CulturăIstorii Buzoiene

FOTO | 200 de ani de Poliție la Buzău

Istoria spune că printr-o lege promulgată în anul 2002, 25 martie a fost declarată Ziua Poliţiei Române, fiind data la care, în 1822, domnitorul pământean Grigore Dimi­trie Ghica a înmânat Agăi Mihăiţă Filipescu primul drapel al Agiei, momentul respectiv fiind considerat actul de naştere a Poliţiei Române.

 Care este mesajul directorul Muzeului Județean Buzău

Drapel Agie

La împlinirea acestei vârste frumoase, directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache transmite polițiștilor și în mod special polițiștilor buzoieni cu care are o colaborare foarte bună și cu care a realizat o mulțime de activități în parteneriat, următorul mesaj: „Acum 200 de ani, în 1822, domnitorul Grigore Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu drapelul pe care este cusută sigla Steagului Agiei. Alături de siglă se află o ghirlandă din aur în interiorul căreia este prezentată Maica Domnului, înaintea îngerului ce-i aduce vestea cea bună (Buna Vestire). Prin art. 50 al Legii nr. 218, din 23.04.2002, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române. La mulți ani, dragi polițiști, indiferent de structurile în care activați!”.

Poliția buzoiană – scurtă istorie

În judeţul Buzău, în secolele XVIII – XIX ordinea şi siguranţa publică au fost încredinţate ispravnicului care, până la Alexandru Ipsilanti, era şi administratorul judeţului şi judecător local, fiind ajutat în îndeplinirea funcţiei de către zapcii.

Prin aplicarea prevederilor Regulamentului Organic din 1831 s-a creat Poliţia. La punctul 3 al memo­riului trimis către Obşteasca Adunare a Ţării Româneşti, la 23.10.1831, se specifică: „Fiindcă acest oraş (Buzăul) se afla în drum mare din obşteştile aşezământului trebuind a cere a se înfiinţa poliţia cât mai în grab, un logofăt, 2 paznici şi 4 epistaţi, căci din lipsa acestora se vor pricinui greşeli a căror greutate cade asupra cârmuirii”.

În perioada ocupaţiei germane, 1916 – 1918, oraşul Buzău a fost invadat de cavaleria bavareză şi în aceste locuri se instalează administraţia militară germană. Organele de ordine româneşti au fost nevoite să pună în practică dispoziţiile autorităţilor de ocupaţie.

Anul 1929 aduce poliţiştilor buzoieni o nouă lege care stipula atribuţiile generale ale poliţiei defalcate pe: poliţia administrativă – care apără libertatea, proprietatea şi siguranţa persoanelor – şi poliţia judiciară – care constata şi urmărea orice infracţiune de siguranţă sau informaţională.

Prin Decretul nr. 25 din 23.01.1949 a fost desfiinţată Poliţia şi înfiinţată Direcţiunea Generală a Miliţiei.

Miliţia buzoiană a trecut în totalitate de partea Revoluţiei din decembrie 1989.

Prin Legea nr. 26 din 11.05.1994 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, Poliţia devine o instituţie cu atribuţii pe linia apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, avutului privat şi public, prevenirii şi descoperirii infracţiunilor, respectării ordinii şi liniştii publice.

O schimbare radicală în organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române a provocat-o adoptarea Legii nr. 218 din 23.04.2002. Poliţia Română se constituie în serviciu public specializat şi se realizează în interesul persoanei, al comunităţii, precum şi în sprijinul instituţiilor statului. Se realizează şi demilitarizarea structurilor de poliţie revenindu-se la modelul de dinainte de 1949. Practic, prin adoptarea Legii 360 din 06.06.2002 privind statutul poliţistului, acesta devine „funcţionar public civil cu statut special înarmat, ce poartă de regulă uniformă şi exercită atribuţiile stabilite pentru Poliţia Română prin lege”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker