Economic

Evaziunea fiscală rămâne la mare modă printre buzoieni

Cele mai multe dosare instrumentate de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au fost, la nivelul anului 2022, cele de evaziune fiscală, fenomen care, atrage atenția sindicatul SindFisc, ar trebui ținut sub control prin întărirea unor instituții precum Serviciul Antifraudă, transmite „Agerpres”. Potrivit procurorilor, numărul dosarelor penale care vizează evaziunea fiscală este în scădere, dar, cu toate acestea, ocupă în continuare prima poziție în topul cauzelor instrumentate în cadrul Parchetului.

„În ceea ce privește numărul dosarelor penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, vă comunicăm faptul că, în anul 2022, numărul dosarelor de soluționat s-a ridicat la 1.346 dosare (față de 1.342, în anul 2021). Referitor la tipologia infracțiunilor instrumentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, precizăm că acestea sunt următoarele, potrivit normelor legale de competență: Infracțiuni de corupție și asimilate corupției – 54 dosare în anul 2022 (față de 48, în anul 2021); Infracțiuni de evaziune fiscală – 265 de dosare, în anul 2022 (față de 316, în anul 2021); Infracțiuni de mare violență – 55 dosare, în anul 2022 (față de 74, în anul 2021); Infracțiuni de spălare de bani – 23 dosare, în anul 2022 (similar cu 2021)”, a transmis, pentru „Agerpres”, Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

În acest context, sindicaliștii din Finanțe propun întărirea unor instituții care să ajute la diminuarea fenomenului de evaziune fiscală și modernizarea sistemelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală. „Evaziunea fiscală în România este peste nivelul acela de suportabilitate, dar în orice stat există, iar fenomenul trebuie ținut sub control. Unii își permit să nu plătească taxe și impozite, alții da, există o concurență neloială și atunci fiecare încearcă să reziste pe piață, mă gândesc. Guvernanții, dacă vor să reducă evaziunea fiscală, ar trebui să-și respecte angajații din Finanțe, finanțându-le activitatea corect și cu siguranță vor avea rezultate mai bune.

Este clar că este un cumul de factori. Ar trebui să țină cont de identificarea surselor de evaziune fiscală, este nevoie de întărirea anumitor activități, în special cele de executare silită, de inspecție fiscală, cele care direct pot contribui la mai buna colectare a taxelor la bugetul de stat. Trebuie umblat și la legislație, politici care să încurajeze agenții economici. Statul are rolul lui, mă refer și la facilități fiscale, taxe mai mici, acolo unde se impun. Sunt instituții care, din păcate, au fost slăbite, spre exemplu Serviciul Antifraudă. Pentru o mai bună colectare, trebuie ca odată pentru totdeauna sistemul informatic al ANAF să fie pus la punct”, a declarat, pentru aceeași sursă, preşedintele SindFISC, Nicolae Toader.

Articole similare