Cultură

FOTO | Buzoianca Cătălina Bleotea și Orașul Anapoda, filmul de animație cu parfum de corcodușe verzi din copacii din Dorobanți

Cătălina Bleotea este o buzoiancă de 27 de ani care se declară pasionată de copilărie, zâmbete și de locul unde a învățat să fie om, adică de Buzău. La nouă ani de când a absolvit Colegiul Hasdeu, Cătălina se pregătește să lanseze alături de iubitul ei, Cristian Radu, un film serial de animație inspirat chiar din amintirile din copilăria petrecută la Buzău.

„Am scris <Orașul Anapoda> cu sufletul în orașul meu natal, acolo unde mi-am julit genunchii prima dată, locul în care acum mă întorc cu gândul doar, și urmează un întreg serial de animație”, spune Cătălina Bleotea.

Drumul pe care buzoianca l-a parcurs pentru a face animație, aceasta fiind pasiunea ei încă din adolescență, este unul impresio­nant. De la premianta concursurilor literare din liceu, la Facultatea de Filosofie și cea de Medicină Veterinară, până la HaHaHa Production (celebra casa de producție înființată de Smiley) și apoi la insuccesul din Anglia, Cătălina povestește că a avut din toate de învățat.

Astăzi își propune să le transmită tuturor copiilor, și nu numai, ceva din farmecul copilăriei ei, cu corcodușe verzi culese din corcodușii de pe lângă blocurile din Dorobanți 1, „corcodușe pe care le voi păstra o viață în suflet; să nu-mi spuneți că sunt acre, pentru mine erau ca niște bomboane, deși mi se strepezeau și dinții și sufletul de la ele”.   

„Pe parcursul vieții încercăm să hrănim copilul din noi”  

„<Orașul Anapoda> este un film serial de animație care nu se adresează doar copiilor. În introducere am spus că se bazează pe o poveste pe care am auzit-o o singură dată în copilărie fără să știu de la cine și unde. Am căutat peste tot și nu am găsit această poveste, care reprezintă punctul de plecare al filmului de animație. Mesajul filmului este că vocea copilăriei e cea care ar trebui să te urmeze tot timpul. Cred că pe parcursul vieții tot ceea ce încercăm este să hrănim copilul din noi și facem asta cum știm noi mai bine, fie că apelăm la un obiect decorativ, la un film sau o mâncare bună. Cu fiecare din aceste lucruri practic noi mai punem câte o pană la aripile copilului din noi. Acest copil din noi ne urmărește la fel ca un înger păzitor. Și atunci de ce să nu îl recunoaștem? <Orașul Anapoda> este un film de animație pentru copii și adulți. Ce este minunat la animație este că te duce în copilărie, dar nu în timpul copilăriei, ci în sensul că îți deschide creierul ca atunci când erai copil”, a declarat pentru OPINIA Cătălina Bleotea.

Povestea „Orașului Anapoda” pleacă de la două maimuțici care, intrând într-o bombonerie, ajung să guste „bomboane demente cu mentă aduse expre cu expresul din Orașul Anapoda, strada Alandala”. Așa se hotărăsc să ajungă în Orașul Anapoda cerând indicații Veveriței Corcodușa, o veveriță mică care ronțăie corcodușe verzi.

Primul episod al filmului de ­animație va fi lansat în curând pe Internet, cu acces gratuit, urmând ca celelalte episoade să fie prezentate pe măsură ce Cătălina și Cristian le vor produce.

Cristian Radu este lector universitar doctor la catedra de Animație a UNATC București. Animația sa „Skateboarding is Not a Crime” a fost premiată în 2016 de un juriu internațional la unul dintre cele mai mari festivaluri de film de animație din Europa, Anim’est.

„Doamna Lazăr de la Hasdeu a fost mentorul meu”

Vorbind despre traiectoria vieții sale, Cătălina Bleotea povestește că a fost de mică ta­lentată la scris, lucru remarcat de profesorii și părinții ei care au încurajat-o.

„Provin dintr-o familie fără mari posibilități financiare. Eu sunt înfiată, dar familia mea mi-a văzut talentul și a făcut toate eforturile pentru ca eu să îmi urmez talentul. Am fost pasionată din totdeauna de scris. Am făcut clasele I-IV la Școala nr. 7 din Dorobanți și nu am să o uit niciodată pe doamna învățătoare Georgeta Geru. Ne-a spus odată să facem compunere despre vacanța de vară și eu am scris despre cum Gigel nu a învățat toată vacanța și stiloul, abecedarul și caietul de teme l-au dat în judecată și l-au chemat la tribunal, iar în apărarea lui a venit ve­verița care a explicat că Gigel s-a jucat cu ea și că este un băiat bun care i-a dat ei alune. În felul acesta stiloul, abecedarul și caietul i-au mai dat o șansă lui Gigel care și-a făcut temele. Doamna învățătoare mi-a spus că am super talent. Mi-a rămas lucrul acesta în minte. M-am mutat din clasa a V-a în Hasdeu, unde am avut-o profesoară de română pe doamna Iulia Lazăr. Ea a fost mentorul meu care m-a invitat să particip la un concurs ­li­terar. De acolo a început tot; am început să scriu poezii, am intrat la Cenaclul Ad Astra, iar la 14 ani fu­sesem deja la o mulțime de concursuri literare și câștigasem multe premii de poezie la nivel local și național”, a declarat buzoianca.

Deși în liceu era pasionată de literatură și se vedea regizor, Cătălina nu a avut curajul să dea examen la UNATC. Desena frumos încă de mică și la ora de franceză aducea în Hasdeu tot felul de animații pe care le găsea pe internet.

„Am renunțat la Filosofie pentru Medicină Veterinară, pentru a studia etologia”

„În clasa a XII-a voiam să dau la Animație, la UNATC. Nu prea știa nimeni nimic de Animație pe atunci, dar eu eram pasionată. Mi-a fost însă frică să dau la UNATC. Mă știam cu posibilități reduse în familie și trebuia să ajung neapărat pe locurile la buget. Așa că am dat la Facultatea de Filosofie; luasem 10 la Bac la Filosofie. Nu am terminat facultatea de Filosofie pentru că între timp am dat la Facultatea de Me­dicină Veterinară. Voiam să studiez etologia, adică comportamentul animalelor. M-am concentrat pe studierea comportamentului felin și îmblânzirea pisicilor. Chiar scriu o carte inspirată din pasiunea asta a mea. Se numește <Ordinul pisicilor crocodil>. Este o carte fantasy pe care încă nu am terminat-o”, mai povestește Cătălina Bleotea.

În plan profesional, după ­fa­cultate buzoianca a lucrat în agenții de publicitate, apoi a fost angajată la HaHaHa Production, unde a început ca Social Media Specialist, apoi Specialist Comunicare și apoi Copywriter. Pentru Cătălina experiența trăită la casa de producție a lui Smiley a fost o lecție pentru a-și urma pasiunea.

De la HaHaHa Production la „țeapa” din Anglia

„A fost o experiență extraordinară care a durat vreo doi ani. HaHaHa mi-a influențat o parte din modul în care gândesc acum, am cunoscut oameni minunați și nu mă refer doar la vedete, ci la oamenii care lucrează acolo. Este un mediu foarte creativ și am învățat că dacă vrei să faci ceva, nimic nu te poate opri. Am interacționat mai mult cu fratele lui Smiley, cu Filip Maria. Când am început să scriu povestea cu Orașul Anapoda, el m-a susținut să scriu și să mă îndrept către animație. Separat am făcut inclusiv cursuri de rap și cum să scrii muzică hip-hop într-o altă manieră, fără jargoane și argouri, cu Omu Gnom (n.r., unul dintre cei mai longevivi reprezentanți ai undergroundului românesc). Cât lucram la HaHaHa am găsit un program de management muzical în Anglia, iar cei de la HaHaHa m-au încurajat să încerc. Am ajuns în Anglia dar s-a dovedit că programul era o mare țeapă. M-am întors la scris și animație și l-am cunoscut pe iubitul meu, Cristian Radu. El este profesor la Animație la UNATC, acum își dă masterul și are deja premii importante pentru filme de animație pe care le-a realizat. El a citit un poem scris de mine și mi-a propus să facă o animație pe baza poemului. Așa am început să punem bazele unui studio de animație care a produs deja Orașul Anapoda, o animație la care noi ținem foarte mult”, mai povestește Cătălina Bleotea.

„Când eram mică spuneam că Buzăul este capitala plictiselii”

Buzoianca și Cristian Radu au în plan pentru studioul lor de ­ani­mație mai multe proiecte. Vor să transforme în animație poemele care i-au adus împreună și, poate, și viitoarea carte cu pisicile crocodil. Cel mai interesat proiect al celor doi este însă publicarea unei cărți care după ce o cumperi, cu ajutorul telefonului mobil, o poți transforma într-o animație grație realității augmentate.

„Eu scriu textele și desenez alături de Cristian. Ne completăm foarte bine. El vine cu partea de tehnică specială în animație. Primul episod din Orașul Anapoda va fi urcat cât de curând gratuit pe Internet. Aș vrea ca mesajul meu să ajungă până la Buzău. Am avut o copilărie superbă. Când eram mică spuneam că Buzăul este capitala plictiselii, că nu poți face nimic. În realitate <capitala plictiselii> este locul în care eu m-am dezvoltat ca om, în care fiecare lucru a căpătat viață și o însemnătate și o mulțime de trăiri”, a mai declarat Cătălina.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker