Cultură

Eveniment muzical pentru buzoieni, dedicat memoriei lui Ciprian Porumbescu

Violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor susține în data de 8 noiembrie, începând cu ora 18.00, un recital cameral, la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. Recitalul de la Buzău face parte dintr-un turneu național pe care artiștii îl dedică împlinirii a 170 de ani de la nașterea lui Ciprian Porumbescu, personalitate marcantă a muzicii românești. Accesul este liber în limita a 60 de locuri, pentru care se face rezervare la numărul de telefon 0766.240.486, începând din 25 octombrie până pe 7 noiembrie, în intervalul orar 9.00- 16.00.

Turneul se desfășoară în perioada 24 octombrie – 9 noiembrie, timp în care cei doi artiști vor prezenta publicului din zece orașe din România, precum și celor care le sunt alături deja de mai bine de patru ani în mediul online, o serie de evenimente care urmăresc influența creației acestui veșnic tânăr compozitor romantic asupra gândirii muzicale din spațiul românesc și transformarea filonului liric atât de caracteristic într-o veritabilă coordonată de marcă a muzicii autohtone.

Sub titlul <Moșternirea lui Porumbescu>, acest nou proiect se înscrie în seria <România universalis>, ajunsă deja la a cincea ediție și este organizat de Asociația Culturală INNOVARTE cu finanțarea Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul Dezvoltare Comunitară și cu valorosul parteneriat al postului Radio România Muzical, al Universității Naționale de Muzică din București și al instituțiilor care găzduiesc evenimentele incluse în program: Filarmonica de Stat Oradea, Muzeul de Istorie și Artă a Județului Sălaj, Casa Memorială <Iuliu Maniu> din Bădăcin, Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Teatrul de Artă Deva, Filarmonica de Stat din Sibiu, Centrul pentru Cultruă Arcuș, Școala Gimnazială de Muzică <Victor Karpis> din Giurgiu, Centrul Cultural și Educațional <Alexandru Marghiloman> din Buzău, Școala Populară de Arte și Meserii <Vespasian Lungu> din Brăila și Teatrul Municipal <Maior Gheorghe Pastia> din Focșani.

„În turneul de față, fiecare moment muzical este precedat de câte o prelegere-conferință pe tema vieții și activității compozitorului și de lansarea, pe paginile noastre online și ale partenerilor proiectului a câte unui videoclip al fiecăreia dintre cele zece creații muzicale incluse în program. În același timp, proiectul presupune lansarea paginii web www.porumbescu170.ro, un spațiu virtual în care vor fi prezentate ample materiale documentare realizate și structurate de prof. Gabriela Gîrmacea, autoare a numeroase biografii ale unor personalități ale culturii și artei românești”, transmite violonista Diana Jipa.

Repertoriul turneului cuprinde, alături de paginile semnate de Ciprian Porumbescu, creații aparținând compozitorilor George Enescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Eugen Doga, Theodor Rogalski, Alfonso Castaldi, Hilda Jerea, fiind și un omagiu adus regretatelor creatoare Felicia Donceanu și Carmen Petra Basacopol.

Remember Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu se năștea în urmă cu 170 de ani, la data de 14 octombrie, la Şipotele Sucevei. În acest ceas al comemorării sale de către autoritățile buzoiene, ne reamintim că Ciprian Porumbescu, acest talent muzical de excepţie, este creatorul primei operete româneşti, „Crai nou”, care a fost pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimaziului Românesc din Brașov (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883). La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale „Crai nou”, piesă în două acte scrisă de Ciprian Porumbescu pe textul poeziei poetului Vasile Alecsandri.

El a fost un mare violonist, compozitor, teolog şi un și mai mare patriot, întruchipând în scurta sa existenţă, autenticul românesc cu tot ceea ce este mai frumos, de la freamătul codrului, șoptirile dulci ale pâraielor, până la glasuri de bucium care răsună a jale. El a adus în compoziţiile sale tematici patriotice, elemente de expresivitate ce-l definesc ca stil, toate fiind încadrate în epoca romantică a genului.

Astfel, Ciprian Porumbescu a mai compus  „Balada pentru vioară și orchestră” op. 29, dar și muzica pentru celebrul cântec patriotic „Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național „Hymni i Flamurit”. De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României, „Trei culori”.

Ciprian Porumbescu s-a născut în data de 14 octombrie 1853, la Șipotele Sucevei, într-o casă modestă de țară, ca fiu al Emiliei și al preotului Iraclie Golembiovski, de aceea a purtat numele de Golembiovski, apoi, pentru o perioadă Golembiovski-Porumbescu și mai apoi, Porumbescu.

A început studiul muzicii la Suceava și Cernăuți, unde conduce corul Societății Culturale „Arboroasa”. În anul 1871, la aniversarea a 400 de ani de la zidirea Mănăstirii Putna, la festivități, alături de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu și alții, participă și tânărul Ciprian Porumbescu, uimind asistența cu minunatul său cântec de vioară.

Obține o bursă care îi permite să își continue studiile la „Konservatorium für Musik und darstellende Kunst”, în Viena, cu Anton Bruckner și Franz Krenn. În această perioadă îl frecventează, la Viena, pe Eusebie Mandicevschi, compozitor bucovinean, cu care se perfecționează, în particular, la teoria muzicii. Între 1873 și 1877 a studiat Teologia Ortodoxă la Cernăuți. În perioada în care studiază la Viena dirijează corul Societății Studențești „România Jună”. Tot aici va scoate, în anul 1880, colecția de 20 de piese corale și cântece la unison, reunite în „Colecțiune de cântece sociale pentru studenții români” .

Printre lucrările sale se numără și „Rapsodia română pentru orchestră”, „Serenadă”, „La malurile Prutului”, „Altarul Mănăstirii Putna”, „Inimă de român”, „Gaudeamus Igitur”, „Odă ostașilor români”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker