Actualitate

Expoziție de tehnică de luptă din „Marele Război” și obiecte aparținând mareșalului Alexandru Averescu, la Muzeul Județean

Marți, 3 august, la Muzeul Județean Buzău, a avut loc vernisajul expoziţiei „Armata Română în Războiul cel Mare” menită să marcheze 105 ani de la intrarea României în războiul pentru împlinirea idealului naţional de reîntregire a neamului românesc. Evenimentul este un prilej de promovare a simbolurilor şi a tradiţiilor militare, cu o înaltă încărcătură emoţională, fiind  organizat de  Divizia 2 Infanterie „Getica”, continuatoarea tradiţiilor de luptă ale Armatei a 2-a române.

Istoricul Sorin Turturică, muzeograf din cadrul Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”, a făcut o prezentare cu această ocazie a unor piese de armament, echipament, uniforme ale militarilor Armatei României din Primul Război Mondial, atunci când ostaşul român nu a precupeţit nici un moment să plece la luptă, să apere integritatea şi suveranitatea patriei.

 

Tot în cadrul expoziției au fost expuse documente și obiecte aparținând mareșalului Alexandru Averescu aflate în patrimoniul Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”, cele mai multe dintre acestea intrând în patrimonial muzeului la înființarea instituției sau în perioada imediat următoare.

Expoziția prezintă și ordine și medalii românești din timpul Primului Război Mondial din care amintim: Ordinul „Steaua României”, Ordinul „Coroana României”, precum şi Medaliile „Virtutea Militară de Război” şi „Bărbăţie şi Credinţă”.

Fotografii din istoria participării Armatei României la Campania din 1916 și 1917 se află expuse pe 17 panouri unde este ilustrat eroismul ostașilor români în luptele din Primul Război Mondial.

Din expoziție mai fac parte obiecte de artă aparținând unor sculptori celebri ai vremii din care amintim: două statuete – „Aruncătorul de grenadă” și „Soldat român săpând-şi adăpostul individual 1916-1918” -,  realizate de sculptorul Oscar Han, precum și bustul generalului de corp de armată Alexandru Averescu, lucrare aparținând sculptorului Oscar Späthe.

Expoziția poate fi vizitată până în luna ianuarie, publicul putând admira și tunica personală cu grad de mareșal a mareșalului Alexandru Averescu și de asemenea un săculeț primit de mareșal cu pământ îmbibat cu sângele eroilor din toate bătăliile purtate de Armata României în Primul Război Mondial donat de Asociația „Generația de Foc” constituită din veterani de război.

Expoziția a fost vernisată în prezența comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Dragoș-Dumitru Iacob, a prefectului județului Buzău, Silviu Iordache, a directorului Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache, a directorului Muzeului Național Militar „Regele Ferdinand I”, locotenent-colonel Radu Riti  și a unor militari activi și în rezervă din garnizoana Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker