Monden

Farfarello, concert de excepţie pentru buzoieni

Supranumit ,,violonistul diavolului”, Mani Neumann revine pe scena clubului No Limit în formula cu care i-a încântat şi alte dăţi pe iubitorii muzicii de jazz şi rock, combinată cu muzica clasică. Cu 20 albume la activ şi peste 5.000 de concerte în întreaga lume, trupa germană Farfarello vă invită într-o călătorie muzicală prin propria lor istorie duminică, 19 septembrie, în clubul de pe bulevard, începând cu ora 20.00. Alături de vioara lui Mani Neumann se vor auzi chitara lui Ulli Brand şi tobele lui Ovidiu Lipan Ţăndărică, împreună cu bassul lui Urs Fuchs.

Mulţi sunt fanii acestei formule – şi mai ales ai lui Ovidiu Lipan Ţăndărică -, dar puţini ştiu dramele prin care a trecut acesta. Zâmbetul de pe scenă şi pasiunea cu care cântă ascund copilăria dureroasă pe care a avut-o artistul, al cărui tată a fost închis timp de 3 ani. „M-am născut la Iaşi, pe strada Păcurari, într-o enclavă multiculturală, cu ţigani, greci, armeni, cu evrei. Am trăit într-o lume similară celei din <Un veac de singurătate>, unde fiecare venea cu invenţiile lui, cu nebuniile lui, jucam fotbal pe tăpşanul din faţă, unde în poartă stătea, cum o cheamă?, o fată slabă, parcă era din Popeye. Împărţeam fiecare bucată de pâine. Mama cânta operă de plăcere, a fost chimistă la fabrica de antibiotice. Eu, când m-am născut, tata a fost închis trei ani. Când a fost eliberat, aveam deja 3 ani.  La un moment dat, a trebuit să dea divorţ pentru că era incomod, şi pentru mine, şi pentru ei, fiind acuzat de apartenenţă la mişcarea legionară. Ei au divorţat,  eu am rămas cu mama şi cu bunicii. A plecat în Suedia şi apoi la Viena să îşi ia o moştenire, i-a dat drumul Ceauşescu. E un român”, a spus Ovidiu Lipan Ţăndărică la Acces Direct în urmă cu ceva timp.

În aceleaşi circumstanţe, Ţăndărică a recunoscut că nu i-a plăcut şcoala. „Am rămas repetent în clasa întâi. Aveam un surplus energetic debordant şi aveam şi o stare din asta, rebelă.  M-au dat la şcoala de muzică, la vioară, pe la 6 ani şi jumătate, am luat examenul, dar nu mi-a plăcut vioara. Am zis că eu nu sunt viorist, nu-mi plăcea, mă uitam, nu! Şi am spart vioara de scări. Eram înnebunit după tobe, am văzut şi am simţit, bunicul meu fiind percuţionist, aveam tobe în casă”, a mai povestit artistul.

Artistul a fost căsătorit o singură dată, cu o nemţoaică.  „M-am cam îndrăgostit în perioada aia, mă îndrăgosteam pentru că aveam nevoie să mă îndrăgostesc, simţeam şi eram foarte pur. Acum am învăţat să nu mă mai dedic aşa în totalitate, pentru că şi suferinţa e mare. Aveam 16 ani şi m-am îndrăgostit spontan de o suedeză pe care şi acum ştiu cum o cheamă şi făceau ăştia culoar când treceam cu ea. Eu, nefiind un bărbat frumos, în sensul frumuseţii masculine, dar dacă îmi pui imaginea de atunci eram aproape de Al Pacino, de Niro. M-am căsătorit în Germania, eu am un băiat Alexander Leonard Lipan care a studiat în Olanda la Conservator şi acum cântă”, a mai relatat artistul în cadrul emisiunii Acces Direct. La sfârşitul anului 2017, Ovidiu Lipan Ţăndărică a renunţat la cetăţenia română.

Articole similare