Cultură

FOTO | Artefact de la Buzău, expus în muzeele din Statele Unite ale Americii

Psalia (piesă de harnașament cu corpul arcuit, oval în secțiune, care prezintă la mijloc o perforație circulară situată între alte două rectangulare, decorată la ambele capete) descoperită în anii 2011-2012, în situl de la Cârlomănești-Cetățuia, este artefactul cu care Muzeul Județean Buzău participă la  un proiect  expozițional internațional ce se întinde pe o perioadă de trei ani. „Este vorba despre expoziția «First  king of Europe», organizată  în colaborare cu Muzeul Național de Istorie al României de către «The Field Museum» din Chicago, SUA, o expoziție care se va deschide în septembrie 2022 și va dura până în prima parte a anului 2025. Expoziția cuprinde piese din peste 20 de muzee din Europa Centrală, de Est și de Sud-Est”, spune directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache. Din această expoziție vor face parte peste 750 de piese din toată Europa.

În situl „Cetăţuia” de la Cârlomăneşti, situat pe raza satului Mierea, comuna Verneşti, localizat la 4 km nord-vest de municipiul Buzău, au  avut loc descoperiri de o remarcabilă valoare ştiinţifică şi muzeală, fiind prezente bogate vestigii ale Culturii Monteoru din Epoca Bronzului şi ale Civilizaţiei Fierului din prima epocă, Hallstatt. Piesa Muzeului Județean care va fi pre

Daniel Costache

zentă în vitrinele expoziționale de la Chicago a fost descoperită în acest sit și, din punct de vedere științific, ea demonstrează existența unor legături comerciale și politice cu spații îndepărtate precum Centrul și Nordul Europei, dar și zona Sud-Balcanică. „Este vorba despre o psalie din os, o piesă care face parte din categoria juridică tezaur național; este o piesă de maximă importanță pentru ceea ce înseamnă studierea importurilor, a circulației bunurilor de prestigiu, în special din  zona Subcarpaților de Curbură în conexiune cu zonele Urali-Volga, și  pe de altă parte cu Centrul Europei. Este din Epoca Bronzului, la noi asociată Culturii Monteoru, descoperită în context de Cultura Monteoru, la Cârlomănești, prin anul 2012”, precizează directorul Muzeului Județean Buzău.

Piesa Muzeului Județean Buzău „vorbește” despre elite militare

Psaliile reprezintă o categorie de obiecte mai puţin cunoscute în literatura de specialitate. Ele sunt o parte componentă a căpăstrului, iar descoperirea lor în sit prezintă o dovadă clară a folosirii calului pentru tracţiune  şi/sau călărie, contribuind fără îndoială la cunoaşterea tehnicilor folosite pentru transportul terestru în perioada preistorică. Psaliile sunt elemente relativ comune în descoperiri arheologie. Aceasta de la Muzeul Județean Buzău este specială din mai multe puncte de vedere.

Psalia  este un element fără de care nu se poate în harnașamentul calului. Ea este elaborată, cum este cea de la Muzeul Județean, sau mai puțin elaborată. Astfel de tipuri de piese au o  plajă de circulație din Europa Centrală până în zona Urali Volga. Cea de la Buzău, spune directorul Muzeului,  este importantă pentru că ne atestă existența unei clase sociale formată din lideri politici, religioși și militari.

„Ea a fost în comunitatea științifică bine primită, a fost intens cercetată pentru că este  unică în spațiul arheologic românesc ca model și ca tip. Psalia de la Buzău, cu o vechime  în jur de 4.000-4.500 ani  – care urmează să plece în Chicago și, după aceea, în alte centre muzeale din  SUA ea fiind itinerată chiar și în Canada -, este o piesă care poate fi pusă în coeziune cu existența unei elite militare în Epoca Bronzului în zona Subcarpaților de Curbură. Piesa care se va găsi în expoziția din SUA trei ani de zile  este  specială și ca urmare a decorului și a contextului arheologic în care ea a fost identificată. Un lucru important care contribuie la a o face specială pe această psalie este că ea este și întreagă. Este o piesă în stare de conservare bună. Rar găsești piese din os într-o astfel de stare de conservare. Este publicată în multe lucrări științifice și din țară și din străinătate și în limba română și în alte limbi”, explică directorul Muzeului Județean Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker