Cultură

FOTO | A fost dezvelită statuia lui Marghiloman de la Chișinău

Trei acțiuni au fost inițiate de Primăria Buzău în Republica Moldova, la împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Pe 27 martie, la împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, primarul Constantin Toma  a participat, împreună cu o delegație de istorici din România, căreia s-a alăturat familia Irina și Gheorghe Vlăduca Marghiloman, la Chișinău și la Ialoveni, Republica Moldova, la evenimentele decicate acestei sărbători a românității.

Este vorba despre trei acțiuni inițiate de Primăria Buzău, spune primarul Constantin Toma într-o relatare pe pagina de socializare,  cu participarea multor personalități din Basarabia și din România, „pentru că acest 27 martie a însemnat desfășurarea multor evenimente, atât la nivelul Parlamentelor celor două țări, dar și la nivelul primăriilor, consiliilor județene și raionale”. Potrivit Primarului Constantin Toma, primul eveniment a fost o sesiune de comunicări științifice, desfășurată „în Sala în care a avut loc votul deputaților moldoveni din Sfatul Țării, care au hotărât Unirea Basarabiei cu România în 27 martie 1918”. Evenimentul a fost intitulat: ,,105 ani de la Unirea Basarabiei cu România… Unde-s doi puterea crește… Lecția de istorie și demnitate a anului 1918″.

Al doilea eveniment, mai spune primarul municipiului Buzău, a fost lansarea unei cărți. Este vorba despre volumul ,,105 ani de la Unirea Basarabiei cu România”, scrisă de istoricul buzoian Marius-Adrian Nicoară, care a fost distribuit tuturor participanților.

Dar, cel mai important moment, relatează primarul Constantin Toma, a fost inaugurarea grupului statuar, închinat celor doi artizani ai Unirii din 27 martie 1918,  respectiv Alexandru Marghiloman și Ion C. Inculeț, la Ialoveni. „Grupul statuar este opera sculptorului buzoian Radu Ciprian Dominoschi, care după realizarea statuii lui Alexandru Marghiloman, în 2018, inaugurată la sărbătorirea Centenarului Marii Uniri, iată mai vine cu o realizare artistică de excepție! A fost o premieră națională pentru Republica Moldova, pentru că până acum nu a existat nici o statuie a lui Marghiloman sau a vreunui deputat care a votat în Sfatul Țării”.

La acest eveniment au participat Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților,  Igor Grosu, președintele Parlamentului din Moldova,  Lucian Romașcanu, ministrul Culturii din România,  Sergiu Prodan, ministrul Culturii din Moldova,  Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale din România, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei de Politică Externă din Senatul României, senatorii Daniel Fenechiu și Monica Anisie, precum și deputatul Petru Frunze din Parlamentul Moldovei.

De asemenea, au participat mulți primari din România și Moldova, inclusiv din județul Buzău. La acest eveniment,  Marcel Ciolacu, Președintele Camerei Deputaților,  a avut un mesaj puternic de sprijin pentru românii și cei care simt românește din Basarabia.

Ziua s-a încheiat cu spectacolul ,,Limba română este patria mea”, desfășurat la Palatul Național „Nicolae Sulac”. „A fost un spectacol magnific dedicat tot sărbătoririi a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu României, susținut de cele două ministere ale culturii, din Moldova și din România. Au participat mari artiști de pe cele două maluri ale Prutului: Gheorghe Zamfir, Nicolae Botgros și Orchestra <Lăutarii>, Grigore Leșe, Maia Morgenstern, Marius Bodochi, Diana Decuseară, Alexandru Pleșca, Vali Boghean și buzoianul nostru Daniel Jinga, care a dirijat orchestra națională din Chișinău”, mai spune primarul municipiului Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker