Cultură

Festivalul Ideo Ideis începe astăzi la Buzău și în alte opt orașe

Cea de-a 16-a ediție a festivalului Ideo Ideis, cel mai mare eveniment dedicat educației alternative pentru liceeni, va avea loc în perioada 9–15 august, în nouă orașe din țară. Ediția din acest an are ca temă identitatea.

„Formatul din 2020 este potrivit și în acest an, în contextul în care suntem în continuare nevoiți să căutăm soluții pentru a organiza festivalul în condiții optime. Feedback-ul excelent pe care l-am primit după ediția de anul trecut, des­fășurată în condiții similare, ne-a făcut să reluăm drumul către comunitățile trupelor selectate, participante la festival”, transmit organizatorii.

Cele nouă trupe selectate și orașele în care Ideo Ideis ajunge în 2021 sunt: 3,14 (trupa Colegiului Național ,,B.P. Hasdeu”) – Buzău, A.C.T. – Bacău, ALTER EGO – Alexandria, AMPRENTE – Brașov, ART ATTACK – Sibiu, DRAMA CLUB – Botoșani, PRAF DE STELE – Constanța, SILVER – Baia Mare și VICTORY OF ART – București.

Festivalul Ideo Ideis propune în această săptămână o serie de programe artistice create atât pentru trupe de liceeni, cât și pentru comunitățile din Alexandria, Brașov, Bacău, Baia Mare, Botoșani, București, Buzău, Constanța și Sibiu. Chiar dacă Alexandria va fi nucleul Ideo Ideis și în anul 2021, experiența de festival va fi redată și în celelalte orașe, inclusiv în Buzău, cu ocazia sesiunilor de mentorat și a Atelierelor de Teatru Tânăr și de Arte Performative, coordonate de trainerii atribuiți fiecărui oraș.

Spectacolele care vor fi puse în scenă de fiecare dintre cele nouă trupe, vor fi jucate pe scenele teatrelor locale. Din programele festivalului mai fac parte spectacolele ,,Miorița”, o nouă adaptare a baladei, ,,Aproape”, în regia profesoarei Luminița Vilae, ,,Kit de supraviețuire” de Andreea Șovan & Iulia Samson (13 august), un stand-up drama inovativ, construit ca un colaj din elemente pop-culture, din filme, seriale, animații Netflix, TED-xuri, cu muzică și dramaturgie fresh, cablate direct la realitatea de astăzi.

Începând cu această ediție, Ideo Ideis are și un nou director. Liviu Romanescu, prezent în echipă de 14 ani, actor, producător și trainer, este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din București și al The Oxford School of Drama. Prin hub-ul artistic româno-britanic Vanner Collective, al cărui co-fondator este, el organizează, din 2015, turnee naționale și campanii de informare prin intermediul spectacolelor de teatru, abordând subiecte precum sănătatea mentală, cenzura, empatia, fenomenul de intimidare, masculinitatea toxică și tema moștenirilor transgeneraționale pe filiera mamă-fiică.

Articole similare