Economic

Evoluția bijuteriilor din Antichitate până în zilele noastre

Obiceiul de a purta bijuterii are rădăcini până în Antichitate. Diferența este că în acele vremuri vechi, oamenii purtau accesorii realizate din tot felul de materiale pe care le procurau din mediul în care trăiau: pene, oase, lemn, scoici, colți și piele de animale. Alt aspect important de precizat este că piesele respective erau purtate mai puțin pentru înfrumusețare și mai mult datorită semnificației pe care o aveau. Spre exemplu, aveau rolul de a atrage energii benefice pentru protecție, iubire, fertilitate și bunăstare.

Obiceiul de a purta bijuterii are rădăcini până în Antichitate. Diferența este că în acele vremuri vechi, oamenii purtau accesorii realizate din tot felul de materiale pe care le procurau din mediul în care trăiau: pene, oase, lemn, scoici, colți și piele de animale. Alt aspect important de precizat este că piesele respective erau purtate mai puțin pentru înfrumusețare și mai mult datorită semnificației pe care o aveau. Spre exemplu, aveau rolul de a atrage energii benefice pentru protecție, iubire, fertilitate și bunăstare.

Te invităm să faci o scurtă călătorie despre fascinanta evoluție a bijuteriilor din Antichitate până în zilele noastre.

 Etape importante din istoria bijuteriilor

 Prima bijuterie datează de acum 142.000 – 150.000 de ani și reprezintă un colier realizat din 32 de mărgele din scoici. Obiectul decorativ a fost descoperit în peştera Bizmoune din sud-vestul Marocului.

Altă bijuterie care datează din Antichitate a fost descoperită în situl Krapina din Croația. Se consideră că ghearele de vulturi găsite au fost modelate de neanderthalienii pentru a le folosi drept bijuterii.
Cele mai vechi bijuterii chinezești fac parte din Dinastia Shang Yung. Amuletele din jad, centurile cu catarame din bronz au fost primele modele.

În vechea Indie, bijuteriile erau confecționate din perle și fildeș, mai târziu apărând și pietrele prețioase și semiprețioase colorate.

Grecii antici puneau accent pe diademe, brățări și cercei mari, însă nu lipseau din cutiile de bijuterii nici broșele, medalioanele și obiectele decorative pentru podoaba capilară. În crearea modelelor de accesorii, grecii își găseau de cele mai multe ori inspirația în natură.

Mai multe perioade din istoria bijuteriilor și-au pus puternic amprenta asupra modelelor pe care le putem admira în zilele noastre. Însă etapa care a contat cel mai mult este bazată pe descoperirea metalelor prețioase precum argintul și aurul, dar și a pietrelor prețioase și semiprețioase.

Simbolurile apreciate ale Evului Mediu au fost: frunzele, florile, animalele și îngerii luptători. Oamenii bogați din societate purtau bijuterii din aur și argint decorate cu pietre prețioase.

În perioada Renașterii, arta creării bijuteriilor a prins un adevărat avânt. Mulți bijutieri au devenit cunoscuți ca maeștri, făcându-și renume în domeniu.

În secolul al XVII-lea, stilul baroc și-a pus amprenta și asupra artei bijuteriilor. Tehnicile de tăiere mai avansate au permis o diversificare mai mare a formelor. Florile exotice, motivele arabe, broderiile și emailul pictat au fost elemente des întâlnite în această perioadă din istoria bijuteriilor. Diamantele au devenit foarte cunoscute în perioada barocă. Disponibilitatea acestor pietre prețioase a crescut considerabil ca urmare a intensificării comerțului companiilor comerciale.

În epoca Victoriană au fost la mare căutare bijuteriile cu simboluri romantice. Modelele inspirate din natură (flori, fructe, etc) au căpătat forme tot mai elegante.

Bijuteriile art nouveau, epoca denumită și Belle Epoque, ale anilor 1900 – 1920 pun accentul pe emoții și pe libertate, astfel că fluturii devin elementul preferat. Sunt apreciate pietre precum agatul, granatul, acvamarinul și diamantele.

Bijuteriile Art Deco, specifice periodei 1920 – 1945, pun accent mai mult pe minimalist fără a-și pierde, însă, din farmec. Aurul alb și decorațiile simple cu pietre prețioase devin extrem de apreciate.

În prezent, există o mare diversitate în domeniul bijuteriilor. Nu se mai ține cont de rang, de vârstă ori de funcție. Sunt apreciate metale precum argintul, aurul galben, aurul alb și aurul roz.  Deși sunt apreciate pietrele și metalele prețioase, elemente precum scoici, lemn, sticlă ori piele, dar și materiale textile ori plastice se regăsesc deseori în comerț.

Ce rol au jucat popoarele antice în istoria bijuteriilor?

Sumerienii s-au remarcat în istoria bijuteriilor prin piesele din aur și argint împodobite cu lapis lazuli, o piatră adorată de mii de ani pentru albastrul regal.
De departe egiptenii sunt cei mai apreciați pentru bijuteriile pe care le purtau. Modelele din materiale prețioase, ample și sofisticate, decorate cu lapis, carneol și turcoaz, au făcut înconjurul lumii.

La civilizația romană au putut fi văzute și admirate pietre noi precum perla, piatra soarelui, ametistul, chihlimbarul și smaraldul.

La bizantini era importantă prelucrarea pietrelor prețioase, astfel că acestea erau rotunjite, polizate și găurite. Pietrele erau înșirate una de alta cu ajutorul unui fir de aur care trecea prin găuri, dând naștere unor coliere deosebite.

Care dintre aceste perioade din istoria bijuteriilor te fascinează cel mai mult?

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/pendant-heart-crown-rhinestones-2867205/

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker