Sănătate

E bine să mă operez pentru o ruptură de coafă rotatorie?

Durerea de umăr este o afecțiune frecventă care poate determina un disconfort accentuat în viața unei persoane active. După vârsta de 40 de ani, 70 % dintre durerile de umăr se datorează leziunilor de coafă rotatorie.

Ce reprezintă această afecțiune și cum poate fi tratată, ne explică Dr. Marius Negru, FRCS, FEBOT – chirurg ortoped exclusiv de umăr și cot în cadrul lanțului de clinici Ortokinetic https://www.ortokinetic.ro/clinica-de-umar-și-cot

Ce este coafa rotatorie?

Coafa rotatorie este un grup de patru mușchi care se unesc și îmbracă fix capul humeral (osul brațului) ca un manșon. Acești mușchi sunt subscapularul – cel mai puternic mușchi (aproximativ 50% din puterea coafei rotatorii), supraspinosul – mușchiul cel mai frecvent lezat/rupt, infraspinosul și rotundul mic. Rolul principal al coafei rotatorii este menținerea congruității articulare, acești mușchi opunându-se migrării superioare a humerusului ca urmare a forței generate de mușchiul deltoid. Ca și acțiune secundară, acești mușchi contribuie la ridicarea brațului și la rotațiile acestuia.

 Cum știu că mi-am rupt coafa rotatorie?

Studiile arată ca după vârstă de 60 de ani, peste 40 % din populație are o ruptură măcar parțială de supraspinos, fără ca aceasta să fie neapărat dureroasă. Aceasta se datorează îmbătrânirii tendoanelor și, dacă se dezvoltă lent în timp, este bine tolerată prin compensarea mișcării de restul mușchilor. În cazurile traumatice când tendoanele se rup complet, anumite mișcări ale brațului sunt dificile sau imposibile (mai ales ridicarea brațului) ca urmare a lipsei de compensare și uneori a descentrării articulației. În cazurile simptomatice, durerea de umăr mai ales la mișcări deasupra nivelului umărului și slăbiciunea musculară poate fi semnul unei rupturi simptomatice de coafă.

 Ce investigații sunt necesare?

Cea mai importantă investigație este consultarea unui specialist ortoped specializat pe umăr https://www.ortokinetic.ro/echipa-ortokinetic

pentru a confirma suspiciunea clinică de ruptură de coafă rotatorie, dar mai ales pentru a exclude alte cauze posibile ale durerii (leziuni ale tendonului biceps, uzură articulară, etc). În cazul în care există suspiciune clinică în urma examinării umărului, un examen RMN de 1.5 Tesla este necesar. Aparatele RMN cu rezoluție inferioară pot scăpa rupturile mici, iar cele cu rezoluție superioară nu aduc multe informații în plus. O colaborare strânsă între medicul examinator și radiolog este esențială pentru confirmarea diagnosticului. Ortokinetic Pipera este o clinică supraspecializată pe afecțiunile umărului, cotului și genunchiului, unde puteți efectua investigații imagistice ca radiologie, ecografie musculoscheletală și examen RMN instant în clinica soră din Băneasa, astfel încât durata de la prezentare la diagnostic este minimă. Ecografia musculoscheletală poate arăta rupturi de coafă, dar este foarte dependentă de medicul examinator.

 Când trebuie să mă operez?

Majoritatea rupturilor parțiale netraumatice de coafă sunt inițial tratate conservator prin kinetoterapie și injecții intraarticulare cu steroizi/cortizon. Dacă durerea dispare, tratamentul chirurgical nu este indicat. În orice caz, rupturile traumatice, odată identificate, beneficiază de tratament chirurgical la orice vârstă.

Daca ați fost diagnosticat cu o ruptură de coafă rotatorie ca urmare a unei simptomatologii cronice, este indicat un consult cu un medic specializat pe umăr, care efectuează măcar 25 – 50 de astfel de intervenții pe an. Așa veți putea discuta detaliile intervenției, vă puteți forma o idee asupra prognosticului și, ce este extrem de important, puteți beneficia de o examinare care să identifice și alte cauze ale simptomelor dumneavoastră. O cură de tratament conservator este indicată într-un centru specializat, fizioterapia generală pentru durere de umăr nefiind întotdeauna benefică.

În cazul în care tratamentul conservator, corect efectuat timp de șase săptămâni, nu dă rezultate, intervenția chirurgicală este indicată.

 Cum se face operația?

Reparațiile de coafă rotatorie fac parte din chirurgia de zi, fiind efectuate artroscopic prin incizii minuscule https://www.ortokinetic.ro/leziunile-coafei-rotatorii . O cameră video se introduce în articulație și, cu ajutorul instrumentarului specific, tendonul rupt este reatașat la os (footprint). Artroscopia de umăr este o tehnică modernă, dar curba de învățare necesară unui medic este lungă. Cineva care face frecvent astfel de intervenții are nevoie de aproximativ doi ani de exercițiu pentru a executa corect intervenția. Este bine să fiți informați corect despre acest lucru, o altă opțiune fiind intervenția clasică/deschisă minim invazivă, cu rezultate puțin inferioare. Un aspect important ar fi tratarea patologiei asociate în timpul intervenției, medicul trebuind să fie pregătit să repare și alte leziuni care pot fi identificate în cursul examinării inițiale intraoperatorii.

 Cât timp am să mă hotărăsc?

În general, rupturile traumatice trebuie reparate cât mai repede posibil, ideal în primele două-trei săptămâni de la traumatism. După această perioadă, cicatrizarea și retracția tendonului fac intervenția mai dificilă, iar rezultatele nu sunt tot atât de satisfăcătoare. În orice caz, o reparație în primele șase luni aduce beneficii. Rupturile cronice nu urmează același algoritm, ele având indicație operatorie în cazul în care simptomele nu cedează la tratament conservator efectuat corect.

 Se pot repara toate rupturile de coafa?

Majoritatea rupturilor de coafă pot fi reparate. În orice caz rupturile vechi, în care tendonul este infiltrat cu grăsime, retractat și rupturile masive care implică două sau mai multe tendoane au o rată de eșec crescută, uneori depășind 50%. Medicul ortoped va face o evaluare a riscurilor și beneficiilor, uneori alte intervenții fiind indicate în locul reparației tendoanelor rupte.

 Ce opțiuni există în cazul rupturilor ireparabile?

Când riscul de eșec al reparației de coafă este crescut, este bine să aveți o discuție cu un chirurg supraspecializat în umăr, majoritatea soluțiilor fiind recente, dificile tehnic, iar rezultatele variabile. Cel mai important aspect este alegerea intervenției corecte, care este diferită de la caz la caz.

 Premieră în România

Anul acesta, în luna martie, Dr. Marius Negru și Dr. Mihai Râșcu au efectuat cu succes, pentru prima dată în România, în cadrul Ortokinetic o reconstrucție de capsulă superioară pentru o ruptură ireparabilă de tendon supraspinos cu migrare superioară a capului humeral. Dr. Marius Negru efectuează în UK și Spania regulat astfel de intervenții. Acum, și pacienții români pot beneficia de expertiza internațională acasă, în București.

Alte opțiuni sunt interpoziția de balon subacromial care recentreaza temporar capul humeral, permițând coafei intacte să compenseze pentru tendonul rupt și proteza inversată de umăr în cazul asocierii de modificări artrozice. La Ortokinetic veți găsi o echipă competentă, care efectuează astfel de intervenții reușite în România. În luna aprilie, Dr. Mihai Râșcu și Dr. Cristea Ionuț au pus primul balon subacromial din România în umărul unui pacient cu ruptură ireparabilă de supraspinos.

Protezarea inversată a umărului este o soluție utilă și eficientă în cazul persoanelor cu artropatie de coafă rotatorie, fiind rezervată persoanelor cu vârste de peste 70 de ani.

Transferurile musculare de pectoral mare și latissimus dorsi sunt opțiuni când rotația este deficitară, ele adresându-se unei categorii aparte de pacienți. Aceste transferuri musculare pot însoți protezarea umărului pentru rezultate excelente.

 Cum aleg un chirurg?

Educația, experiența și sinceritatea medicului în a vă oferi soluția optimă pentru dumneavoastră sunt esențiale. Leziunile de coafă rotatorie nu au tradiție în România, multe fiind făcute experimental de medici tineri fără experiență. Este necesar să dedicați timp căutării unui medic competent, specializat în această intervenție pentru rezultate optime. Rata de succes pe mâini experimentate este de 85 – 90%. Societatea Română de Umăr și Cot (SRUC) reunește medici cu interes în patologia umărului din România și își propune promovarea acestui tip de chirurgie în folosul pacienților.

Cuvinte cheie / tags: durerile de umăr, Dr. Marius Negru, Ortokinetic, coafa rotatorie, ecografia musculoscheletală

 

 

 

Articole similare