duminică, 28 februarie 2021

Fără pelerinaj de Bobotează la râul Buzău. Apele au fost sfinţite ieri în biserici

Biserica Ortodoxă ne învaţă că Agheasma Mare sfinţeşte sufletele şi trupurile, casele, gospodăriile, pământurile, munca şi învăţătura copiilor, motiv pentru care preoţii pot săvârşi slujba în exteriorul bisericii, lângă un râu, fântână, izvor sau într-un loc frumos amenajat, unde se pregătesc numeroase vase cu apă.  De aceea, în fiecare an, de Bobotează, buzoienii mergeau la apa Buzăului unde preoţii militari şi cei de la Catedrala „Sfântul Sava”, purtătoare a numelui sfântului care a fost martirizat în apa Buzăului, ­rea­lizau o slujbă de sfinţire a apei şi botezau miile de buzoieni care participau la procesiune şi mergeau pe malul râului.  Din păcate, în acest an, din cauza restricţiilor sanitare impuse pentru prevenirea răspândirii virusului Covid 19, buzoienii nu vor mai avea posibilitatea să meargă în procesiune la apa Buzăului, aşa cum s-a întâmplat de 20 de ani încoace, excepţie făcând doar  ziua de Bobotează anului 2017, când, din cauza vremii nefavorabile, de asemenea, această procesiune nu a putut avea loc. Chiar dacă buzoienii nu mai pot merge de Bobotează la apa Buzăului, unde a fost martirizat Sfântul Sava, pentru a întâmpina Botezul Domnului, dar şi pentru a-şi aminti de sacrificiul acestui sfânt pentru credinţa Ortodoxă, pot participa astăzi la Sfânta Liturghie de Bobotează, care se ţine în ­bi­serici şi pot obţine Agheasmă Mare din biserici. Slujba de sfinţire a apelor s-a făcut în data de 5 ianuarie, cu respectarea tuturor regulilor pentru prevenirea răspândirii Covid 19. De altfel, şi astăzi, credincioşii, aşa cum au obişnuit în această perioadă la sfintele Liturghii de duminică, vor participa la ­slujbă, în interiorul lăcaşelor de cult, dar vor respecta în continuare distanţarea fizică. Distanţarea fizică şi portul măştii sanitare se păstrează şi afară.

Agheasma Mare „un tezaur mare şi Dumnezeiesc”

La Biserica Militară cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” din municipiul Buzău, ce aparţine Diviziei 2 Infanterie „Getica” – biserică sfinţită duminică, 28 octombrie 2018, după şapte ani de la începerea lucrărilor de construcţie, slujba de sfinţire a apei a avut loc marţi după-amiază. La această slujbă au participat atât cadre militare cât şi alţi buzoieni care au ve­nit să obţină la finele slujbei religioase apă sfinţită. Preotul paroh Alexandru Tudose a pregătit special pentru fiecare participant sticle în care fiecare să pună apa sfinţită, dar le-a  oferit şi un cuvânt de învăţătură despre semnificaţia acesteia şi modul în care creştinii trebuie să păstreze şi să o folosească, nu înainte de a reaminti credincioşilor de declaraţia de dragoste Dumnezeiască a Tatălui pentru Fiul Său făcută la botez: „<Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit> pentru că Dumnezeu Tatăl a văzut în omul ­Iisus Hristos pe cel care era serios, pregătit, ascultător şi era devotat. Dumnezeu are şi pentru noi multă dragoste şi multă iubire şi să fim aproape de El şi se va apropia şi El de noi”.

 „Apa aceasta este o Apă Sfinţită. Să încercăm ca prin ea şi prin alte mijloace să ne sfinţim viaţa, să ne sfinţim casele, locurile de muncă. Vă îndemn şi vă rog să o trataţi cu cea mai mare credinţă, de la momentul punerii în sticlă, la momentul consumului şi, de aici încolo, să o ţineţi în casă ca pe un tezaur mare şi Dumnezeiesc. Primiţi această Agheas­mă cu multă dragoste, cu multă bucurie. Bucuraţi-vă de ea, bucuraţi-vă de această zi!”, a  mai spus enoriaşilor la finele slujbei preotul paroh Alexandru Tudose.

Buzoienii vor mai putea lua Agheasma Mare  şi din cele patru vase amenajate în curtea ­Ca­tedralei Arhiepiscopale. Acolo vor fi două persoane care vor da credincioşilor dezinfectant pentru a-şi dezinfecta mâinile înainte de a lua Apă Sfinţită.

loading...
error: Content is protected !!