Economic

Fermierii buzoieni au depus cereri unice de plată pentru o suprafață mai mare decât anul trecut

• Campania de primire mai continuă timp de 25 de zile

A crescut suprafața pentru care fermierii buzoieni au depus cereri unice de plată. Este concluzia la care au ajuns reprezenentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Buzău după ce au centralizat documentele, ultima dată de depunere fără penalități fiind 15 iunie.

„La nivelul județului Buzău, campania de primire cereri unice de plată s-a încheiat cu un număr de cereri din partea a 18.451 de fermieri pentru o suprafață aferentă de 270.155,41 ha. Față de Campania 2019, numărul de fermieri a scăzut cu 444 (de la 18.895) , dar suprafața solicitată a crescut cu 840,70 ha. De asemenea, se înregistrează o dinamică a structurii fermelor, prin creș­terea dimensiunii exploatațiilor medii cu 20- 50 ha utilizate, dar și a numărului de fermieri care utilizează peste 50 de ha de teren agricol ( 689 față de 667 în 2019)”, transmit reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Buzău (APIA), care le mulțumesc fermierilor pentru că au reușit să depună documentația online.

„Mul­țumim fermierilor buzoieni care au reușit să depună cererile prin folosirea mij­loacelor electronice, reprezentanților tuturor administrațiilor publice locale din județ pentru colaborare și instituțiilor implicate în eliberarea documentelor necesare fermierilor ( OJZ, DSVSA, asociațiilor de profil din agricultură )”, au spus reprezentanții APIA.

Campania continuă cu penalități

Campania de depunere a cererilor unice mai continuă trei săptămâni.

„În conformitate cu prevederile comunitare și naționale în vigoare, campania de primire a cererilor unice de plată continuă timp de 25 de zile, după data de 15 iunie, cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere”, se mai arată în comunicat. Depunerea anuală a Cererii Unice de plată la APIA este necesară fermierilor pentru a beneficia de sprijinul afe­­rent schemelor de plată/măsurilor de dezvoltare rurală/ ajutoarelor naționale. De asemenea, ei trebuie să îndepli­nească condițiile de eligibilitate conform legislației comunitare și naționale în vigoare.

Cererile se depun online

Spre deosebire de anii anteriori, în această campanie fermierii au trebuit să depună cererile numai online. Din punctul de vedere al modului de depunere a cererilor, aceasta a fost o campanie atipică.

„Derulată în condițiile atipice impuse de răspândirea pe teritoriul României a epidemiei de Coronavirus, Campania 2020 de primire a cererilor unice de plată a debutat la data de 2 martie, iar în intervalul 6 aprilie-15 iunie aceasta s-a desfășurat exclusiv în mediul online, pentru a proteja sănătatea salariaților APIA și a beneficiarilor deopotrivă”, se arată în comunicat.

Depunerea cererilor fără penalități s-a făcut în perioada 2 martie-15 iunie, când, la nivel național, au fost depuse un număr de 826.964 cereri unice de plată pentru o suprafață de 9.814.937,86 hectare.

La o analiză comparativă a datelor, se observă că față de anul anterior numărul cererilor a scăzut cu 17.307, în timp ce suprafața agricolă a crescut cu 170.206 ha, ceea ce demonstrează că fermierii sunt tot mai conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață.

Nu numai fermierii au trebuit să se adapteze noilor condiții impuse de pandemia de Coronavirus. Și APIA  a trebuit să se adapteze noilor condiții, lucrând în circumstanțe fără precedent, și adaptându-se din mers unor dificultăți administrative excepționale. Pe de altă parte, și fermierii români au demonstrat că sunt conectați la tehnologia actuală, care reprezintă viitorul unei agriculturi moderne.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker