Actualitate

Drumurile spre Lacul Vulturilor, distruse de ATV-uri

Lacul Vulturilor, cunoscut și sub numele de „Lacul fără fund”, este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din județul Buzău. Situat la o altitudine de 1.420 de metri, în comuna Chiojdu, lacul oferă un peisaj deosebit, caracterizat de peisaje care îți taie respirația și de imaginea contrastantă a lacului periglaciar din Munții Siriului.

Lacul Vulturilor este poziționat la est de Culmea Mălaia, ceea ce face ca traseul spre acest obiectiv să fie deosebit, oferind turiștilor șansa rară de a vedea capre negre. Totuși, acest traseu încântător a fost grav deteriorat de unele activități ale turiștilor, potrivit reprezentanților Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

Frumusețea sălbatică a zonei a fost serios alterată din cauza intrărilor repetate cu ATV-urile pe tronsonul interzis de autorități. Utilizarea necorespunzătoare a acestor vehicule a dus la denivelarea solului și apariția unor diferențe mari de nivel, făcând aproape imposibilă folosirea drumului de către alți turiști. Întrucât traseul către lac este destul de lung, utilizarea ATV-urilor este permisă, dar nu pe ultimul tronson către lac. Cu toate acestea, nerespectarea acestei restricții a dus la deteriorarea semnificativă a drumului.

Situația nu este diferită nici în alte zone din județ. Drumul spre stația de meteorologie de la Penteleu a fost, de asemenea, afectat de traseele făcute cu ATV-urile. Dobre Bratu, reprezentant ANANP, a declarat că traseele motorizate au avut un impact negativ asupra drumului: „Pe partea cu Penteleu…acolo e mai puțin afectat, dar vorbesc de drumul spre stația de pe Penteleu. Să nu mai urce cu mijloace motorizate, cu biciclete au voie!”.

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate trage un semnal de alarmă și face un apel la responsabilitate pentru toți cei care vizitează aceste locuri. Este esențial ca turiștii să respecte regulile și să contribuie la protejarea acestor peisaje deosebite, pentru ca ele să rămână nealterate și pentru generațiile viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare