Cultură

FOTO / 28.000 de vizitatori în două luni, bilanțul expoziției de la Madrid la care Muzeul Județean a contribuit cu 12 piese

Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, coordonată de Muzeul Naţional de Istorie a Românei, ce reuneşte 835 de artefacte excepţionale din colecţiile a 39 de muzee din România,  printre care și Muzeul Județean Buzău, deschisă din 30 septembrie la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, se bucură de un real interes din partea spaniolilor, fiind un succes.

În cele două luni cât au trecut de la deschiderea ei i-au trecut pragul 28.000 de vizitatori.  Vestea este dată de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care a făcut o vizită în Spania, împreună cu delegația Muzeului Județean Buzău, unde s-a întâlnit cu Gabriela Dancău, ambasador al României în Regatul Spaniei și cu Marian Popescu, consul general al României la Bilbao.

Expoziţia de la Madrid, care marchează 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei, „vorbește” despre zorii culturii şi civilizaţiei europene, despre unicitate dar şi despre contopirea civilizaţiilor, despre aspectul local dar şi despre o lume mult mai interconectată decât ne-o imaginăm astăzi. Ea a fost construită astfel încât să contribuie la o mai bună cunoaştere a originilor şi moştenirii culturale comune ale popoarelor neo-latine, a trăsăturilor specifice ale formării poporului român şi a civilizaţiei sale. S-a dorit să se facă cunoscute publicului spaniol uriaşa şi diversa bogăţie culturală a României, ca parte a patrimoniului european şi universal.

Reamintim faptul că la Muzeul Național de Arheologie din Madrid sunt expuse piese din 39 de muzee din România, dintre care 12 piese aparțin Muzeului Județean Buzău. „Ne mândrim că am putut fi prezenți cu 12 piese din patrimoniul județului Buzău, dar și cu expunerea Tezaurului de la Pietroasele, ce se află în patrimoniul Muzeului Național al României, dar care reprezintă, în același timp, unul din simbolurile județului nostru”, precizează președintele Consiliului Județean Buzău.

 „Suntem mândri că am putut participa la acest eveniment foarte important și sunt convins că prin proiectele noastre vom face cinste în continuare bunei colaborări ce există între România și Regatul Spaniei. Mulțumesc echipei Muzeului Județean Buzău pentru implicare, atenția la detalii și dorința de a promova cât mai bine județul Buzău!”, a mai transmis președintele Consiliului Județean Buzău.

Expoziţia îşi propune să ofere vizitatorului nefamiliarizat cu istoria României o călătorie în timp, în spaţiu, dar mai ales în universul unei lumi comune, europene. Firul roşu, călăuzitor, este cel al împletirii şi influenţării reciproce a civilizaţiilor, al transformărilor profunde, al frământărilor de creaţie şi adaptare ce au ca finalitate crearea unei identităţi culturale specifice, pe un traseu temporal care durează de la sfârşitul primei epoci a fierului până la zorii civilizaţiei europene, într-un spaţiu perceput în frământatul mileniu întunecat ca „Ultima Frontieră a Romanităţii”, potrivit unui comunicat public transmis de Muzeul Național de Istorie a României.

Dintre piesele de valoare excepţională ce sunt expuse în cadrul expoziţiei, un loc important îl ocupă piesele de antichitatea târzie a secolelor IV-VI d. C., ca şi epoca marilor migraţii sunt ilustrate de tezaur ul de la Pietroasele, alături de cele de la Apahida, Floreşti-Polus, Turda, Izvoarele, Histria, Coşovenii de Jos şi Priseaca.

Demersul expoziţional este prima prezenţă de acest tip în spaţiul cultural al Regatului Spaniei şi este structurat cronologic în şase teme generice, acoperind fenomenele de civilizaţie specifice începând cu finalului primei epoci a fierului şi conexiunile cu lumea scitică, trecând apoi prin civilizaţia La Tène pe teritoriul României, prin istoria provinciilor romane Dacia şi Moesia Inferior şi a spaţiului ce nu a fost înglobat în Imperiul Roman, pentru a conduce apoi vizitatorul în perioada secolelor IV – VII A.D., esenţială pentru transformarea continentului european.

Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii ianuarie 2022.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker