Actualitate

Fostul deputat Adrian Mocanu, pieton timp de un an?

• A fost surprins de radar a patra oară, de această dată cu peste 150 km/h în localitate

Fostul deputat PMP Adrian Mocanu ar putea să rămână pieton un an de zile după ce a pierdut definitiv toate procesele cu Poliția Rutieră Buzău, dar și cu cele din Ilfov și Giurgiu.

Pe 4 ianuarie, Mocanu a pierdut definitv procesul cu IPJ Giurgiu, la Tribunalul Giurgiu, după ce, în 2018, agenții de la Rutieră i-au suspendat permisul 90 de zile pentru viteză. Aceeași decizie a fost pronunțată joi, la Tribunalul Ilfov, tot într-un proces cu Poliția Rutieră din Buftea. Deciziile sunt definitive. De altfel, acestea nu sunt singurele hotărâri ale instanței nefavorabile lui Adrian Mocanu.

Pe 26 ianuarie, fostul deputat a pierdut definitv procesul și cu Poliția Rutieră din Buzău, după ce, și în primă instanță, Judecătoria Buzău i-a respins plângerea contravențională împotriva procesului verbal prin care, pe 16 octombrie 2019, lui Adrian Mocanu i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru 30 de zile, pentru că, aproape de miezul nopții, a fost surprins de radar conducând mașina cu mai mult de 50 de km/h peste limita legală, pe DN2E85, în localitatea Spătaru.

Astfel, Mocanu are la dispoziție 15 zile de la data primirii hotărârii judecă­torești să predea polițiștilor rutieri permisul de conducere. Cumulat, până în acest moment, Adrian Mocanu a adunat 270 de zile de suspendare a permisului de conducere.

Însă, ca și când nu era suficient, la sfârșitul lunii ianuarie, la nicio săptămână după ce Tribunalul Buzău i-a respins definitiv plân­gerea contravențională, i-a mai fost suspendat o dată permisul de conducere, tot pentru 90 de zile, după ce a fost surprins de radar conducându-și mașina cu peste 150 km/h în localitate. Așa că, cel mai probabil, va ­ataca și acest proces verbal de contravenție și cel mai probabil decizia instanței nu va fi alta decât în celelalte trei procese pierdute cu Poliția Rutieră.

Potrivit hotărârii primei instanțe, Adrian Mocanu a arătat în plângerea contravențională că „nu se face vinovat de cele reținute în procesul verbal, că acest aspect a fost consemnat și la rubrica mențiuni, și că a ­respectat întotdeauna ­regu­lile de circulație și limitele de viteză impuse pe diver­se categorii de drumuri”. Doar că, atunci, Adrian Mocanu era în stare de recidivă. În 2018, în Giurgiu, i s-a reținut permisul de conducere după ce mașina sa a fost suprinsă de radar circulând cu o viteză mult prea mare în localitate. A contestat procesul verbal la Judecătoria Giurgiu și astfel și-a recuperat permisul de conducere. A pierdut în primă instanță, dar și apelul de la Tribunalul Giurgiu.

Pe 16 octombrie 2019, însă, pe atunci deputat ALDE, Adrian Mocanu a fost prins călcând prea tare pedala de accelerație de două ori la interval de câteva ore. Când a fost tras pe dreapta în Spătaru, Mocanu avea deja permisul suspendat în Ilfov după ce a fost prins circulând cu viteză excesivă în localitate. Polițiștii buzoieni l-au oprit și l-au informat că trebuie să plătească o amendă de 1.305 lei și că i se va reține permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile. La verificările făcute în baza de date, agenții de la Rutieră au constatat că lui Adrian Mocanu îi fusese deja reținut permisul în aceeași zi, tot pentru viteză. Deputatul a primit dovadă de circulație pentru 15 zile, apoi și-a recuperat din nou permisul după ce a contestat, și la Buzău și în Ilfov, procesele verbale de contravenție.

Dovezile depuse la dosar de Poliția Rutieră din Buzău l-au dezumflat însă pe Mocanu, care nu a mai răspuns cu întâm­pinare după ce i-a fost ­tri­misă copia CD-ului cu filmarea de pe aparatul radar care surprinde mașina sa în primele imagini cu 111 km/h.

Judecătorul a conside­rat că sancțiunea a fost aplicată legal și i-a respins plângerea ­contravențio­nală. „În ceea ce privește sarcina probei, simpla negare a petentului în sensul că faptele nu corespund adevărului nu este suficientă atât timp cât nu aduce probe ori nu invocă împrejurări credibile pentru a răsturna prezumția simplă de comitere a faptelor, născută împotriva sa (…) Referitor  la sancțiunile aplicate, instanța reține că cea principală, cu amenda, a fost stabilită în ­li­mitele legale, prevăzută de art. 98 alin. 4 din OUG nr. 195/2002 rep., și orientată la limita minimă. În ceea ce privește sancțiunea complementară aplicată, este prevăzută de lege, este necesară pentru realizarea scopului preventiv-educativ al sancțiunii și este proporțională cu gravitatea contravenției, abaterile la regimul legal de viteză constituind, nu de puțin ori, cauza unor evenimente rutiere cu consecințe dramatice”, se precizează în hotărâre.

