ActualitateCultură

Episcopul vicar patriarhal buzoian  Ieronim Sinaitul, ales Episcop pentru Dacia Felix din Voevodina

Episcopul vicar patriarhal  Ieronim Sinaitul (Creţu) născut în Ruginoasa, comuna Brăeşti din judeţul Buzău, a fost ales Episcop pentru Dacia Felix din Voevodina. Alegerea a fost făcută prin vot secret consultativ între  Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul și episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, care fuseseră desemnați  drept ierarhi eligibili pentru scaunul vacant al Episcopiei Daciei Felix.

Episcopia Daciei Felix este o eparhie a Bisericii Ortodoxe Române, cu sediul la Vârșeț, care are jurisdicție asupra comunităților ortodoxe românești din Serbia și se află sub autoritatea directă a Patriarhiei Române.

Preasfinţitul Părinte Ieronim Crețu s-a născut în comuna Brăieşti, judeţul Buzău, la data de 21 noiembrie 1959. După absolvirea Seminarului Teologic în anul 1981, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, închinoviindu-se la Mănăstirea Bistriţa, judeţul Neamţ, în iulie 1986. La 2 ianuarie 1987 a depus voturile monahale şi în scurt timp a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, fiind totodată hirotesit și duhovnic la Mănăstirea Bistriţa-Neamţ.

În 29 aprilie 1988 a fost numit preot slujitor la Catedrala Patriarhală din București, încredințându-i-se și misiunea de bibliotecar al Palatului Patriarhal. La recomandarea fostului Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Roman Ialomițeanul, în data de 1 martie 1990, a fost numit Eclesiarh al Catedralei patriarhale din București. A fost hirotesit protosinghel în 25 decembrie 1990, și apoi arhimandrit la 10 aprilie 1994, la propunerea Patriarhului Teoctist. Tot în anul 1994 a fost numit Reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Iordan și Ierihon.

În anul 2009 a fost ales Episcop vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul”, și hirotonit arhiereu în 29 mai 2014 în Catedrala Patriarhală din București. A fost distins cu Crucea Patriarhală a Patri­arhiei Ecumenice de către Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului şi cu Crucea Ierusalimului, devenind „Cavaler al Sfântului Mormânt” al Învierii Domnului din Ierusalim, prin decizia Patriarhului Diodor al Ierusalimului, dar şi cu Crucea Patriarhală Rusă, dăruită de către Patriarhul Alexei al II-lea al Moscovei şi a toată Rusia.

În anul 2009 a fost ales Episcop-vicar patriarhal, cu titulatura „Sinaitul”, și hirotonit arhiereu în 29 mai 2014, în Catedrala Patriarhală din București.

Articole similare