În comuna Schineni este în derulare proiectul „Cetățenii pentru o guvernare activă”, al cărui titlu nu este doar un slogan, ci se încearcă a-l pune în aplicare. Proiectul este implementat de Asociația Obștească „Destin” din comuna Schineni, fiind finanțat de Uniunea Europeană. Și dacă pe timpuri prin sate oamenii se întâlneau la șezători, unde vorbeau și despre problemele din sat, astăzi vin la modă instruirile, unde, în loc de lână sau popușoi, oamenii se „înarmează” cu pixuri și foi.

Una dintre activitățile recente ale proiectului a fost o sesiune de instruire a membrilor grupului comunitar în identificarea problemelor locale, dar și a căilor de soluționare. Sătenii s-au adunat în incinta grădiniței din sat, unde a avut loc activitatea, și au venit cu propuneri și idei. Anterior au fost făcute adunări în patru mahalale ale satului, iar cei mai activi dintre săteni au fost incluși într-un grup de mobilizare locală.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și Fundația Konrad Adenauer (Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova), prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”. Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și Fundatia Konrad Adenauer Republica Moldova” (KAS), va oferi în perioada anilor 2019-2021 granturi în valoare de circa 3 milioane de euro Organizațiilor Societății Civile, care își desfășoară activitatea în afara orașului Chișinău.

Proiectul ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” este implementat în parteneriat cu Centrul Analitic Independent, Expert-Grup, Asociația pentru Democrație Participativă ”ADEPT”, Asociația pentru Politica Externă APE și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat. Scopul Proiectului este de a contribui la dezvoltarea societății civile de nivel local din Republica Moldova care promovează și monitorizează transparența și responsabilitatea instituțiilor publice, inclusiv în implementarea Acordului de Asociere RM-UE.

DISTRIBUIȚI
loading...