În mai 2019, a pierdut procesul în primă instanță cu IPJ Giurgiu, după ce în mai 2018 polițiștii rutieri giurgiuveni l-au lăsat fără permis pentru trei luni după ce mașina sa a fost surprinsă de radar cu viteză peste limita legală în localitate.

În ultimii ani, Adrian Mocanu a lăsat de trei ori permisul de conducere în custodia polițiștilor de la Rutieră. În 2018, pe 31 mai, în timp ce conducea autoturismul personal marca Toyota Land Cruiser, pe DN5, în localitatea Călugă­reni, județul Giurgiu, a fost oprit de către un agent de circulație care i-a pus în vedere faptul că a fost surprins circulând pe raza localității cu viteza de 110 km/h, această abatere a sa fiind filmată cu aparatul radar. Potrivit hotărârii Judecătoriei Giurgiu, ­pos­tată pe un portal de specia­litate, prin care i-a fost respinsă plângerea contravențională, Mocanu „i-a explicat respectivului agent că se afla într-o situație destul de delicată, fiind nevoit să ajungă de urgență cu copilul la spital, acest aspect fiind consemnat de către el la rubrica <mențiuni>, copilul având febră foarte mare, lucru ce o să-l dovedească (…) ­Totodată, menționează faptul că nu a fost de acord cu cele consemnate de către agentul constatator, lucru ce l-a și făcut tot la rubrica <mențiuni>, în care a precizat și faptul că agentul care i-a întocmit procesul verbal nu este același agent care a constatat presupusa contravenție”.

Totodată, Mocanu a menționat în plângerea contravențională că „în situația în care instanța va reține însă o culpă în sarcina sa, solicită instanței să dispună înlocuirea măsurii amenzii cu cea a avertismentului, având în vedere că, în baza art. 5 din OG 2/2001, instanța trebuie să se raporteze, în aprecierea legalității sancțiunii contravenționale aplicate, la gradul de pericol social al faptei săvârșite. Apreciază că fapta reținută prin procesul verbal de contravenție nu a produs urmări de o deosebită gravitate și nu a adus atingere ordinii și valorilor sociale ocrotite prin sancționarea contravenției”. În cauză a formulat întâmpinare și agentul constatator, prin care a solicitat judecarea cauzei și în lipsa sa, respingerea plân­gerii ca neîntemeiată, menținerea procesului verbal ca temeinic și legal încheiat.

Agentul constatator a anexat la întâmpinare înscrisuri, ,,anume ­foto­g­ra­fia radar, despre care a menționat că din ea rezultă viteza de 156 km/h cu care a fost depistat petentul, în timp ce conducea auto (…) în localitatea Călugăreni, jud. Girugiu”, se precizează în hotărârea instanței. Polițistul ar fi menționat suplimentar că Mocanu nu ar fi depus la dosar înscrisuri referitoare la cele menționate în plângerea contravențională, „urmărind prin aceasta doar amânarea sau înlăturarea efectului măsurii complementare”. Explicațiile lui Adrian Mocanu nu l-au convins pe magistratul de la Judecătoria Giurgiu, iar în data de 29 mai 2019 i-a fost respinsă plângerea contravențio­nală și a fost obligat la plata unor cheltuieli judiciare de 100 lei.

4 Comentarii

  1. Pericol pe drumurile publice. Legea este mult prea ingaduitoare. Omul acesta, contravenient in serie nu cred ca ar fi in stare sa raspunda corect la cele 15 intrebari ale unui test pentru recuperarea dreptului de a conduce. Cum poti sa tolerezi astfel de comportamente? El a respins de fiecare data aceasta cale procedurala legala si generoasa, care presupune recunoasterea faptei, plata amenzilor, opunand contestarea in instante, in serie cu dosare care asteapta sa rezolve problema unui recidivist ale unor fapte pe care legiuitorul (culmea, fiind si parlamentar de carton) a decis ca sunt contraventii, fara sa ia in considerare faptele in lant, de la un punct de control la altul, Ce sa mai vorbim de minciunile sale ca om politic. Un mitoman irecuperabil!

  2. Doamne ajuta! Dar avem o problema: saracul asfalt ce vina are ca trebuie sa fie calcat timp de un an de zile de acest mastodont al politicii buzoiene, romanesti…acest MARE explorator al partidelor romanesti, acest GIGANT al administratiei locale, acest MARE purtator al unuia din cele mai bune ADN-URI pe care cu ONOARE SI MANDRIE buzoienii il poarta in suflet, ADN-UL SFANTULUI SAU TATA, victor mocanu, eminenta cenusie a dezvoltarii judetului Buzau si implicit al municipiului Buzau…….Ii multumim lui Dumnezeu ca i-a dat cu mare sfintenie noua, buzoienilor si juram ca ii vom proslavi pentru a se bucura si alti conationali ai nostri roamani repartizati in functie de calificare si realizari marete la MANDRESTI, JILAVA, RAHOVA ETC…….in final…suntem mandri ca suntem buzoieni, suntem mandri de cei doi sfinti….dar ne e mila de pamantul pe care calca….ASA SE NE AJUTE DUMNEZEU…AMIN

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker