ActualitateEducație

Elevă de la Hasdeu, selectată la Champions United

O elevă din Buzău a fost selectată să participe, săptămâna viitoare, la cea de-a IX-a ediție a Champions United, eveniment care reunește liceeni cu performanțe din România și Republica Moldova și care este parte a programului educațional „Creatori de Viitor”.

Este vorba de Diana Necula, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național ,,Bogdan Petriceicu Hasdeu”, elevă care performează la Biologie. Ea a făcut parte din  lotul județului Buzău la Olimpiada Națională de Biologie desfășurată la Cluj în această primăvară, unde, sub coordonarea profesoarei Madi Mocanu,  a obținut mențiune (ME), la clasa a XI-a  și calificarea  în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie, alături de Vlad David Andrei (coordonat de domnul prof. Cătălin Mihălcescu), care a obținut locul I la aceeași olimpiadă.

Eveniment național dedicat liceenilor cu performanțe

A IX-a ediție de Champions United, evenimentul care reunește liceeni cu performanțe din România Champions United este unul dintre cele mai importante evenimente naționale dedicate liceenilor cu performanțe, parte a programului educațional Creatori de Viitor, iar Necula Diana, de la Colegiul Național „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, este singurul licean cu performanțe remarcabile din județul Buzău care a fost selectat să participe la acest proiect.

Champions United este locul unde, an de an, reunim zeci de liceeni, oferindu-le un program diversificat și interactiv, un mediu în care aceștia se lasă inspirați de mentori invitați și locul unde îi provocăm să aducă schimbare în societate. Lansat în 2014, proiectul a reunit până în prezent peste 800 de liceeni din peste 60 de localități din România și Republica Moldova. Anul acesta, evenimentul se desfășoară în perioada 29 august – 3 septembrie, în Cluj-Napoca, și reunește 50 de liceeni selectați din peste 250 de aplicanți. Proiectul este susținut de la debutul său de Kaufland România, iar ediția din acest an e realizată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Universitatea Babeș-Bolyai. Profilul participanților variază de la liceeni cu rezultate excepționale la competiții și olimpiade naționale și internaționale, la tineri care performează în sport, sunt activi din punct de vedere civic sau au o implicare deosebită în activități de voluntariat, ori liceeni care performează în zona culturii și a artei.

Ce invitați are Champions United

An de an structura evenimentului diferă în funcție de anumite nevoi identificate, însă o constantă în cadrul proiectului sunt sesiunile TRANSFORM, în care invităm mentori – Creatori de Prezent, așa cum îi numim noi – persoane care fac performanță într-un domeniu, ca să intre în dialog cu liceenii prezenți în program. Printre invitații de anul acesta se numără: Daniel David (rectorul Universității Babeș Bolyai), Lavinia Neagoe (senior engineering manager at Google România), Radu Umbreș (antropolog și lector univ. dr. la SNSPA), Răzvan Cherecheș (profesor la Public School of Health, UBB), Oana Pocan (actriță, lector univ. dr. UBB), Michael Bulzan (director regional pe Europa, Africa, Asia Centrală și Orientul Mijlociu la Duke University), Elena Nicolae (jurnalistă), Alin Chifor (student la Facultatea de Drept și educator juridic pe platforma TikTok), Cristina Pîrv (cea mai valoroasă jucătoare de volei din istoria României), care vor fi prezenți pe parcursul evenimentului. În agendă este cuprinsă și o sesiune online, cu 2 invitați speciali, care vor intra live în dialog cu participanții: Mircea Geoană (Secretar General Adj. al NATO) și Cristian Presură (fizician și cercetător). Începând cu ediția din 2022, se introduce un nou tip de sesiuni în agendă de tip HARD TALKS. Se iau subiecte care nasc adesea polemică în societate și sunt tratate cerebral, cu argumente indiferent de poziția avut față de subiect. Organizatorii consideră că societatea are nevoie încă de pe băncile liceului de acest exercițiu, din ce în ce mai des, acela de a purta un dialog în care putem crește și învăța unii de la alții, fără a pune pe primul loc diferențele dintre noi, ci mai degrabă bunul simțul, empatia și argumentarea. Un alt punct inedit din agenda acestui an este vizita la Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC), unde participanții vor avea parte de sesiuni interactive în cele trei laboratoare de CGI & VFX, Design Development și Machine Learning & Automation. Ultima zi este dedicată unei vizite la Treepi, o locație rurală la 40 de km de Cluj-Napoca, unde participanții vor interacționa cu o serie de susținători ai programului din ultimii ani în cadrul unei biblioteci vii și vor concura într-o competiție tip reality-show de cunoștințe și aptitudini. Pe lângă acestea, nu vor lipsi experiențele culinare, jocurile de team building și tihna oferită de natură și împrejurimi.

Articole similare