Cultură

„Ermetic” și „Spațiul”, două expoziții noi la Muzeul Județean Buzău

Muzeul Județean Buzău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, găzduiește, în perioada 18 mai – 27 iunie, expoziția „Ermetic”, cu lucrări semnate de artistul Ion Anghel.

Câștigător a numeroase premii și doctor în acest domeniu, Ion Anghel expune la Muzeul Județean Buzău o serie de lucrări de colaj, pictură și picto-obiecte, în expoziția „Ermetic”, unde aplică conceptul de prezentare prin încapsularea operelor sale în vitrine. Astfel, acestea împrumută din caracterul exponatelor muzeale și din prețiozitatea acestora, integrându-se perfect în conceptul de afișare aflat aici.

Lucrările sale au un aer etnografic puternic întrucât materia primă folosită în realizarea acestora provine din lumea bogată în inspirație a satului, din obiecte găsite întâmplător dar totuși în urma unei stări de căutare permanentă contopită cu intuiția, cercetarea și înțelegerea din punct de vedere plastic al lumii. Aspectul și patina de uzură duce această expoziție în universul artei povera, unde Ion Anghel folosește major plastica lucrurilor găsite, ajungând uneori până la efectul artei ready-made, dar în aceiași măsură și intervine pe acestea comunicând direct, simplu și brut.

Tot în aceeași perioadă, la muzeul Județean se va deschide și expoziția de pictură, instalație şi video art „Spaţiul”, cu lucrări semnate de artistul și arhitectul Vladimir Păun-Vrapciu; curatori: Ion Anghel şi Alexandru Anghel; Critic şi istoric de artă: Doina Mândru.

Despre acest proiect expozițional, artistul mărturisește: „Viziunea expoziţiei <Spațiul> începe în data de 15 martie, în a 41-a zi de închidere totală în spațiul interior al locuinței mele din Bucureşti, ca urmare a restricţiilor impuse de autorităţi din cauza pandemiei.

Acesta a fost momentul în care spiritul uman a început să dezvolte ideea de a găsi o soluție prin care ar putea proteja corpul uman de un pericol nevăzut. Un sentiment de panică, urmat de un sentiment de autoapărare şi auto protecţie.

Formele create, prezentate în expoziția „Spațiul”, s-au născut în mintea mea ca o viziune a unei forme organice ce va putea asigura protecția sufletului uman, pentru ca acesta să poată circula liber, în vederea redescoperirii spațiilor pierdute din univers, ce au rămas încă de descoperit.

Din totdeauna spiritul uman a avut o dorința nestăvilită de cucerire a spațiului, indiferent de forma lui terestră sau spațială.

Spațiul terestru a fost o provocare continuă încă din cele mai vechi timpuri, acesta fiind cucerit prin războaie conduse de conducători neînfricaţi precum Alexandru cel Mare, Attila conducător al hunilor sau Iuius Cezar în Imperiul Roman etc.

Nevoia de cunoaștere şi descoperire a spațiului terestru a făcut ca spiritul uman să meargă mai departe şi să traverseze oceanele, așa cum a făcut Christofor Columb descoperind un spațiu terestru extrem de important pentru omenire cum este continentul american.

Spaţiul cosmic, spiritul şi corpul uman au atins o distanţă inimaginabilă în cucerirea spațiului prin cosmonauți precum Iuri Gagarin din URSS (primul om în spaţiu) și Neil Armstrong din USA (primul om care ajunge pe lună)” .

Deschiderea expozițiilor va avea loc marți, 18 mai 2021, începând cu ora 11:00, la sediul central al Muzeului Județean Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker