Economic

Eolienele de la Stâlpu s-au împiedicat în… Autostrada Moldovei

Buzăul a devenit un adevărat magnet al investițiilor atât în infrastructură, cât și în energia verde, iar multe dintre proiectele pentru energia verde vizează comuna Stâlpu. Aici, în primăvara acestui an ar fi trebuit să fie demarată construcția unui parc eolian, mai ales că primele sume au fost deja investite încă din luna octombrie a anului trecut.

La acea dată, proiectul se afla într-un stadiu avansat, documentația pentru obținerea autorizației de construire fiind deja depusă. Primul pas în proiect viza drumurile de acces către locurile în care urmau să fie amplasate eoliene. La Stâlpu vor fi amplasate opt eoliene cu o putere de 6 MW fiecare și înalte de aproximativ 168 de metri, în Ulmeni șapte și în Movila Banului nouă, potrivit ultimelor informații obținute de OPINIA. Acest parc eolian va transforma puterea stațiilor de la 110 la 400 kV. Suma plătită de dezvoltator pentru obținerea autorizației de construire a fost de 80.000 de euro.

Toate bune și frumoase până aici, numai că proiectul eolienelor de la Stâlpu este blocat acum și „atârnă” de o hotărâre de guvern așteptată cu sufletul la gură de către investitori. Concret, proiectul parcului eolian urma să fie amplasat pe raza localității Stâlpu, fix în același loc în care Guvernul a aprobat expropierile pentru gropile de împrumut – gropi realizate de constructori pentru luarea unor importante cantități de materiale utilizate în construcții, în special argile, nisipuri ori balast –  de pe Autostrada Ploiești-Buzău. Cătălin Urtoi, consilierul ministrului Transporturilor, a confirmat pentru OPINIA că cele două proiecte s-au intersectat.

Contractul pentru construirea parcului eolian a fost semnat încă din vara anului trecut cu firma Quick&Smart Solution, care se va ocupa de construirea acestui parc.

Cel mai așteptat proiect de infrastructură din România, urmează să unească Capitala cu regiunea Moldovei. Autostrada A7 este împărțită în patru tronsoane și 13 loturi. Pe lângă ultimul lot din Autostrada Ploiești-Buzău, respectiv Pietroasele-municipiul Buzău, care nu are încă un constructor desemnat, toate celelalte loturi au constructori. Pe acest lot situația este incertă după ce Curtea de Apel București a admis contestația depusă de o firmă din Neamț, Danlin, și a cerut Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) să reevalueze oferta turcilor de la Nurol.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker