Administrație

Drumul spre „Trovanţi“ va fi modernizat cu bani europeni

Primarul comunei Bozioru, Valentin Grigore, este foarte aproape de atingerea unuia dintre proiectele de suflet, cu care a venit în faţa concetăţenilor în urmă cu 16 ani , când a candidat pentru funcţia de prim gospodar. Componenta turistică trebuie să fie segmentul pe care autoritatea locală să dezvolte proiecte de investiţii, în primul rând cele care vizează reabilitarea şi modernizarea căilor de acces.

Principala investiţie, care se află în derulare, ce va determina un aflux important de turişti în zonă, se află în portofoliul Consiliului Judeţean Buzău, şi se referă la modernizarea drumului judeţean, pe segmentul Pârscov – Brăeşti. Criticile privind ritmul lucrărilor ţin doar de nerăbdarea turiştilor, dar constructorul are suficientă „acoperire”, pentru că este vorba despre un proiect deosebit, cu pachete de lucrări de complexitate ridicată (zonă predispusă la alunecări de teren), cu perioade destul de lungi în care ritmul decontărilor nu era asigurat (proiectul a fost început cu finanţare de la Guvernul României). În ultimă instanţă, Executivul Consiliului Judeţean Buzău şi Departamentul „Proiecte Europene” a reuşit să treacă investiţia res-pectivă la o finanţare europeană, prin care s-a garantat continuitatea lucrărilor. Prima etapă în modernizarea drumului judeţean în discuţie a fost realizată cu fonduri SAPARD, de preaderare, fiind acoperit segmentul Măgura (joncţiunea cu DN 10B) inclusiv comuna Cozieni. La acest moment, constructorul a acoperit lucrările pe tronsonul rezervat comunei Brăeşti, rămânând de executat tocmai segmentul între comuna Cozieni şi Bozioru, până la jumătatea distanţei cu Brăeşti. De altfel, acesta este şi cel mai solicitant tronson, unde specialiştii au în execuţie proiecte în care tehnologiile vor deveni aplicaţii la zonă.

În ce priveşte atribuţiile administraţiei locale, trebuie spus că proiectele de investiţii pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere cu acces la obiectivele turistice au fost condiţionate de asigurarea unor finanţări strict extrabugetare, pentru că bugetul local nu ar putea susţine investiţii de o asemenea anvergură. Pe de altă parte, majoritatea programelor cu finanţare europeană, dovedite a fi cele mai sigure finanţări, comparativ cu cele guvernamentale, au fost lansate abia după anul 2020, ceea ce a impus autorităţilor rurale un timp de aşteptare atât de lung.

Cu o finanţare europeană, primarul Valentin Grigore a reuşit să asfalteze, la acest moment în proporţie de 90 la sută, drumurile de interes turistic între Bozioru şi Nucu, precum şi cel care face legătura între Fişici şi satul Văvălucile. Investiţia a necesitat o finanţare de aproape 140 de miliarde de lei vechi. De asemenea, tot printr-un proiect cu finanţare europeană, depus la AFIR Constanţa, primarul de Bozioru va avea garanţia modernizării drumului turistic ce va facilita accesul la vestiţii Trovanţi. Documentaţia a fost depusă la începutul acestui an şi presupune asfaltarea şi modernizarea a 4,1 kilometri de drumuri săteşti, practic aproximativ 90 la sută din totalitatea căilor de acces intracomunal.

Primarul Valentin Grigore a depus, încă de anul trecut – documentaţia tehnică este la Compania Naţională de Investiţii, în cadrul Ministerului Dezvoltării – un proiect pentru asfaltarea a încă 5 kilometri de drumuri săteşti, ocazie cu care se va face şi legătura cu localitatea situată în vest, comuna Colţi, practic o altă facilitate pentru iubitorii de turism.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker