Educație

Ei sunt cei trei buzoieni premiaţi la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică

Trei buzoieni de vârste diferite, pe care îi leagă participări la aceleaşi olimpiade şcolare (lingvistică, fizică, chimie etc.) s-au întors cu premii de la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică, desfăşurată în perioada 18-21 aprilie la Brează, judeţul Prahova.

Teodor Dimitrie Panait elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Nr.11 a obţinut medalia de bronz, la fel ca Radu George Ciubotaru, elev în clasa a VI-a la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, iar Sebastian Andrei Zarea, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu” a obţinut diploma de onoare. Important de ştiut este că astronomia nu face parte din materiile incluse în programa şcolară, iar cei trei s-au pregătit în cadrul centrului de excelenţă al Fundaţiei eMAG.

La Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică au participat 130 de elevi, juniori şi seniori (clasele V-XII), din 24 de judeţe şi Bucureşti, elevi străluciţi în domeniul astrofizicii, al ştiinţelor şi al astronomiei. Astronomia este o disciplină complexă reprezentând îmbinarea dintre fizică şi matematică, fapt ce impune cunoaşterea unor noţiuni de matematică (trigonometrie sferică) şi fizică (teoria relativităţii) de nivel superior. Totodată, elevii trebuie să deţină deprinderi practice în utilizarea telescoapelor şi a lunetelor pentru a observa corpurile cereşti.

„Astronomia este o materie interesantă care te atrage dacă ajungi să îi desluşeşti tainele”

„Este prima mea participare la această olim­piadă. A fost puţin complicat, dar cred că m-am descurcat destul de bine pentru o primă participare. Competiţia a constat în două probe pentru medalie şi una de baraj (patru ore) pentru accesul în loturile lărgite, din care au fost selectaţi reprezentanţii Ro­mâniei la faza internaţională. Cele două probe au fost, cea de teorie (trei ore), cu probleme de astronomie şi astrofizică, şi o probă observaţională, în cadrul căreia ni s-a dat o hartă a cerului şi noi am avut de făcut constelaţiile”, a declarat pentru OPINIA Radu Ciubotaru, elev în clasa a VI-a la Colegiul Hasdeu.

Câştigătorul medaliei de bronz spune că a început să fie pasionat de astronomie, materie care nu face parte din programa şcolară, graţie centrului de excelenţă eMAG.

„Anul trecut am început să studiez astronomia la cursurile centrului de excelenţă eMag, unde sunt pregătit de profesorul Dan Ilie. Când am auzit că se deschide un astfel de centru la noi, am zis că merită să încerc şi aşa am început să fiu pasionat de astronomie. Este o materie interesantă care te atrage dacă ajungi să îi desluşeşti tainele. Nu m-am gândit ce vreau să fiu când voi fi mare. Este o posibilitate să mă orientez către astronomie, dar îmi place şi engleza şi biologia”, a mai declarat Radu Ciubotaru.

Pe lângă participarea la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, Radu este calificat la faza naţională a Olimpiadei de Lingvistică, unde a obţinut un punctaj impresionant, 99 de puncte. Olimpiada de lingvistică este considerată o competiţie cu totul specială, dedicată elevilor cu capa­cităţi intelectuale deosebite. Subiectele solicită operarea cu analogii, prin aplicarea elementelor de logică gramaticală şi logică matematică în procesul de înţelegere a unor texte în limbi necunoscute.

„Am început să studiez astronomia din clasa a VI-a, la centru de excelenţă eMag”

  „Eu am mai participat şi anul trecut la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, la Gura Humorului, iar subiectele de anul acesta mi s-au părut mai dificile. Totuşi, anul acesta am obţinut cel mai bun rezultat. Am început să studiez astronomia din clasa a VI-a, când m-am înscris la centrul de excelenţă de fizică. Atunci, profesorul de fizică Tincuţa Iftimie mi-a spus că am posibilitatea să merg şi la Astronomie. În ceea ce priveşte o posibilă carieră în astronomie, asta presupune, fie să fiu cercetător de comete, fie unul care calculează traiectoria unei comete. Ambele variante mi se par interesante. Totuşi nu sunt încă hotărât ce profesie îmi voi alege după încheierea studiilor”, a declarat pentru OPINIA Teodor Panait, deţinătorul medaliei de bronz, elev în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială Nr.11.

Teodor a mai participat până acum la olim­piadele de fizică, chimie, lingvistică, înregistrând rezultate bune. De asemenea, anul trecut, s-a calificat la faza naţională a Olimpiadei Ştiinţe pentru Juniori.

Vrea să lucreze la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele

Cel de al treilea buzoian premiat la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică, Sebastian Andrei Zarea este elev în clasa a IX-a la Colegiul Hasdeu, a terminat gimnaziul cu 10, fiind unul dintre cei şase şefi de promoţie. Se poate mândri cu calificări sau premii la fazele naţionale ale olim­piadelor de biologie, ling­vistică, matematică, fi­zi­că şi chimie.

 „Este primul an când Sebastian participă la olimpiada de astronomie. A fost o competiţie acerbă, unde s-au prezentat elevi cu mai multă experienţă decât el. Astronomia şi astrofizica sunt pasiunea lui de când a început să participe la centrul de excelenţă eMAG. Îşi doreşte să ducă mai departe această pasiune şi să ajungă să lucreze la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele”, a declarat Mădălina Zarea, mama lui Sebastian Zarea câş­ti­gător al diplomei de onoare la Olimpiada Na­ţională de Astronomie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker