luni, 21 septembrie 2020

Dublă lansare de carte la Biblioteca Judeţeană

Sâmbătă, 7 decembrie, a avut loc o dublă lansare de carte la Biblioteca Ju­deţeană „V. Voiculescu” din Buzău. Este vorba despre două volume de versuri „Cod ADN” de Manuela Camelia Sava şi „Fluture în pustiu” de Teo Cabel, ambele apărute la Editura Eikon din Bucureşti. Editura a fost prezentă la lansare prin Valentin Ajder care nu a venit singur. Acesta a adus o parte dintre cărţile care au apărut în ultimul timp la această editură care se află într-o adevărată ofensivă pe piaţa cărţii.

După ce directorul bibliotecii, Sorin Burlacu, a ­des­chis ostilităţile, moderând evenimentul, l-am ascultat pe Valentin Ajder care ne-a făcut un scurt rezumat al activităţii editurii. De asemenea, ne-a spus şi câteva cuvinte despre modul cum a decurs colaborarea cu cei doi autori. Prima carte care a fost prezentată a fost a Manuelei Camelia Sava. Scriitoarea Valeria Manta Tăicuţu este cea care vorbeşte despre aceasta printr-o cronică pe care a intitulat-o „În Matrix, fără scăpare”. Manuela Camelia Sava ne explică, pe scurt, care au fost resorturile intime ale scrierii acestei cărţi, inclusiv titlul, după care citeşte câteva poeme. Cartea lui Teo Cabel, „Fluture în pustiu”, trebuia prezentată de scriitorul Titi Damian, însă acesta nu a putut să fie prezent. Pentru a suplini această lipsă Sorin Burlacu citeşte câteva pasaje scrise de Titi Damian şi care au fost postate pe coperta a IV-a. Şi dacă nu a fost Titi Damian, cineva trebuia să-şi asume pre­zentarea cărţii lui Teo Cabel. Şi acest lucru l-a făcut tot Valeria Manta Tăicuţu. După aceea, Teo Cabel are cuvântul şi ne spune, pe scurt, câte ceva despre această carte şi citeşte câteva poezii.

A mai dorit să spună câteva cuvinte scriitoarea Raluca Faraon venită special de la Bucureşti pentru acest eveniment. Ar mai trebui spus faptul că au participat, pe lângă prietenii celor doi, şi mulţi scriitori. I-am remarcat, printre alţii, pe Lucian Mănăilescu, Nicolai Tăicuţu, Nicolae Pogonaru, Gina Zaharia, Emil Niculescu, Elena Radu, Nina şi Petrache Plopeanu (din Focşani), Mihai M. Macovei, Ov. Cameliu Petrescu, Silvia Ioana Sofineti (din Slobozia), Mihai Marian şi Dan Dinu.

loading...
error: Content is protected !!