Cultură

Festivalul Ideo Ideis continuă cu un spactacol al Trupei 3,14

Ideo Ideis, Festivalul Național de Teatru Tânăr, cel mai mare eveniment de­dicat educației alternative pentru liceeni, a început luni la Buzău și în alte opt orașe din țară. Cea de-a 16-a ediție a festivalului se desfășoară în perioada 9-15 august, o săptămână în care comunități de liceeni din nouă orașe vor avea parte de o experiență intensă de explorări personale, prin teatru și arte alăturate. Cele nouă trupe selectate și orașele în care Ideo Ideis ajunge în 2021 sunt: 3,14 – Buzău (trupa Colegiului Național „B.P. Hasdeu”), A.C.T. – Bacău, ALTER EGO – Alexandria, AMPRENTE – Brașov, ART ATTACK – Sibiu, DRAMA CLUB – Botoșani, PRAF DE STELE – Constanța,  SILVER – Baia Mare și VICTORY OF ART – București.

Pe 14 august, de la ora 19.00, Ideo Ideis îi invită pe buzoieni să ia parte la spectacolul „Dawn Way” al trupei 3,14, la Teatrul ,,George Ciprian” Buzău.

„Un accident rutier bizar are loc în mijlocul unei șosele pustii. Aceeași creatură cu aripi este lovită de nenu­mărate ori. Ce vor alege personajele: să salveze viața victimei sau să părăsească locul accidentului, fără să fie văzuți? Protagoniștii repre­zintă tipologii diferite – unii sunt sarcastici, duri, complet insensibili, alții rămân uluiți la vederea îngerului, punând în balanță corectitudinea cu imoralitatea. În ciuda situației copleșitoare, propriile probleme ajung să fie mai importante, oamenii renunță la principii și par să reprezinte o cauză pierdută a umanității”, este prezen­tarea piesei cu care trupa colegiului național buzoian se va produce pe scena festivalului Ideo Ideis.

Mai mult, buzoienii care vor ajunge la Teatrul ,,George Ciprian”, sâmbătă, se vor bucura și de artist talk cu mentorul Mirela Zeța. Intrarea este liberă, dar locurile se pot rezerva până vineri, 13 august, la ora 16.00.

Al 16-lea an de Ideo Ideis își propune să aducă mai aproape de vocația lor și, mai ales, de ei înșiși, adolescenții pasionați de teatru și de arte performative. Identitatea, tema ediției curente, pornește de la dorința organizatorilor de a oferi acel spațiu în care adolescenții își pot alinia viitorul cu speran­țele și nevoile specifice vârstei, prin exprimare artistică. Astfel, atelierele de arte  alăturate și discuțiile de tip artist talk cu mentorii ediției vor fi centrate pe autodescoperire și bucuria de a fi adolescent într-o lume în care resursele dezvoltării personale sunt aproape nelimitate.

Vlad Purdel, Ștefan Lupu și Mirela Zeța fac parte din echipa de mentori și traineri Ideo Ideis a Buză­ului, iar partenerul local al acestui Festival este Teatrul ,,George Ciprian”.

Festivalul Național de Teatru Tânăr face parte dintr-un manifest artistic și social care s-a cristalizat în 2021, folosindu-se de experiența și avântul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decât un festival, păstrând nucleul care l-a consacrat, și anume evenimentul de vară din Alexandria, dar construiește o structură bazată pe șase piloni principali: Tabăra de arte performative și revelații, Festivalul de teatru tânăr, Capsule de teatru și deș­teptări, Laboratorul de explorare personală prin teatru și arte alăturate, Producții de teatru, filme și inclasabile și Teatrul tânăr – un teatru fi­zic, cu sediul în București.

Articole similare