E oficial: teste rapide antigen acceptate pentru sportivi. Cine profită în sportul buzoian de noua metodă de testare pentru Covid-19

Ministerul Tineretului și Sportului a emis, ieri, un comunicat prin care anunță că metoda de testare pentru COVID-19 a sportivilor se va schimba. MTS, prin mi­nistrul Eduard Novak, și Minis­terul Sănătății, prin fostul ministru Vlad Voi­culescu, au semnat un ordin comun prin care se permite ca sportivii să fie testați în competiții cu teste rapide. Decizia a intrat deja în vigoare, fiind publicată în Monitorul Oficial. Astfel, dacă până acum era nevoie ca testele Real Time-PCR să fie utilizate, acum sunt acceptate și testele rapide antigen. Acestea sunt mult mai ieftine și ar ajuta cluburile din punct de vedere financiar. „Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, și Ministrul Să­nătății, Vlad Voiculescu, au semnat ordinul comun nr. 197/462/2021, care va permite folosirea tes­telor rapide pentru spor­tivi.

Ordinul comun a fost publicat în Monitorul Oficial al României nr. 358/ 08.04.2021, Partea I, intrând în vigoare de la data publi­cării. Prin semnarea sa, Mi­nis­terul Tineretului și Spor­tului s-a aliniat la reglemen­tările în materie ale Ministerului Sănătății, care pre­văd că, la momentul

actu­al, la nivelul unităților sani­tare, diagnosticarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 se realizează conform meto­dologiei Institutului Națio­nal de Sănătate Pu­blică, prin metoda RT-PCR, precum și prin teste de detecție a antigenelor SARS-CoV-2, așa numitele teste rapide. Având în vedere cele de mai sus, testarea spor­tivilor se va putea face și prin metoda testelor rapide. Aceste teste sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiții și de către profesioniști, fiind considerate valabile doar dacă sunt făcute în unități avizate de Ministerul Sănătății și efectuate în conformitate cu metodele aprobate de Mi­nis­terul Sănătății, prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 1.513/2020, la fel ca și testele RT-PCR. Lista uni­tăților avizate se re­găsește pe pa­gi­na Ministerului Să­nătății. Această modificare de reglementare atât de așteptată va face activitatea sportivă mai accesibilă, inclusiv pentru amatori, și va ușura presiunea financiară care a generat constrângeri și dificultăți în lumea sportului, date fiind costurile semnificativ mai mici ale acestor teste, prin comparație cu cele RT-PCR. Activitățile sportive vor fi organizate și în continuare în conformitate cu normele și regulamentele specifice ramurii de sport, adaptate de structurile sportive la situația creată de epidemia de COVID-19 și în acord cu prevederile legale în vig­oare”, se arată în comunicatul MTS.

Se reia fotbalul județean

O gură de oxigen pentru toată lumea sportului, noua metodă de testare a spor­tivilor ajută din plin fotbalul amator și pe cel juvenil. Datorită costurilor substanțial reduse, protocolul va putea fi aplicat și respectat și de echipele din fotbalul ju­dețean. Deja AJF Buzău are pregătite mai multe scenarii pentru reluarea Ligii a 4-a, competiție întreruptă în martie anul trecut, odată cu debutul pandemiei. Pentru a da în acest sezon o campioană județeană validată de FRF, AJF Buzău ar trebui să organizeze o competiție cu minim patru echipe la start, număr pe care șefii fotbalului județean îl consideră ușor de atins după semnalele venite din județ.

Articole similare

error: Continut protejat!!