ActualitateCultură

Festivalul „Buzău iubește teatrul” se deschide  cu spectacol stradal

Pentru prima oară, în Festivalul „Buzău Iubește teatrul” a fost făcută o selecție specială de spectacole în aer liber, pentru cei mici și mari.

Este vorba despre două spectacole în aer liber, care vor fi jucate în cadrul Festivalului BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU și se adresează întregii familii. Acestea sunt producții ale Teatrului Oriunde, „Croitorașul cel mai cel” și „Farse Medievale în stil nemedieval”, o adevărată invitație la conectarea cu teatrul stradal într-o formă inedită.

Reprezentațiile vor avea loc în weekend-ul 11-12 iunie, și sâmbătă, 18 iunie. Intrarea este liberă.

Organizatorul Festivalului este Teatrul „George Ciprian” din Buzău și este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Buzău.

„Croitorașul cel mai cel”, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, de la ora 11.00

Într-un spectacol energic și antrenant, dedicatcelor mici și pornind de la basmul „Croitorașul cel viteaz” de Frații Grimm, „Croitorașul cel mai cel” are ca temă dorința de afirmare și de dobândire a faimei, atrăgând atenția asupra graniței fragile dintre recunoașterea prin valoare și goana obsedantă după validare.

Spectacolul, care se derulează în aer liber în fața celor mici, are întorsături de situație imprevizibile și, timp de aproape o oră, invită spectatorii într-un univers inedit al poveștii. Cu un ton inventiv și prietenos, „Croitorașul cel mai cel” garantează o experiență care nu duce lipsă nici de comic, nici de morală – o bucurie atât pentru cei mici, cât și pentru părinții și bunicii care îi acompaniază.

„Croitorașul cel mai cel” se va juca în zilele  de sâmbătă 11 iunie, duminică 12 iunie și sâmbătă 18 iunie, începând cu ora 11.00, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Este o adaptare după „Croitorașul cel viteaz” de Frații Grimm, în regia lui Ștefan Craiu.

Scenariu/Adaptare: Ștefan Craiu; costume: Ștefan Craiu, muzica: Vlad Trifaș. Din distribuție fac parte: în tolul croitorașului Ștefan Hotnog/ Robert Ciupitu. Alte personaje sunt interpretate de Liana Ionașcu, Ionuț Terteci. Durata spectacolului este de 50 minute (fără pauză).

Proiectul teatral urban Teatrul Oriunde este o inițiativă care își propune să reînvie spectacolul ambulant, o tradiție de desfășurare artistică din cele mai vechi timpuri. Într-o formulă modernă și ancorate umorului vremurilor noastre, producțiile Teatrului Oriunde se remarcă prinaccesibilitate imediată, dinamism și apropiere de spectator, întrucât se desfășoară în aer liber, cu intrare gratuită. Semnătura trupei constă într-o scenă mobilă, construită într-o dubă recondiționată, ceea ce facilitează deplasarea spectacolului și facilitează caracterul spontan, specific teatrului ambulant.

„Farse Medievale în stil nemedieval”, în Parcul Crâng, de la ora 16.00

Dedicat segmentului de vârstă de peste 9 ani, cel de-al doilea spectacol stradal, „Farse Medievale în stil nemedieval” îmbină momente comice într-o serie de spectacole cu o durată de 20 de minute, cristalizate în jurul unei trupe de actori, în căutarea gloriei artistice și a subzistenței.Într-o alternanță spontană de roluri – de la stăpân, la servitor; de la prieten, la rival; de la protagonist, la antagonist, și chiar din bărbați, în femei – actorii demonstrează versatilitate și adaptabilitate, pe o scenă neconvențională, într-o structură originală.

Cu spontaneitatea specifică teatrului ambulant în aer liber, scenele de teatru medieval sunt adaptate și aduse în contemporaneitate, fiind tratatecu umor debordant și aducând elemente recognoscibile din societatea modernă. Râsul, delectarea, curiozitatea și iertarea sunt toate contribuțiile publicului, care, de la mic la mare, se poate opri pentru a face parte din fenomenul neașteptat și proaspăt constituit din teatrul viu.

„Farse Medievale în stil nemedieval” se va juca sâmbătă 11 iunie, duminică 12 iunie și sâmbătă 18 iunie, începând cu ora 16.00,  în Parcul Crâng, zona Obelisc.

Este o adaptare după Hans Sachs, Lope de Rueda, în regia lui Vlad Trifaș. Scenariu/Adaptare aparține lui Cosmin Teodor Pană, costume: Vlad Trifaș, muzică: Vlad Trifaș. Din distribuție fac parte: în rolul de nevastă/Martha: Mihaela Mardare, Schlekmetz/Bărbatul/Alameda: Ștefan Pavel, Totsch/Stăpânul: Liviu Chițu, Grampas/Soacra: CosminTeodor Pană. Durata spectacolului este de două ore(cu pauze).

Articole similare