Educație

Elevă de 10 la Evaluare, Alexia Butu nu ia vacanță

În august se bate pentru calificarea la o olimpiadă internațională

Anul acesta Buzăul a contabilizat două medii de 10 la examenul de Evaluare Națională. Prima aparține elevei Alexia Ștefania Bălbărău de la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, iar cea de-a doua a venit după contestații, când s-a constatat că lucrarea la Matematică a elevei Alexia Butu de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” era de 10 și nu de 9,90. „Eram sigură că am făcut cât se poate de bine. Și voiam să văd până la urmă dacă este o lucrare de 9,90 sau de 10. Nu știu la ce mi-au scăzut, dar știu că am avut rezultatele din barem. Nu am văzut lucrarea”, spune proaspăta „zecistă”.

Acum, după afișarea rezultatelor la contestații, Alexia a dat emoțiile la o parte și se gândește serios la următoarea sa competiție din această vară. Pentru că Alexia nu intră în vacanță, așa cum fac colegii ei. Ea mai are de dat o bătălie, cea pentru un rezultat cât mai bun la Olimpiada Națională Științe pentru Juniori care va avea la Râmnicu Vâlcea la finele lunii august. De fapt, ea se pregătește cu gândul la faza internațională a olimpiadei: „Mă pregătesc pentru Olimpiada Națională de Științe pentru Juniori care va avea loc la final de august. Va avea loc la Râmnicu Vâlcea. Primii 15 se califică pentru baraj și primii șase merg la Olimpiada internațională. Mă pregătesc alături de profesorii de la  Colegiul Național Pedagogic, respectiv cu Iuliana Mânzală la Fizică, Adriana Onțeluș  la Chimie și cu Alina Frone la Biologie. Pregătirea practică o realizez în laboratorul școlii”.  O experiență similară a avut-o anul trecut când s-a calificatăt  la concursul național de chimie „Raluca Rîpan”, pentru care s-a pregătit tot în laboratorul școlii.

Pregătirea pentru această competiție a început-o de fapt de când a început să îndrăgească științele și nu i se pare dificil. „Datorită profesorilor minunați care m-au îndrumat de-a lungul anilor, am îndrăgit științele. Am fost la Olimpiada Națională de Fizică, am fost la Olimpiada Națională de Chimie de unde m-am întors cu mențiune MEN anul acesta, și tot anul acesta am participat și la Concursul Național de Chimie <George Emil Palade>”, spune Alexia. Pentru ea a fost un an bogat în concursuri și nu s-a ferit să meargă la competiții chiar dacă avea de pregătit un examen de Evaluare Națională. A putut adopta o asemenea atitudine și să obțină un asemenea rezultat pentru că, mărturisește Alexia, „învățatul este la mine  din plăcere, pentru că iubesc științele și eram sigură că o să mă descurc indiferent de rezultatul pe care l-aș fi avut la Evaluarea Națională. Am  învățat destul de mult pe parcursul celor patru ani, dar în clasa a VIII-a am pus accent mult pe Limba română. Apoi, mergând la o multitudine de concursuri de-a lungul celor patru ani, am învățat să gestionez emoțiile mult mai bine. Mă așteptam să intru acolo unde îmi doream. Nu mă așteptam să iau media 10, dar acolo unde îmi doream știam clar că am muncit pentru acel loc”. Într-adevăr, în urma rezultatului de la Evaluarea Națională poate merge la liceul pe care și-l dorește, adică la Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, pe profilul „Științele naturii”.

După  competiția din vară, care speră că o va duce până la internațională, va veni și vacanța în care se va delecta cu o serie de activități care rezultă din nenumăratele ei hobby-uri. Mărturisește că dintre limbile străine îi place Engleza, dar, mai spune ea,  îi place foarte mult să cânte la pian și la chitară, să croșeteze și să deseneze.

 

Articole similare