Economic

DSVSA Buzău, cu ochii pe animalele care pleacă în Turcia și Algeria

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Buzău intensifică supravegherea efectivelor de animale în vederea anunţului recent privind reluarea exporturilor către Turcia, precum şi extinderea către alte pieţe internaţionale. Aceste măsuri vin în contextul unei decizii guvernamentale de a aproba, printr-un memorandum, reluarea urgentă a exporturilor şi tranzitului cu carne şi animale vii către Turcia.

Autorităţile sanitar-veterinare au subliniat necesitatea unor controale riguroase pentru a preveni eventualele riscuri asociate comerţului internaţional. „Am fost, săptămâna trecută, la o întâlnire la nivel naţional cu toţi directorii din ţară şi să aflu ce înseamnă deschiderea unor noi pieţe la nivel european, dar şi mondial a comerţului, atât cu animale vii dar şi cu produse alimentare, ultima piaţă accesibilă de către noi fiind Turcia. Cunosc rigorile pentru piaţa turcească, ştiu ceea ce vor autorităţile turce ca şi garanţii din partea statului nostru pentru ca eventualele relaţii comerciale să se desfăşoare în condiţii absolut legale. O să facem faţă. Pentru pieţele pe care România le are deja, suntem extrem de atenţi cu ce înseamnă supravegherea pieţei naţionale şi a efectivelor de animale de la noi din ţară de aşa manieră încât să nu ajungem în situaţii de risc să diagnosticăm cine ştie ce fel de boli care ar face imposibil comerţul cu animale pe pieţe naţionale şi globale (…) Din păcate greşeli foarte mici pot să aibă efecte catastrofale”, a spus Ciprian Botezatu, directorul adjunct al DSVSA, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de săptămâna trecută.

Deschiderea pieţei turceşti este văzută ca o oportunitate majoră pentru crescătorii de animale din România. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat beneficiile semnificative pentru sectorul agricol, menţionând că „măsura aduce beneficii consistente crescătorilor noştri de animale. Practic, le redeschidem accesul pe o piaţă uriaşă”.

În plus, DSVSA Buzău anunţă perspective promiţătoare şi pentru deschiderea comerţului cu Algeria. Un operator economic din Buzău a obţinut recent certificarea necesară pentru a exporta produse din pui, oaie şi vită către Algeria. „Un element de noutate este spre exemplu deschiderea unor pieţe comerciale cu Algeria. Un operator economic care a primit certificare pentru Algeria este chiar buzoian. Am văzut-o personal pentru că am vrut să mă asigur că dacă există un operator economic în Buzău care urmează cel puţin în teorie să dezvolte o afacere comercială cu Algeria, trebuie să fiu convins că lucrurile sunt în regulă (…) Oferă numai preparate din pui, oaie, vită. Este o unitate extrem de mică dar este un început. Bineînţeles că relaţiile comerciale ale statului român cu Algeria nu s-au bazat pe afacerile de la Buzău, probabil la nivel naţional sunt operatori economici care
într-adevăr dezvoltă afaceri la nivel mare”
, a adăugat Ciprian Botezatu. Aceste iniţiative reflectă eforturile continue ale autorităţilor române de a extinde pieţele de desfacere pentru produsele de origine animală, asigurând în acelaşi timp standarde stricte de siguranţă alimentară şi sănătate animală pentru a menţine competitivitatea pe pieţele internaţionale.

Articole similare