Administrație

A fost lansată licitația pentru construirea Penitenciarului Unguriu

Administrația Națională a Penitenciarelor a lansat licitațiile pentru construirea a două penitenciare în localitățile Unguriu, județul Buzău, și Berceni, județul Prahova. Se știe deja că România se luptă cu fenomenul supraaglomerării din închisori, iar la ora actuală, la nivelul sistemului penitenciar, sunt 19.900 spații de cazare, în timp ce numărul deținuților se cifrează la circa 23.400.

„Administrația Națională a Penitenciarelor, instituţie subordonată Ministerului Justiției, a lansat, în cursul acestei săptămâni, două licitații importante pentru construcția de penitenciare. Aceste proiecte fac parte din eforturile de modernizare a infrastructurii penitenciarelor din țară și au ca scop crearea de noi locuri de cazare pentru deținuți. Cele două penitenciare vor fi construite în localitățile Unguriu și Berceni și vor beneficia de investiții în valoare totală de 175 de milioane de euro”, se precizează într-un comunicat al ministerului, transmis „Agerpres”.

Potrivit sursei citate, Penitenciarul Unguriu va fi cu regim deschis și semideschis și va avea un regim de înălțime P+3E, cu 900 de locuri de cazare. Bugetul estimat este de 228 de milioane de lei (aproximativ 48 de milioane de euro), iar lucrările de construcție vor dura patru ani, urmând ca penitenciarul să devină funcțional în 2027.

În ceea ce privește Penitenciarul din Berceni, situat în județul Prahova, Ministerul Justiției spune că va fi un penitenciar de maximă siguranță cu 1.000 de locuri de cazare și va avea un regim închis, bugetul estimat fiind de 640 de milioane de lei (aproximativ 130 de milioane de euro), iar durata lucrărilor de construcție este de cinci ani, finanțarea provenind din fonduri externe și de la bugetul de stat.

Ambele proiecte sunt finanțate prin intermediul unui împrumut acordat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și vor contribui la crearea a 1.900 de locuri noi de detenție în sistemul penitenciar din România, menționează Ministerul Justiției.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker