Actualitate

FOTO | Autoritățile încearcă în ceasul al 12-lea să stopeze împrăștierea pestei porcine în județ

La aproape cinci luni de la apariția primelor focare de pestă porcină africană în județul Buzău și la o lună și jumătate de la confirmarea cazurilor din comuna Vadu Pașii, luni a fost demarată, la inițiativa conducerii Inspectoratului de Poliție Județean Buzău, o campanie locală de informare și conștientizare a cetățenilor buzoieni față de riscurile ­di­seminării pestei porcine africane. De asemenea, se încearcă combaterea comerțului ilicit cu animale, precum și conștientizarea cu privire la riscurile de natură juridică asumate, uneori poate inconștient, prin achiziționarea de porci vii din surse neverificate și fără documente de proveniență și certificat sanitar veterinar doveditor al stării de sănătate; aceasta mai ales că, în mod tradițional, urmează perioada specifică de achiziționare a porcinelor de lapte pentru creștere în gospodăriile proprii.

Primele opriri au fost în Vadu Pașii, iar ulterior, campania de informare va continua în comunele limitrofe municipiului Buzău și în zonele de la limita cu județele Brăila și Ialomița, unde evoluează numeroase focare de PPA.

Campania este derulată de Inspectoratul de Poliție Județean Buzău, în parteneriat cu Direcția Sanitar -Vetrinară și pentru Siguranța Alimentelor, cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Buzău, sub coordonarea Centrului Local de Combatere a Bolilor Buzău și a prefectului județului, Carmen Ichim.

,,Menționăm că acțiunea preventivă de educare a populației la nivel local în măsura atingerii scopului propus poate fi un element important în preîntâmpinarea sacrificării în masă a porcinelor din gospodăriile populației (la care s-ar putea ajunge), în cazul unor situații excepționale, precum și pentru evitarea impactului economic asupra populației din mediul rural, porcinele crescute în gospodărie în vederea sacri­ficării reprezentând o sursă importantă de subzistență pentru familiile din mediul rural”, precizează reprezentanții DSVSA Buzău.

Campania se va desfă­șura în perioada februarie – aprilie după sistemul „din ușă în ușă” în primul rând în localitățile unde există focare active de pestă porcină africană și în cadrul târgurilor săptămânale din mediul rural. Aici, echipele mixte formate din reprezentanții DSVSA Buzău, polițiști, jandarmi și reprezentanți ai autorităților locale (reprezentanți ai Unităților Locale de Sprijin) vor distribui materiale informative și vor discuta cu cetățenii despre modalitățile de prevenire a răspândirii PPA, consecințele economice, dar și cele de natură penală ale activităților care pot conduce în mod deliberat la propagarea acestei epidemii.

În comuna Vadu Pașii sunt active șase focare de pestă porcină africană, cele mai multe confirmate într-un interval de timp scurt. Instituția Prefectului – Județul Buzău a anunțat a sesizat deja Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău în legătură cu acțiunile deliberate ale unor cetățeni care au favorizat propagarea virusului pestei porcine africane pe raza comunei în cauză.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker