Cultură

FOTO | Ana-Maria Bogleș, „frânturi de suflet” împărtășite publicului

Artiști plastici, elevi de la Liceul de Artă, prieteni și membrii ai familiei au fost marți, 5 februarie, alături de Ana-Maria Bo­gleș cu ocazia vernisajului celei de a doua expoziții personale. Membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici – filiala Buzău, și profesor la Liceul de Artă „Margareta Sterian”, artista plastică a prezentat ­pu­blicului cele mai noi lucrări ale sale în cadrul expoziție intitulate „Formă și textură”.

Evenimentul a deschis, totodată, anul expozițional al filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici din România, lucru subliniat de curatorul expoziției, Valeriu Șușnea, președintele UAP Buzău, cel care i-a fost profesor artistei.

„O felicit pe Ana pentru expoziția sa. Ea este cunoscută atât ca un artist bun, cât și ca un pedagog de excepție, foarte iubit de elevi. Ana mi-a fost elevă, apoi a mers la facultate la Iași și iată că s-a întors acasă, ceea ce mă bucură foarte mult. Ea a fost una dintre cele mai talentate eleve pe care le-am avut. Expoziția de astăzi este un drum pe care și l-a ales, o interfață a preocupărilor de căutare al unui stil personal. A studiat arta monumentală la Buzău, și la Iași a avut șansa să restaureze icoane de patrimoniu, iar asta se vede în lucrările de față, unde vedem elemente de iconografie bizantină redate într-o cheie modernă”, a declarat Valeriu Șușnea.

„O expoziție închegată”    

Președintele UAP Bu­zău a vorbit despre lu­crările Anei-Maria Bogleș ca despre frânturi din sufletul artistei, referindu-se la subiectele abordate de artistă: portret al fiului, fe­reastră din casa bunicii etc.

„Confruntarea cu ­pu­blicul este pentru artist hrana care ne îndeamnă să mergem la atelier și să continuăm să creăm. Nu este simplu. Să faci artă în ziua de astăzi, mai ales la Buzău, este un demers riscant pentru că oamenii au alte preocupări. Arta autentică este lăsată pe ultimul plan. De aceea îi mulțumesc Anei pentru această expoziție. Este o expoziție care abordează foarte multe su­biecte, de la natură statică, la portret și până la peisajul trecut printr-o cheie personală. Este însă o expoziție închegată, sub forma unor fragmente de suflet împărtășite publicului. De obicei, un artist plastic se gândește foarte mult înainte de a pune pe pânză lucruri personale. Ea a avut acest curaj și o felicit. Eu cred că Ana este un pariu câștigat pentru mine”, a mai declarat Valeriu Șușnea.

„Dacă aș avea o pânză, m-aș refugia undeva să realizez o lucrare despre ceea ce simt acum”

Ana-Maria Bogleș s-a mai remarcat până acum prin mozaicul realizat pe fațada Liceului de Artă, coordonarea primei treceri de pietoni 3D din România, expoziția cu lucrări pentru nevăzători, realizate într-o tehnică proprie.

„Am mari emoții. Am în dreapta mea o lucrare care se intitulează <Se topește cerul>. Vă rog să mă credeți că se mai topește o dată și astăzi pentru că ați venit în număr mare, co­legi, familia, elevi, care mi-ați dat un imbold. Se zice că un artist plastic se exprimă foarte frumos cu pensula. Eu am spus că sunt un artist atipic pentru că vorbesc prea mult. Acum nu mai pot vorbi de emoție. Probabil, dacă aș avea o pânză și m-aș refugia undeva, poate aș crea o lucrare din ceea ce simt eu acum. Mulțumesc elevilor mei. De la fiecare dintre voi am învățat. Pentru unii dintre voi va fost foarte greu să intrați la Liceul de Artă. Unii ați venit de la țară, așa cum am făcut-o și eu. Când am fost elevă, domnul Șușnea m-a învățat cum să direcționez pensula pentru că eu o făceam folosindu-mi doar sufletul. Dânsul spunea că noi, tine­rii, suntem un vârf de lance a generației noastre. Totuși avem nevoie și de un mâ­ner la această lance, iar domnul profesor Șușnea a fost acela. El ne-a susținut. Așa sunt acum și elevii mei, un vârf de lance și aveți nevoie de profesori care să vă îndrume”, a declarat Ana-Maria Bogleș.

„Aș vrea ca fiecare să vă regăsiți povestea în această expoziție”

„Mulțumesc colegilor mei dragi care m-au susținut și familiei care mă acceptă așa cum sunt. În lucrările mele sunt etape din viața mea, picături de suflet. Astăzi vă spun că experiența cea mai mare pe care am trăit-o este aceasta și m-a topit. Vă îndemn să vă deschideți sufletul și să vedeți lucrările mele și altfel decât le-am conceput eu. Prima mea expoziție s-a numit <Viziuni> pentru că fiecare om când privește o lucrare are o viziune proprie. Dacă pentru mine lucrarea <Se topește cerul> are o anumită însemnătate, pentru dumneavoastră poate însemna altceva. Aș vrea ca fiecare să vă regăsiți povestea în această expoziție, să găsiți simbolul care să stârnească un pic din amintirile dumnea­voastră. Unele lucrări sunt amintiri pe care am încercat să le expun pe pânză și sper să vă regăsiți și dumneavoastră puțin în ele”, a mai spus Ana-Maria Bo­gleș.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker