vineri, 10 iulie 2020

Fonduri pentru dotarea a 13 ateliere de mecanică din județul Buzău, strânse de Liga Elevilor Meseriași 

Liga Elevilor Meseriași, primul grup de inițiativă din învățământul profesional și tehnic, care a devenit recent o asociație, s-a reunit la începutul lunii în școala de vară. Membrii Ligii Elevilor Meseriași și-au dezvoltat abilități de comunicare, advocacy și project ma­nagement și au construit un plan de acțiune pentru urmă­torul an. Ei vor organiza o gală de strângere de fonduri pentru dotarea celor 13 ateliere de mecanică din județul Buzău și vor face demersuri pentru a convinge autoritățile să ofere mai multe beneficii elevilor din învățământul tehnic și profesional. Grupul, dezvoltat ca o inițiativă OMV Petrom în cadrul programului România Meseriașă, repre­zintă o voce a sistemului de învățământ profesional și tehnic ce va contribui la îmbunătățirea acestuia.

Creată în 2018, Liga Elevilor Meseriași are în prezent ca membri 32 de el­evi și 26 de profesori coordonatori de la liceele tehnologice și școlile profesionale din județul Buzău. Devenită asociație în luna iunie a acestui an, Liga le oferă elevilor posibilitatea de a avea un grad sporit de independență, de a strânge fonduri pentru proiectelor lor, dar și de a coopta în mod oficial membri în cadrul asociației.

„Faptul că am devenit o asociație este una dintre cele mai mari realizări ale noastre din ultimul timp. Ne bucurăm că astfel vom avea mai multă credibilitate în fața autorităților, dar și a colegilor și profesorilor noștri”, a declarat Elena Șontică, Președinte al Asociației Liga Elevilor Meseriași.

Mecanicii, cei mai căutați meseriași în Buzău

Școala de vară le-a adus elevilor o nouă ocazie de a se pregăti pentru schimbarea pe care își doresc să o producă la nivelul sistemului de învă­țământ din care fac parte. Elevii au urmat cursuri de comunicare, advocacy și project management și au lucrat  la realizarea unui plan de activități pentru următoarea perioadă, plecând de la nevoile sistemului educațional identificate anterior de către aceștia. Membrii asociației vor organiza o gală de strângere de fonduri pentru dotarea cu un kit de bază a celor 13 ateliere de mecanică din județ, meseriașii din acest domeniu fiind cei mai căutați pe piața muncii din județul Buzău, conform datelor AJOFM. În paralel, aceștia vor încerca să convingă autoritățile să ofere mai multe beneficii elevilor din învă­țământul tehnic și profesional.

„Sunt foarte mândră de acești tineri care, într-un an de zile, de când am început programul, s-au dezvoltat, au căpătat încredere în ei, în faptul că #sepoate și au început să schimbe lucruri pentru cei din jurul lor. Acum, pentru că au și un cadru oficial prin care își pot derula proiectele de viitor, ne dorim ca ei să devină mai independenți, să se extindă și să fie un agent de schimbare pentru sistemul de învățământ profesional și tehnic din țara noastră și îi vom susține în continuare să ajungă acolo. Școala de vară este pentru ei un ­cata­lizator care i-a adus mai aproape de realizarea obiectivelor pe care și le-au stabilit”, spune Mona Nicolici, Mana­ger Departament Sustenabilitate, OMV Petrom.

Liga Elevilor Meseriași este un proiect inovator care a creat primul grup de inițiativă ce aduce în dezbatere la nivel local și național problemele elevilor din învățământul tehnic și profesional. Devenită recent asociație, Liga își ­pro­pune să contribuie la schimbarea pozitivă a acestui sistem educațional. În acest an, 12 ­elevi și doi profesori s-au alăturat inițiativei.

Proiectul Liga Elevilor Meseriași a fost inițiat ca parte din programul România Meseriașă dezvoltat de OMV Petrom și s-a alăturat celorlalte inițiative de susținere a învățământului tehnic și profesional din program: Tabăra Meseriașilor, Școala Petro­liștilor, Studiul pentru identificarea nevoilor cu care se confruntă sistemul de învă­țământ profesional și tehnic, grupurile de lucru cu privire la soluțiile posibile pentru sistem, Raportul de Politică Publică – Provocări și Perspective în Învățământul Profesional și Tehnic și participare la modificarea legislației ÎPT – OUG 81 privind învățământ dual. Liga Elevilor Meseriași este formată din 32 de elevi și 26 de profesori, reprezentanți ai liceelor tehnologice și școlilor profesionale din ju­dețul Buzău.

loading...
error: Content is protected !!