Actualitate

DOCUMENT / Un fost senator de Buzău, și judecat, și cu certificatul luat

Fostul senator de Buzău Gelu Voican Voiculescu este la un pas de a-și pierde certificatul de revoluționar, o comisie guvernamentală stabilind că acesta nu îndeplinește condițiile pentru a beneficia de acesta. Decizia a fost luată cu unanimitate de cei trei membri ai comisiei din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor, în ședința din 9 noiembrie. Propunerea de anulare a fost transmisă către serviciul juridic pentru anularea certificatului de revoluționar.

Membrii Comisiei au analizat declarațiile privind prezența lui Gelu Voican Voiculescu, precum și prevederile legale de acordare a certificatului de revoluționar și a constatat că nu sunt îndeplinite condițiile cumulative.

Vezi AICI procesul verbal al ședinței.

Trimis în judecată în dosarul Revoluției

Gelu Voican Voiculescu a fost trimis în judecată în dosarul Revoluției pentru infracțiuni împotriva umanității. În rechizitoriu, procurorii arată că acesta, în calitate de factor decizional politico-militar al Consiliului Frontului Salvării Naționale – organism care și-a subordonat Consiliul Militar Superior -, cu intenţie, urmărind menținerea și consolidarea puterii politice obținute, dar și legitimarea în fața opiniei publice, începând cu ziua de 22 decembrie 1989, orele 16.00, a indus în eroare opinia publică în mod sistematic prin apariţiile sale televizate şi emiterea de comunicate (care reprezintă un mecanism de exercitare a puterii de stat) şi şi-a asumat, în intervalul 22 – 30 decembrie 1989, operațiunea sistematică de inducere în eroare a opiniei publice exercitată de cadrele militare cu funcții de conducere ale MApN.

Conform rechizitoriului, „a-ceste conduite au avut drept consecințe generarea și amplificarea unei psihoze generalizate a terorismului, psihoză cauzatoare de numeroase situaţii de foc fratricid generalizat și astfel, în intervalul 22 decembrie, orele 16.00 – 30 decembrie 1989 au survenit 857 decese, 2.382 răniri de persoane, 585 privări grave de libertate cu încălcarea regulilor generale de drept internaţional şi 409 cazuri de suferinţe mari”.

Totodată, mai arată procurorii, aceleași fapte ale lui Gelu Voican Voiculescu au generat, pentru intervalul 22 decembrie, orele 16.00 – 30 decembrie 1989 o stare de pericol iminent și grav pentru existenţa unei părţi însemnate a populaţiei civile, de pe întregul teritoriu al României.

Gelu Voican Voiculescu este de formaţie geolog. ­Re­voluţia din 1989 l-a adus la vârful unei societăţi caracte­rizate printr-o dezordine indiscutabilă. Aproa-pe instantaneu, Gelu Voican Voiculescu intră în atenţia opiniei publice, fiind considerat unul dintre personajele-cheie ale evenimentelor din perioada  respectivă. A participat, ca delegat al Frontului Salvării Naţionale (FSN), alături de generalul Victor Atanasie Stănculescu şi de Virgil Măgureanu, la procesul intentat lui Nicolae Ceauşescu, din 25 decembrie 1989.  Mai mult, după execuţia soţilor Ceauşescu, chiar Gelu Voican Voiculescu s-a ocupat de înhumarea acestora.

Ulterior, omul politic Gelu Voican Voiculescu a deţinut funcţiile de vicepremier în primul guvern provizoriu (28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990), guvern condus de Petre Roman. După alegerile din 20 mai 1990, Gelu Voican Voiculescu a fost ales senator de Buzău pe listele FSN. A demisionat din Parlament în 1992, iar între 1994 şi 1996 a fost numit ambasador în Tunisia de preşedintele de atunci, Ion Iliescu. Doi ani mai târziu, Gelu Voican Voiculescu a fost rechemat din funcţie, iar, în iulie 2001, Voiculescu a fost acreditat, din nou, ambasador, de data aceasta în Maroc. S-a reîntors în România în ianuarie 2005, atunci când i-a expirat mandatul.

Gelu Voican Voiculescu a primit verdict de la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității de „necolaborare cu Securitatea”, după ce asupra sa au planat suspiciuni că ar fi scris note despre liderul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut (MISA), Gregorian Bivolaru.

Gelu Voican Voiculescu, în vârstă de 81 ani, este căsătorit cu o femeie din Buzău cu 41 de ani mai tânără. Georgiana Daniela Arsene, în vârstă de 40 de ani, născută la Verneşti, a lucrat ca ziarist la câteva publicaţii din Buzău. În prezent, ea scrie pentru agenţia de presă „Sputnik”, principalul mijloc de propagandă al Federaţiei Ruse în România; de altfel, pe pagina sa de Facebook, ea are drept fotografie de copertă o imagine a preşe­dintelui Vladimir Putin. Georgiana Arsene deţine şi un blog, „În prima linie”, al cărui motto este un citat din președintele rus: „Uneori, este necesar să rămâi singur pentru a dovedi că ai dreptate”.

Articole similare