Economic

„Experimentala”, soluție de criză pentru culturile de fructe și legume

Criza energetică îi determină pe fermieri să nu mai cultive o cantitate la fel de mare de fructe și legume, din cauza costurilor mult prea mari la energie pe care trebuie să le suporte pentru încălzirea solariilor. Mulți fermieri și-au înjumătățit suprafețele, iar alții se gândesc serios să renunțe. În timp ce costurile pentru încălzirea aceleiași suprafețe s-au triplat în ultimul an, prețul tomatelor a rămas același, lucru care îi obligă pe fermieri să reducă producția cu cel puțin 20-30 la sută pentru a putea supraviețui.

Așa că, în unele locuri, au apărut serele pe verticală. Consumă mai puțin decât cele orizontale pentru că, având o amprentă mai mică la sol, au nevoie de mai puțină încălzire. În plus, căldura se ridică și acoperă toată suprafața în înălțime. Iar suprafața cultivabilă este mai mare față de o seră clasică pentru că, în sus nu există limite. În Prahova, într-un astfel de spaţiu, cresc zeci de mii de plante: broccoli, salată, spanac, leuștean, rucola, pătrunjel, coriandru sau busuioc. Iar la Tătărani, tot în Prahova, se lucrează la una dintre cele mai mari macrosere pe verticală din Europa. Aici investiția este de două milioane de euro.

La fel se întâmplă și la Stațiunea de Cercetare Legumicolă din Buzău; cei de aici reușesc să supraviețuiască tot cu o seră pe verticală, iar costurile sunt mai mici. „Consumul de energie termică este mai mic, căldura care este produsă de instalațiile de încălzire urcă și încălzește toată sera până sus”, a declarat Constantin Vlad, director SCDL Buzău.

Criza energetică lovește violent și în vestul Europei. Proprietarii de sere din Țările de Jos se tem că vor da faliment și au început să reducă producția de legume și flori.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker