Actualitate

Fenomenul „muncă la negru” continuă și în 2024!

Ce nereguli au găsit inspectorii ITM în prima lună a anului

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău a efectuat în luna ianuarie acțiuni de control care au avut drept scop verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legislației în vigoare în domeniul relațiilor de muncă. Astfel, au fost efectuate 138 de controale la agenți economici din județul Buzău, iar opt dintre aceștia au fost sancționați și au fost aplicate zece sancțiuni contravenționale, dintre care cinci au fost amenzi în cuantum de 65.300 lei și cinci au fost avertismente. Totodată, în urma controalelor, inspectorii ITM Buzău au dispus și 282 de măsuri cu termene precise de realizare pentru remedierea neconformităților constatate de inspectorii de muncă.

Fenomenul muncii nedeclarate sau a muncii la negru reprezintă o provocare pentru societatea actuală, având consecințe negative atât pentru angajați cât și pentru bugetul de stat. Această practică poate lua forme variate, de la nedeclararea activității salariale către autorități până la subdeclararea veniturilor obținute.

Pe piața din Buzău, acest fenomen ia amploare de la o zi la alta. În luna ianuarie a acestui an au fost identificați patru angajatori care nu au încheiat cel târziu în ziua anterioară începerii activității în formă scrisă contract individual de muncă, prin consimțământul părților, pentru fiecare persoană primită la muncă, fie nu au transmis elementele contractelor de muncă în registrul general de evidența salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității. Inspectorii ITM au recurs la aplicarea unor amenzi în cunatum de 60.000 de lei, potrivit ITM Buzău.

Patru persoane au fost depistate prestând muncă nedeclarată și au fost aplicate patru sancțiuni, mai transmite aceeași sursă. De asemenea, inspectorii ITM au dispus măsuri obligatorii de transmitere a raporturilor de muncă în registrul general de evidența salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității.

Munca la negru rămâne o problemă greu de controlat. Conform ultimelor date, în România, aproape două milioane de persoane muncesc la negru. Românii spun că tinerii, în mod special, ar trebui să se gândească la viitor și la faptul că nu vor beneficia de pensie.

Peste 30 de petiții în prima lună a anului 2024

În prima lună a acestui an, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Buzău au fost primite 31 de petiții în domeniul relațiilor de muncă. Au fost reclamate aspecte referitoare la neacordarea drepturilor bănești, nereguli privind timpul de muncă și timpul de odihnă, cazuri de muncă nedeclarată sau alte aspecte nedeclarate din cadrul relațiilor de muncă.

De asemenea au fost înregistrate 19 solicitări scrise de informații din partea unor persoane fizice sau juridice în ceea ce privește aplicabilitatea legislației muncii în domeniul relațiilor de muncă în contextul dinamicii modificărilor accelerate a acesteia precum și alte date comunicate în baza protocoalelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker