Cultură

Festivalul Săptămâna Teatrului Tânăr / Unii dintre cei mai talentați tineri actori din țară joacă timp de o săptămâna la Buzău

Vineri, 19 octombrie, începe cea de-a VII-a ediție a Festivalului Săptămâna Teatrului Tânăr, eveniment ce își propune să scoată în evidență noua generație de artiști de teatru, fie că vorbim de actori, regizori sau scenografi.

În cadrul unei conferințe de presă, directorul Teatrului „G. Ciprian”, inițiator și gazdă al festivalului, Gina Chivulescu, alături de actorul buzoian Vlad Trifaș (directorul festivalului) și Catinca Nistor (managerul Festivalului Internațional al Șco­lilor de Teatru și director adjunct al Teatrului Bulandra) au vorbit despre motivele pentru care publicul buzoian nu ar trebui să rateze această ediție a festivalului.

„De șapte ani, Teatrul „G. Ciprian” derulează acest festival dedicat tine­rilor. Am făcut acest proiect împreună cu Vlad Trifaș pentru că la un moment dat am decis că este momentul să facem ceva și pentru tânăra generație de actori și de spectatori”, a declarat Gina Chivulescu, directorul Teatrului „G. Ciprian”.

Ochelari 3D pentru copii la spectacolul lui Matei Vișniec

„Vom avea spectacole diverse: comedii, teatru dans, one-man show, teatru clasic, spectacole pentru copii… Unul dintre spectacolele pentru copii (n.r., <Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama>) folosește tehnologia 3D, tot decorul va fi 3 D, iar spectatorii vor primii ochelari speciali. Decorul nu va rămâne doar pe scenă, va veni în sală. Este ceva deosebit. Spectatorii se pot plimba virtual prin locurile despre care autorul piesei, Matei Vișniec, ne vorbește”, a declarat Vlad Trifaș.

Potrivit Catincăi Nistor, ea însăși una dintre actrițele care au jucat pe scena de la Buzău la începuturile carierei, Festivalul Săptămâna Teatrului Tânăr este o șansă pentru publicul buzoian de a descoperi viitoarele vedete ale teatrului și filmului românesc.

„Poate vom identifica și noi un viitor Julio Iglesias în domeniul teatral”

„Pentru public, acest festival, pe lângă posibilitatea de a se emoționa, de a râde sau plânge, este și un prilej de a urmării niște tineri și a-i însoți indirect în parcursul lor profesional. Iar publicul poate ajunge să spună, peste cinci sau zece ani când îi vor vedea pe ecrane: <O știu pe fata/băiatul ăsta de când era proaspăt absolvent(ă)!>. Cu mulți ani în urmă, la Cerbul de Aur s-a remarcat un tânăr promițător care peste ani a ajuns un nume în muzica internațională: Julio Iglesias. Poate vom identifica și noi un viitor Julio Iglesias în domeniul teatral. Mă bucur să fiu alături de acest proiect la Buzău. Alături de Vlad Trifaș și Cosmin Pană, noi suntem trei foști studenți ai domnului Paul Chiribuță. Așa am fost crescuți de dânsul, să facem lucruri și să dăm mai departe din ceea ce am primit și noi la rândul nostru. Prima dată a apărut acest festival și apoi a apărut Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru, care s-a desfășurat în primii ani la Suceava, apoi s-a mutat la București. Și noi am fost niște tineri sprijiniți, iar acum, că ne putem permite, sprijinim mai departe pe cei ce vin din urmă. O parte dintre actori și spectacole au trecut și prin Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru. Și eu am fost participantă în cadrul festivalului și am fost și aici la Buzău cu spectacolul <Mi­zerabilii>”, a declarat ­Ca­tinca Nistor, managerul Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru și director adjunct al Teatrului Bulandra.

Potrivit organizatorilor, selecția spectacolelor prezente în festivalul de la Buzău s-a făcut în funcție de mai multe criterii, dar cel mai important argument a fost valoarea.

„Veți vedea niște profesioniști certificați inclusiv de public”

„Unul dintre criteriile de care am ținut cont în selecția spectacolelor a fost ca distribuția să fie formată din profesioniști, inclusiv din punct de vedere legal. Al doilea criteriu, să fie neapărat tineri, adică ­ma­xim cinci-șase ani de profesat. Sunt spectacole de licență, altele de masterat, unele de la teatre profesioniste… De exemplu, avem spectacolul <Revizorul>, care a fost produs în cadrul UNATC și a fost preluat și adaptat de Teatrul Național, avem spectacolul de la Teatrul <Anton Pann> (n.r., <Toate lucrurile minunate>), adică un teatru profesionist… Toate spectacolele sunt certificate într-un fel sau altul. Eu și colegii mei am văzut aproximativ vreo 60 de spectacole din București și din țară, și am încercat ceea ce este mai bun. Deci, spectatorii buzoieni să vină cu încredere la festival. Veți vedea niște profesioniști certificați inclusiv de public. Sunt trecuți și căliți deja prin alte festivaluri”, a mai declarat Vlad Trifaș.

Organizatorii au amintit și câteva nume de tineri actori, aflați la început de drum, care au mari șanse de a deveni vedetele de mâine.

„Pentru tinerii actori contează foarte mult acest festival. Din propria experiență vă pot spune că este foarte important, după ce capeți o mică experiență, să pleci din <orașul mamă>, să te întâlnești cu publicul în cadrul unui festival. Este ca o validare. Cred că ­me­rită să rețineți câteva nume de actori care vor juca în festival și de care cu siguranță veți mai auzi pe viitor: regizorul Slava Sambriș, Matei Arvunescu, Vlad Brumaru, Tavi Costin, Gabi Vatavu, Anca Munteanu, Alexa Tofan, Cătălin Bucur, Bianca Babașa, Octavian Voinea, Alin Potop… La fiecare spectacol veți găsi măcar unul-, doi actori tineri, despre care veți vorbi după ce veți ieși din sala de spectacole”, a mai declarat Catinca Nistor.

Festivalul Săptămâna Teatrului Tânăr se derulează în perioada 19-25 octombrie. Prețurile biletelor sunt: 35 lei – preț întreg, 30 lei – pensionari și 20 lei – copii/elevi/studenți.  Ele pot fi achiziționate de la Teatrul „George Ciprian” și Agenția de Bilete a Teatrului ”George Ciprian” situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. Pentru mai multe detalii sunați la telefon 0740.496.561.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker