Actualitate

„Experimentala” de la Buzău vinde la capul gol semințe de „castravete țepos”

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău (fosta Stațiune Experimentală) a început să comercializeze, în magazinul instituției, fructe de kiwano sau castraveți țepoși. Sunt fructe originare din zona subtropicală a Africii, cu gust de castravete și kiwi, aclimatizate în România încă din anii ’90. Anul acesta și fermierii români au început să descopere această plantă ce poate fi cultivată în câmp, sere și solarii, astfel că SCDL Buzău a vândut până într-o mie de răsaduri.

Acest tip de castravete ar putea deveni pentru români o nouă sursă de venit. „Suntem încă în campania de popularizare a acestei specii, discutăm despre proprietățile benefice pe care le aduce organismului acest fruct, despre tehnologia de cultură și astfel, sperăm ca fermierii să fie cât mai interesați să cultive această plantă. Este o plantă ideală pentru rotația culturii, în special în spațiu protejat în care s-au cultivat tomate, ardei, vinete. Totodată, fructele sunt climaterice, adică se pot recolta de verzi, iar ele își vor continua procesul de maturare după ce au fost desprinse de pe plantă. Prin urmare, în cazul în care se dorește desființarea culturii mai devreme, fructele verzi vor putea fi vandabile și după ce au fost recoltate, atunci când devin portocalii”, a explicat pentru Economica.net, Elena Barcanu, cercetător științific la SCDL Buzău. Potrivit acesteia, anul acesta Stațiunea a vândut până într-o mie de răsaduri.

Fructele de kiwano se vând la bucată, și au de regulă între 200-300 g, iar prețul acestora variază între 5 și 10 lei. Cercetătorii recomandă cultivarea fructului fie în spațiu protejat (seră sau solar), fie în câmp (palisat) în zonele de favorabilitate. Fructele au însă marele avantaj că nu sunt perisabile. Practic, dacă sunt culese și manipulate cu grijă pentru a rămâne intacte și sunt ambalate individual pentru a nu fi înțepate de altele, fructele kiwano pot fi păstrate aproape un an de zile. Kiwano conține multe vitamine, minerale și antioxidanți, are un conținut scăzut de calorii, dar este un fruct bogat în proteine. Este o sursă bună de fier și vitamina C, îmbunătățește absorbția fierului, întărește imunitatea, scade colesterolul și riscul general de boli de inimă și crește producția de colagen.

SCDL Buzău este epicentrul aclimatizării multor specii legumicole, printre care amintim: castravete amar, dovleac șarpe, dovleac de ceară (pepenele de iarnă), lufa (burete vegetal), cucamelon (castravete mexican).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker