Cultură

Ediția a XI-a „Măgura Art“, dedicată Ținutului Buzăului

Tabăra Națională de Documentare și Creație „Măgura Art”, ajunsă la a XI-a ediție, se află în plină desfășurare. Ea a început luni, 26 iunie și se va încheia vineri, 30 iunie. Tema acestei tabere este „Ținutul Buzăului”, care va fi reflectat în picturile  a șase artiști plastici care se vor afla timp de o săptămână la Pensiunea „Casa cu tei” de la Sărata Monteoru. „Mi se pare normal ca această tabără să fie dedicată Ținutului Buzăului , care a devenit un brand UNESCO. Este dedicată acestui areal UNESCO. Cu precădere, aș vrea ca lucrările de documentare ale participanților la tabără să fie inspirate din frumusețile nepereche ale acestui ținut. Aș aminti aici de Bisoca și  de Lopătari, toată zona aceea frumoasă;  dar nu este vorba numai de frumusețile naturale, ci și prezența așezămintelor Brâncovenești care sunt  în zona noastră la Ciuta, la Berca, mănăstirea, la Sibiciul de Sus”, mărturisește președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea. Această tabăra poate fi o bornă a istoriei Ținutului care va marca vrând-nevrând prin culoare și prin interpretarea personală a artiștilor frumosul, dar și conținutul social, istoria acestor locuri.

Anul acesta, Valeriu Șușnea  spune că va avea alături în tabără atât artiști plastici care revin, cum este cazul colegului său din Republica Moldova Alexandru Macovei, dar și artiști plastici noi despre care spune că îi prețuiește și în calitate de colegi profesori la Liceul de Arte, și că le acordă multă încredere. „A revenit în echipa celor șase artiști Alexandru Macovei. Alexandru Macovei a lucrat mult în România și în Statele Unite, este un grafician foarte bun și un bun prieten al filialei. Mai am alături trei artiști din București: Mariana Apostol – o mai veche cunoștință a noastră-, Mihail Gavril, la fel, și pe  Ovidiu Ionescu, un ceramist deosebit, care și el  și-a doorit să vină aici.  De asemenea, îi am alături pe Emil Lazăr și pe Raluca Trufin,  artiști care au venit la noi, la Galeriile de Artă <Ion Andreescu> în expoziție și au primit și această invitație ca  un fel de premiu pentru valoare. Am semnat <un card în alb> pentru ei. Am reușit să îl aduc în tabără și pe  profesorul George Tarara, care va fi un fel de istoric, cronicar al taberei, care cochetează cu critica artei și  cu istoria artei. Am reușit să aducem alături de noi și un sponsor, și anume pe URSUS, directorul Sorin Harabagiu aflându-se, ca la fiecare ediție, și anul acesta alături de noi cu un sprijin logistic. O să-i oferim o diplomă de sprijinitor al artei”, mai spune Șușnea.

Până acum, în cele zece ediții au trecut pe la Buzău sute de artiști plastici care au creat o memorie a locurilor prin imagine. „Filiala Buzău a UAPB devine un ferment pentru mulți artiști. În cele zece ediții de până acum au venit aperoape o sută de artiști care își trec în CV această tabără și  fac cunoscut și Ținutul Buzăului.  Tabăra este o carte de vizită pentru Buzău. Artiștii vor imortaliza pe pânză câteva din  lucrurile de la Buzău și vor include în opera  lor  impresiile despre Buzău”, mai spune prof. dr. Vașeriu Șușnea.

Ca în fiecare an, proiectul este realizat cu sprijin de la bugetul propriu al Consiliului Județean și este coordonat de inițiatorul lui, Valeriu Șușnea, președintele Uniunii Artiștilor Plastici Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker