu organizatorul de la Gloria, să știu câți spectatori vin, la cât începe meciul, ca să avem dispozitivul finalizat la ora respectivă și partea de ordine publică și să merg în dispozitiv efectiv dacă e nevoie”, spune Gabriela Moise.

În ceea ce privește Jandarmeria montană, experiența sa se leagă mai mult de exercițiile realizate la Facultate. „Încă nu am apucat să cunosc și latura asta, Jandarmeria montană. Am făcut practică și la Jandarmeria montană. La un exercițiu tactic a trebuit să cobor de la înălțime pentru a salva o persoană care ar fi avut probleme în pădure, după ce i s-ar fi blocat telecabina. Trebuia salvată”, își amintește Gabriela Moise.

Întâmplări cu liliac…

Aici, la Buzău, a avut parte de multe misiuni. A avut însă parte și de o speță de care nu mai dăduse în misiunile de la București. A trebuit să intervină în urma unui apel disperat al unui ce­tățean care reclama că i-a intrat un liliac în apartament. „Am avut un apel la 112 prin care se anunțase un liliac în apartament. Era un domn căruia îi era frică de lilieci. Mi s-a părut mai amuzantă. La București nu m-am întâlnit cu asemenea speță. Am dus liliacul în spatele Stadionului de atletism, în pădure, unde nu era lume în jur”.

La București, Gabriela a mai fost implicată și în alte misiuni de responsabilitate pe timpul desfășurării Campionatului European de Fotbal, în vara anului 2021. De asemenea, a mai participat în Capitală la misiuni pe timpul vizitei Papei, în 2019. Un alt moment pe care l-a traversat în timpul misiunii și pe care l-a considerat important a fost acțiunile din stradă pe data de 11 august 2018. Își amintește că a fost un moment emoționant pentru că au fost întâmpinați cu flori. A fost altă atmosferă decât în ziua precedentă. Acela a fost un moment mai special. „Am primit flori. Îmi place spiritul de echipă. S-a format un colectiv în adevăratul sens. Am stat în București din 2018 până anul trecut în septembrie”, mărturisește buzoianca.

Cultivă prieteniile

Este o fire deschisă și prietenoasă și ține mult la prieteniile pe care le-a legat în studenție și la locul de muncă. Îi place să călătorească. Când am sunat-o pentru interviu, se afla împreună cu fostele colege de muncă din București la Vulcanii Noroioși. „Eu, în 2018, când am terminat Facultatea, mi-am ales Bucureștiul, ca să îmi termin și studiile. Am făcut, între timp, și un master și Facultatea de Drept și am ales Bucureștiul din perspectiva asta, pentru că, fiind în București, îmi era mai ușor să ajung la cursuri, la ce aveam nevoie. Astăzi au venit de la București, unde am lucrat eu, la Direcție, și ne-am plimbat la Vulcani”, a spus Gabriela Moise.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker