Actualitate

Fostul lider al Sindicatului Ambulanța, trimis în judecată pentru șmecherii la plata abonamentelor telefonice

După cinci ani de anchetă și expertize, fostul lider de sindicat al angajaților Serviciului de Ambulanță Buzău Ion Stoi­cescu a fost trimis în judecată pentru delapidare în formă continuată. Acesta este acuzat că, timp de patru ani, și-ar fi însușit diverse sume de bani, dar nicidecum din cotizațiile sindicaliștilor, așa cum s-a crezut inițial, ci contrava­loarea abonamentelor de telefonie mobilă utilizate de membrii de sindicat de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă și de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău, dar și de la Spitalul Nehoiu. Aceș­tia erau singurii care virau contravaloarea abo­namen­telor direct către Stoicescu, pentru ca ulterior acesta să achite facturile. Însă, acesta uita să predea banii în contabilitate. Pentru a nu fi descoperită delapidarea, listele de plată erau atât de bine ,,aranjate” încât ră­mâneau tot timpul câțiva restanțieri.

Deși au existat voci care l-au acuzat pe Stoicescu de fraudă, abia în decembrie 2015, când s-a instalat noua conducere a Sindicatului SAJ, s-a descoperit ade­văratul prejudiciu. 110.000 lei ar fi fost ,,gaura” în situațiile financiare ale sindicatului. Astfel că Ion Stoicescu a fost dat pe mâna procurorilor.

El și-a dat demisia din funcția pe care o deținea de o perioadă lungă de timp la începutul lunii decembrie 2015 și a făcut acest anunț în plenul Adunării Gene­­rale a sindicatului, întru­nită pentru validarea candidaturilor la funcțiile de conducere ale acestei structuri, ocazie cu care ar fi recunoscut că este responsa­bil de lipsa unei sume de aproximativ 100.000 lei (un miliard lei vechi) din banii cotizanților.

Ancheta ulterioară a scos la iveală că în perioada noiembrie 2011-decembrie 2015, Ion Stoicescu ar fi creat un prejudiciu sindicatului de peste 130.000 lei prin neplata serviciilor de telefonie mobilă, din contravaloarea unor aparate de telefonie dar și prin retragerea unor sume din contul al sindicatului. Dacă în acest ultim caz este vorba des­pre sume de ordinul a câteva sute de lei (600-700 lei), iar contravaloarea telefoanelor primite la abonamentele de telefonie care n-ar mai fi ajuns în circui­tul sindicatului nu este mai mare de 1.000 lei, cea mai mare parte din prejudiciu o reprezintă sumele încasate pentru abonamentele de telefonie și pe care și le-a însușit în cei patru ani. Sindicatul condus de Ion Stoicescu număra, la acel moment, aproape 500 de membri, pe lângă angajații Serviciului Județean de Ambulanță, în număr de 150, fiind afiliați acestei structuri peste o sută de salariați de la Spitalul Nehoiu și peste două sute de la mai toate secțiile Spitalului Județean.

Motivul pentru care Ion Stoicescu și-a dat demisia este cu atât mai jenant cu cât acesta era la acel moment vicepreședinte al Federației Naționale Sindicale Ambulanța, postură din care a negociat drepturile angajaților cu mini­ș­tri ai Sănătății.

Dosarul în care Ion Stoicescu a fost trimis în judecată pentru delapidare în formă continuată a ajuns pe masa judecătorilor în august 2020, însă abia în această lună a intrat la judecare pe fond. Procesul nu se anunță a fi unul de durată, din moment ce Stoicescu nu a contestat decizia judecă­torului de cameră preli­minară prin care s-a admis rechizitoriul ­procuro­rilor și s-a dispus începerea judecății pe fond. Sindica­tul Ambulanța Buzău este parte civilă în dosar.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker