ActualitateEducație

Câte semnături a strâns petiția pentru demiterea ministrului Educației

Proiectele Legilor educației au stârnit reacții de dezaprobare în rândul academicienilor din toată țara și a părinților, care reclamă mai multe nereguli cu aceste proiecte, începând de la conținut și până la durata consultării publice. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a lansat în dezbatere publică legile Educației, de importanță capitală pentru dezvoltarea societății, în plină perioadă de concedii: pe 13 iulie 2022, cu dată finală pe 24 august 2022.

O scrisoare deschisă semnată de 100 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, Mircea Miclea, Lazăr Vlăsceanu, Andrei Cornea, Nicolae Manolescu, Radu Vancu, a fost adresată public ministrului Educației, pentru modificarea radicală a proiectelor de Legi ale educației și prelungirea perioadei de dezbatere publică.

„Domnule ministru, înțelegând seriozitatea și importanța unui asemenea demers, educația fiind o direcție prioritară a administrației prezidențiale, vă rugăm să vegheați la asigurarea calității lui, inclusiv prin reanalizarea sa, ca și prin prelungirea perioadei de dezbatere și restructurare, până când se vor epuiza implicarea și consultarea entităților din zona de expertiză, în măsură să se exprime cu privire la proiectele propuse, atât pentru învățământul superior, cât și pentru cel preuniversitar. De asemenea, considerăm necesară implicarea și consultarea reală a intelectualilor României, a corpului profesoral și a părinților, adică a celor direct interesați, în formularea propunerilor de legi ale educației, destinate reformării sistemului educațional de amploarea intenționată, care sunt în măsură să îmbogățească patrimoniul educației românești”, atrag atenția cele 100 de personalități ale mediului academic românesc, conform edupedu.ro.

Petiția pentru demiterea ministrului, 10.000 de semnături în 18 ore

O campania de pe platforma Declic solicită președintelui Iohannis să îl demită pe ministrul Educației și să retragă proiectele legii Educației. Inițiatorii petiției semnalează 10 motive pentru care președintele Klaus Iohannis ar trebui să îl demită pe ministrul Educației. Printre acestea ar fi faptul că „proiecte de legi sunt lipsite de viziune și de coerență, au fost elaborate fără consultarea experților în educație din marile universități românești, durata consultărilor a fost disprețuitor de scurtă, consultările s-au făcut în medii controlate, politizate, cu parteneri agreați de ministru sau că proiectele de legi sunt un grav atentat la integritatea academică, deoarece creează veritabile scuturi de protecție pentru fraudatori și plagiatori”, mai scrie edupedu.ro.

Cei ce doresc să consulte textul petiției, precum și să semneze, o pot face AICI.

Articole similare