Actualitate

Fermierii care dau foc la vegetație pe câmp riscă să rămână fără subvenții de la APIA

Arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente este interzisă, iar fermierii care au solicitat plăți directe în cadrul schemelor și mă­surilor de sprijin care fac așa-zisa igienizare și pun foc la resturile vegetale pe câmp, riscă sancțiuni care vizează reducerea sau chiar excluderea de la plată, informează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

„Interdicția arderii miriș­tilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente este o normă promovată prin măsuri legislative, care contribuie la stabilizarea sau reducerea concentrațiilor de gaze cu efect de seră și este important ca fermierii să conștientizeze că arderea miriștilor, a resturilor vegetale rezultate după recoltarea culturilor de pe terenurile arabile are consecințe negative asupra solului și mediului înconjurător”, precizează APIA într-un comunicat.

Potrivit APIA, una dintre cerințele obligatorii pentru fermieri aferentă standardului pentru bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor GAEC 6, „Men­ținerea nivelului de materie organică din sol, inclusiv interdicția de a incendia mi­riștile arabile”, încadrat în domeniul „Mediu, schim­bări climatice, bunele condiții agricole ale te-renurilor”, aspectul „Sol și stoc de carbon”, se referă la interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente.

În anul de cerere 2020, totalul suprafeței de teren arabil și pajiști permanente arsă de către fermierii care au încălcat cerința obligatorie GAEC 6.2 „Este interzisă arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente”, aferentă standardului pentru bunele condiții agricole și de mediu ale terenurilor GAEC 6 „Menți­nerea nivelului de materie organic din sol, inclusiv interdicția de a incendia miriștile arabile” este de 2.031,03 hectare.

Protocol de colaborare între  trei instituții

Specialiștii spun că au luat această măsură restrictivă întrucât arderea miriș­tilor și a resturilor vegetale afectează sechestrarea carbonului în sol. Astfel, crește riscul la eroziune și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră. Fermierii trebuie să devină conștienți că intensificarea producerii incendiilor miriș­tilor și resturilor vegetale pe terenul arabil crește riscul la eroziune a solului și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră.

Pentru a întări măsurile de verificare a respectării standardului menționat de către fermieri, APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Națională de Mediu (GNM) și cu Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în baza căruia părțile se angajează să colaboreze pentru creșterea eficienței acțiunilor de control privind respectarea de către fermierii care solicită sprijin financiar din fonduri europene și naționale a bunelor condiții agricole și de mediu, referitoare la arderea miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil și la arderea pajiștilor permanente, pentru protejarea mediului împotriva poluării și prevenirea incendiilor.

Potrivit Protocolului de colaborare, reprezentanții GNMși IGSU localizează incendiul prin intermediul unei aplicații informatice pusă la dispoziție de către APIA, iar între reprezentanții GNM /IGSU și cei ai API are loc schimbul de informații referitoare la locul producerii arderilor (localitatea, localizarea aproximativă în teren, elemente de orientare în teren sau adresa), momentul în care s-a produs sau semnalat arderea (data și ora), respectiv natura culturilor/miriștilor afectate și/sau datele de identificare ale fermierului/fermierilor.

Pompierii buzoieni au avut trei intervenții în august

O astfel de măsură a determinat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, reducerea numărului de incendii de vegetație la care să intervină pompierii. În luna august, pompierii buzoieni avut trei intervenții de acest fel pe care le-au raportat specialiștilor APIA.

Astfel,  pompierii buzoieni au intervenit pentru gestionarea a trei situații de urgență ce au presupus stingerea incendiilor de vegetație, însumând o suprafață de aproximativ 3.000 mp, pe raza municipiului Râmnicu Sărat și în localitățile Săhăteni și Podgoria, toate având drept cauză probalilă de incendiu  focul deschis în spații deschise.

Parcelele agricole ale fermierilor vor fi verificate

Ulterior, informațiile sunt transmise prin e-mail, însoțite de marcarea zonei în care s-a produs arderea miriștilor și a resturilor vegetale ori a vegetației pajiștilor permanente (print-screenul din aplicația informatică). Reprezentanții APIA întreprind vizite în teren, identifică și comunică reprezentanților GNM și IGSU datele de contact ale fermierului/fermierilor pe terenul căruia / cărora a avut loc arderea, efectuează verificări la fața locului în scopul întocmirii raportului/rapoartelor de control și realizează fotografii relevante.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker