Actualitate

Expoziție cu flori de mină la Muzeul Chihlimbarului

Muzeul Chihlimbarului de la Colţi propune vizitatorilor săi o colecţie de flori de mină provenite din diverse zone ale ţării, cu o valoare ridicată din punct de vedere geologic şi estetic, pietre semipreţioase cu depozite aurifere şi de cuarţ care oferă un impact vizual deosebit. Colecţia de flori de mină expusă la Muzeul Chihlimbarului este singura de acest tip din judeţ.

„Există o colecţie de flori de mină în cadrul Muzeului Chihlimbarului de la Colţi, ele au intrat în patrimoniul muzeului nostru din diferite regiuni ale ţării, sunt diferite tipuri de minerale, pietre semipreţioane pe care vizitatorii le pot vedea într-o sală dedicată florilor de mină. Sunt multiple exponate, unele se regăsesc în colecţia expusă, altele se regăsesc în depozitele muzeului. Sunt importante din mai multe puncte de vedere, sunt valorificabile muzeal şi pot servi ca suport vizual de curs pentru cadre didactice care la geografie, geologie se axează pe studiul florilor de mină. Pe de altă parte, sunt foarte frumoase, unele dintre piesele de la Muzeul Chihlimbarului au pe ele depozite aurifere, altele care au diferite tipuri de cuarţ, cuarţit cu impact vizual deosebit, strălucesc, sunt de diferite tipuri de nuanţe. Este singura expoziţie de acest gen de pe teritoriul judeţului”, a declarat, directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache, citat de „Agerpres”.

În județul Buzău au fost identificate zeci de zăcăminte cu minerale, în special chihlimbar, alături de alte roci care pot fi valorificate din punct de vedere muzeal. „Florile de mină reprezintă eşantioane formate din unul sau mai multe minerale recoltate din subteran. Sunt strâns legate de activitatea vulcanică şi se evidenţiază prin culori, forme şi dimensiuni cu valoare estetică. Se cunosc peste 30 de specii de astfel de minerale, unice, găsite pe teritoriul ţării noastre: Rodocrozitul, descoperit iniţial într-o mină din Cavnic, în bazinul minier Baia Mare; Semseyitul, de culoare cenuşie cu irizări metalice, descris prima dată în mina de la Baia Sprie; Ludwigitul, de la Ocna de Fier; Silvanitul, descoperit iniţial la Baia de Arieş; Nagyagitul şi altele. În bazinul râului Buzău există circa 70 de aflorimente cu minerale geme, din care majoritatea revin chihlimbarului sau ambrei, alături de care apar lemne silicifiate, gagatul, menilitele, <diamantele de Maramureş>, lidienele, septariile”, informează Muzeul Chihlimbarului.

Colecţia se află la etajul muzeului de la Colţi unde sunt situate trei săli dedicate colecţiei de chihlimbar şi flori de mină, în care se regăsesc peste 260 de obiecte. Expoziţia poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 și 17.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker