Educație

Elevii Colegiului Economic, gazde pentru elevi și profesori din Grecia

În perioada  6-12 noiembrie a avut loc la Buzău o primă mobilitate în cadrul subproiectului „Keep the forest alive”, proiect derulat de Colegiul Economic Buzău în parteneriat cu GEL Chortiatis/Thesaloniki/Grecia. La reuniune au participat zece elevi români care au fost gazde pentru zece elevi din Grecia, însoțiți de trei  profesori, care au avut ocazia să descopere Ținutul Buzăului, istoria și tradițiile municipiului Buzău, perspective europene prin intermediul Centrului Europe Direct Buzău și multe lucruri despre gastronomie, ospitalitate, bună dispoziție.

Cinci zile de activități în Buzău și împrejurimi

Activitățile s-au derulat pe parcursul a cinci zile. Săptămâna a început cu întâlnirea tuturor participanților și a continuat apoi cu un joc de cunoaștere a echipelor, intitulat „Forest Bingo“. Elevii au urmat și un curs rapid, interactiv, de expresii uzuale în limba română și au participat la un joc kahoot, având ca temă atracțiile orașului și județului Buzău. A urmat un atelier care a prilejuit dezvoltarea competențelor de lucru în echipă și de prezentare. Elevii au mai scris și versuri pentru a realiza o poezie despre pădure în limba engleză.

A urmat participarea la un festival organizat de Fundația pentru Tineret Buzău și de Colegiul Economic Buzau. În felul acesta s-a realizat  întâlnirea între două proiecte Erasmus, „Hey, Mama! I want to be green!” și „Keep the forest alive”. Întâlnirea a avut loc la sala Athena/Zen events, unde, preț de câteva ore, tineri din opt țări au cântat, dansat, defilat și au jucat teatru. Oaspeții greci au prezentat un spectacol de poezie și muzică susținut de imagini. În după-amiaza aceleiași zile, elevii au descoperit, în echipe internaționale, parcul Crâng și atracțiile lui printr-un joc de „treasure hunt”.

„Tradiție și modernitate”, în Capitală

A doua zi, activitățile s-au axat pe tema „Tradiție și modernitate” și o vizită în Capitală. Ziua a debutat cu o vizită la Palatul Parlamentului, una dintre cele mai mari clădiri din lume și apoi a urmat o scurtă vizită în centrul vechi al Capitalei. Ziua s-a încheiat la Muzeul Satului, unde copiii au descoperit cum era folosit lemnul în trecut în gospodăriile țărănești, cu ajutorul unei alte competiții „Treasure Hunt”.

A treia zi, „Forest & games” a început la Smart Park A-ventura Monteoru, unde participanții la proiectul european au luat contact cu un business ce folosește în mod sustenabil resursele pădurii. Trasee, poduri şi plase suspendate, buşteni şi tiroliene, airsoft și podul lui Leonardo au reușit să creeze pentru elevi o zi de neuitat. După-amiaza elevii însoțiți de profesori au vizitat Conacul și Parcul Marghiloman și parcul, unde s-a derulat activitatea „My favourite tree”.

Vizită la producători locali din Geoparc

În cea de-a patra zi, elevii greci și cadrele didactice au ajuns și în Ținutul Buzăului – Geoparc UNESCO. Echipele de elevi și profesori au vizitat pentru început doi producători tradiționali din zonă: băcănia tradițională „La Maria și Ion” și „Natur Berca”, unde au fost întâmpinați cu produse locale naturale foarte gustoase și apreciate de oaspeții Colegiului Economic. A urmat vizita la „Geogate”, cel mai nou muzeu pe care îl propune echipa Asociației Ținutul Buzăului. Aici Răzvan Gabriel Popa a povestit elevilor despre Ținutul Buzăului și unicitatea lui, dar și despre toate eforturile făcute pentru a deveni Geoparc UNESCO. După o vizită la Cetățuia, loc de poveste numai bun de servit masa, participanții au coborât la Tabăra de sculptură de la Măgura și la Mănăstirea Ciolanu.

În ultima zi a avut loc evaluarea activităților și ziua a început la Centrul Europe Direct unde s-a discutat despre sistemele de educație grec și român. Și pentru că ne aflăm în apropierea sărbătorilor Crăciunului, copiii au fost invitați la un atelier de realizare a decorațiunilor de iarnă, din lemn.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker