Sport

După 44 de ani, arădenii simt miros de sânge

Gloria  va juca „decisivul” în deplasare

Luni seară, la Casa Fotbalului s-a desfășurat tragerea la sorți prin care a fost stabilită ordinea disputării jocurilor de baraj pentru  menținerea sau promovarea în Superligă. Gloria a avut ghinion, sorții desemnând-o gazdă în primul meci al dublei manșe cu UTA, urmând ca partida decisivă să se dispute pe terenul „Bătrânei Doamne”. Arădenii, favoriți oricum, vor avea privilegiul de a aborda returul în funcție de rezultatul înregistrat în prima manșă. Cele două partide sunt programate pe 28 mai și 3 iunie, însă datele pot fi modificate, în funcție de solicitările deținătorilor de drepturi TV.

În urma abrogării principiului avantajului golului marcat în deplasare la jocurile eliminatorii disputate în dublă manşă, prin decizia Comitetului Executiv al FRF din 27 iunie 2021, în situaţia în care, după disputarea celor două jocuri, egalitatea se menţine (la puncte și golaveraj), jocul retur se va prelungi cu două reprize a câte 15 minute.

Gloria pornește cu șansa a doua în disputa cu UTA Arad, situație recunoscută, de altfel, și de Adrian Mihalcea.  Imediat după meciul cu Steaua, fostul internațional a oferit o declarație destul de realistă, cu privire la duelul în dublă manșă, dintre cele două grupări: „Șansele echipelor din Liga 2 sunt mai mici decât ale echipelor de anul trecut. A fost un play-off echilibrat, s-au pierdut multe puncte, nu au fost echipele de anul trecut, cu istorie. Ne vom bate, am ajuns în această fază și nu vom da înapoi. Minune e un cuvânt pretențios dacă ne-am califica, dar ar fi o surpriză mare”, a spus Mihalcea.

În asentiment cu Mihalcea sunt și bookmakerii, casele de pariuri oferind prima șansă arădenilor inclusiv în partida de la Buzău, deși Gloria, jucând pe teren propriu, ar putea echilibra diferența de valoare și mai ales de experiență. Buzoienii erau creditați imediat după tragerea la sorți cu o cotă de 3.25, în timp ce unei eventuale victorii a oaspeților îi era atribuită cota 2.15.

Cea mai recentă confruntare dintre cele două echipe datează din noiembrie 2022, dată la care arădenii s-au impus în Crâng, într-un meci de Cupă, cu 3 la 1.

Gloria i-a mai pricinuit însă un mare necaz „Bătrânei Doamne” în 1979, eveniment îmbrăcat, cel puțin în aceste zile, în aura unei pilde.  După 34 de sezoane la rând în Divizia A, timp în care se încoronase de șase ori campioană, UTA avea să-și încheie frumoasa poveste în primul eșalon al fotbalului românesc la capătul unui  0 la 1 cu Gloria Buzău, meci în care arădenii au dominat copios, dar nu au reușit să înscrie. Unicul gol al partidei a fost înscris de Dumitru Ghizdeanu, personaj îndrăgit până în zilele noastre, la Buzău. În acea zi, poarta gazdelor a fost apărată de Duckadam, devenit, la rându-i, șase ani mai târziu, Eroul de la Sevilla.

Articole similare