Opinii

E pe bani

Știu că vă preocupă chestia cu doctoratele. Cum vă învârtiți deja în cerc de ceva vreme și nu ați rezolvat nimic, vă ajut eu. Știu că majoritatea intelectualității de la noi a luat-o foarte personal. Adică impostorii ăia vor să fie egali cu noi. Nu bai. Stați jos, nota 2. Nu vor să fie egalii voștri, nu îi interesează să vă plagieze, nu o să vină la conferințe să vă dispute teoriile. Nu îi interesează să vă fure marile descoperiri, cu care altfel se șterg la… fund. Nu statutul academic îi interesează pe băieți. Nici nu s-ar chinui să fure, dacă… nu ar fi… vorba că…

E pe bani. Strict pe bani. Doar pe bani. Și funcții, grade etc., care înseamnă… bani. Deci tot bani. Bani. Mai mulți bani. O fi greu de asimilat ideea. E corupție pe teoria relativității. Ați pus bani la doctorate că v-a convenit și vouă. Hai că v-a convenit, recunoașteți, și voi ați început cu asta. Ați crezut că o să o țineți între voi. Ghinion. Rezultatul? Ați chemat rechinii la masă.

Păi cum să nu vrea, vericule, unul din MI să își dea doctoratul când are spor la salariu și îl ajută și să ajungă general? Ce, e mai prost? Dublu câștig. Caută un subaltern sau un negru universitar sa îi scrie lucrarea (îi dă și ăluia 1.000-2.000) și gata. De unde să știe el că e plagiată, că doar nu asta îl interesează. Bam, domnul general, de la 7.000 la 13.000. Băi, ești prost? De ce să nu facă asta, dacă sistemul îi permite? Sau, vrei să fii șef, dar scrie că îți trebuie doctorat. Aceeași manevră. Bam, șef. Și să nu credeți că îi știți pe 99,99% din ăștia, că nu ajung toți miniștri, să se ocupe Emilia Șercan de ei. Stau foarte liniștiți într-un dulce anonimat de nu-i știe nimeni. Ar putea fi vecinul tău care dă zilnic cu bormașina. Șanse mari să aibă doctorat în amenințări asimetrice la adresa democrației.

Și, apropo, ăia din privat primesc spor doctoral? Întreb și eu așa, că nu se întreabă nimeni. Și or fi și acolo oameni cu doctorate. Unii pe bune. Le dă spor la salariu? Au 15%, sau cât e acum, în fiecare lună?

Știu un mijloc sigur sa rezolvăm problema.

Lăsați pe toată lumea să se înscrie la doctorat, de la grădiniță, dacă se poate.

După aia anunțați că nu se mai dă niciun spor pentru doctorat, că doctoratul nu se ia în considerare la avansarea în grad sau funcție. Doctoratul este un deziderat academic, nu trebuie remunerat. Este despre dorința ta de a te perfecționa în ceea ce faci. Este o marcă a excelenței. Ești doctor, nene, în ceva. Chapeau! Asta e și nimic mai mult. Asta s-a vrut. De aia se face. Așa trebuie sa rămână. Recunoaștere academică fără bani și funcții la pachet. Scoateți banii din ecuație.

Pariu că o să avem o scădere dramatică de doritori să se perfecționeze! Nu credeți? Și veți fi toți relaxați că nu vor mai exista impostori care să vă facă să beți cucută cu dezgust aproape zilnic.

Articole similare