Cultură

Fondatoarea Grupului Univers XXL: „Mă întorc cu drag, la Buzău, unde, în urmă cu 50 de ani, am participat la concursul de muzică ușoară ”

Fondatoarea Grupului Univers XXL, Elena Toma, a lansat vineri, 20 august, la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu”   antologia „Caleidoscop-Universul Românesc XXL”, în paginile căreia sunt elogiați toți cei care au susținut concursul organizat de Grupul Univers XXL, inclusiv oamenii de cultură buzoieni.

Întâlnirea cu reprezentanții Grupului Univers XXL din Pitești, un grup care își propune să dezvolte elita formatorilor de cultură a constituit un bun prilej și pentru comemorarea scriitorului Marin Ifrim, membru de onoare al grupului, și a folkistului râmnicean Manea Agheană, și el un colaborator al Grupul Univers XXL.

Scriitorii buzoieni Mirela Grigore, Viorel Dodan și Marilena Răghinaru, laureați ai Concursului internațional de creație „Trofeu Univers Românesc XXL” – ediția a V-a, au primit diplome de la Elena Toma, și de scriitorii Marian Ilie și Corin Bianu, în cadrul unei festivități care a avut loc în prezența directorului Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, Sorin Burlacu, care, bun prieten al celor doi plecați prematur dintre noi, a reamintit personalitățile acestora.

Copleșită de amabilitatea gazdei, directorul Bibliotecii Județene, după cum a mărturisit pe pagina sa de socializare, fondatoarea Grupului Univers XXL, vorbește despre emoțiile care au încercat-o la acest eveniment cultural, care i-a permis o călătorie în timp, până la momentul la care pașii au purtat-o pentru prima dată la Buzău.

 „Mă întorc cu drag aici la Buzău, unde în urmă cu 50 de ani, am participat la concursul de muzică ușoară „Toamna Buzoiană”, găzduit la Casa de Cultură. Locul I l-a câștigat atunci Dida Drăgan, iar eu, la vârsta de 16 ani, reprezentam județul Dâmbovița. Eu am obținut locul II. În juriu se aflau nume de marcă ale muzicii românești, precum Gheorghe Bazavan, Camelia Dăscălescu, Aurel Giroveanu… Am mai revenit la Buzău cu ocazia prieteniei cu Mihaela Runceanu. Mă leagă deci amintiri frumoase de orașul dumneavoastră. În ultimii ani, am fost și la Rm. Sărat, cu ocazia zilei mele de naștere, însoțită de Marin Ifrim. Acum, mă aflu la Buzău pentru că aici, printre dumneavoastră, se află membrii de marcă ai Grupului Univers XXL. Acest grup este o filială a Clubului XXL, format din <oameni excepționali, mărimi excepționale>; când spunem <mărimi excepționale> ne referim la capacitatea de a gândi, arta de a trăi frumos, oameni deschiși la minte. Clubul XXL l-am înființat în 1996 și are 3.000 de membrii și trei filiale: București, Pitești și Câmpulung Muscel. Totodată, am înființat și o filială virtuală, pe Internet, pe care astăzi o aniversăm, la împlinirea a 10 ani de existență, marcați de concursuri internaționale dedicate creatorilor de frumos: poeți, pictori, muzicieni, compozitori etc.”, a declarat Elena Toma.

Pentru fondatoarea Grupului Univers XXL, întâlnirea cu Buzăul a fost, după cum mărturisește în aceeași postare pe pagina sa de socializare, ca o filă de poveste încărcată de emoții: „Am revenit la Buzău, în urmă cu trei ani, pentru a-mi aniversa ziua de naștere, cu un dor imens de anii tinereții, în toamna argintie pe la tâmple. Centru Cultural <Alexandru Marghiloman> a găzduit acea întâlnire de suflet, lansarea cărții mele <Când Dumnezeu te mângâie>, prezentată de dragul prieten Marin Ifrim, fie-i țărâna ușoară”.

Articole similare